1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Just Rooted, SetCPU

Discussion in 'Android Devices' started by namoroman, Sep 20, 2010.

  1. namoroman

    namoroman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    100
    Joined:
    Mar 27, 2010

    Mar 27, 2010
    100
    8
    36
    Male
    Kwik Trip
    Owatonna, MN
    I searched the forums for something like this, sorry if I missed it somehow.

    I recently rooted my EVO (Tonight!) I downloaded SetCPU so the processor will run faster when its awake and slower when its not. I can't for the life of me seem to figure out how the heck to get it to overclock. I don't see the word anywhere in the app, and the slide bar only goes up to 998 mhz (my Evo's max?) Is it in the other menu settings I don't quite get? Any help would be great.
     

    Advertisement

  2. tsipa

    tsipa Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    636
    Joined:
    Jun 7, 2010

    Jun 7, 2010
    636
    111
    93
    NYC
    Are you running a custom kernel? If not, you will not be able to overclock and you can only underclock if you disable perflock through the SetCPU menu.
     
  3. namoroman

    namoroman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    100
    Joined:
    Mar 27, 2010

    Mar 27, 2010
    100
    8
    36
    Male
    Kwik Trip
    Owatonna, MN
    Ah, that explains it. I'm just running a stock ROM & kernel for now. Perflock is disabled. Thanks for the answer!
     
  4. tsipa

    tsipa Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    636
    Joined:
    Jun 7, 2010

    Jun 7, 2010
    636
    111
    93
    NYC
    If you are running the stock kernel, you must disable perflock after each boot in order for SetCPU to work properly.
     
  5. wake69

    wake69 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,808
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    1,808
    513
    213
    Security Engineer
    Georgia
    You also have to press menu and go to device selection and use the auto detect speeds, and that will give you more options to work from.
     
  6. namoroman

    namoroman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    100
    Joined:
    Mar 27, 2010

    Mar 27, 2010
    100
    8
    36
    Male
    Kwik Trip
    Owatonna, MN
    Thanks for the advice. Am I correct in thinking using SetCPU to underclock when the screen is off helps increase battery life?
     
  7. tsipa

    tsipa Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    636
    Joined:
    Jun 7, 2010

    Jun 7, 2010
    636
    111
    93
    NYC
    If you are on a stock kernel, yes. If you are using a kernel with HAVS implemented, no.
     
Tags:

Share This Page

Loading...