1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Kodi jarvis 16 audio question

Discussion in 'TV & Video' started by Bazzaboy79, Mar 27, 2016.

  1. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Hi everyone, pretty long description here, im running an mxq android box with kodi 16 jarvis, through hdmi , everything working as it should, iv got a 42inch plasma, now i want to use p.c speakers and bass box which works perfectly on my hitachi 42inch lcd t.v where i plug the jack into the headphone socket, (hell of a sound) , the only trouble is my plasma hasnt got a headphone socket just the coloured connections, so i bought a twin phono to plug into the t.v white and red! But on kodi the audio output option is andriod audio track and greyed out, not selectable, so my question is how do i get my speakers to work with kodi , sorry for the lengthy post
     

    Advertisement

  2. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    Does your box have a headphone jack? Thats what i use for my speaker tower..from the android box to the speaker volume off on the tv
     
  3. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Thanks for the quick response mate, i just checked, it has an a.v socket and also a SPDIFF , not sure what that one is lol, but the a.v is instead of hdmi hook up
     
  4. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    You still have to use hdmi for video and the av jack for sound just make sure your tv speakers our off or it will sound like crap with both on
     
  5. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    So how do i connect and will they work with what i got
     
  6. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    Hdmi from android box to tv headphone jack from android to speakers...you will need a double end 3.5mm cord they are common on wired headphones to plug them together
     
  7. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Ok il give it a bash mate, cheers for your replies
     
  8. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
  9. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Right i plugged the speakers straight into the box, but still not working, theres 3 options in android settings, spdiff passthrough , hdmi passthrough and paw i think it said, so what do i set it to, and also the what would b the kodi settings, sorry i just havnt got a clue with this lol
     
  10. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    Oh not sure i have not had theses settings
     
  11. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Ok mate, thanks for ur info though
     
  12. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    Do you have the right in put on on your speakers..you shouldnt have to change any settings its like if you pluged in a headset
     
  13. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Its gotta be something simple, i know, like i said on my newer t.v i can just plug and play sort of thing, sound is banging, but this older tv hasnt got a headphone socket, just coloured connections, its just 2 p.c speakers left and right connected to a sub
     
  14. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    Hard to really know like i said you should be able to hook it up to the speakers directly..is your tv hd?
     
  15. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Well its got hdmi socket, only the one connection though
     
  16. Simon Lam

    Simon Lam Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    21
    Joined:
    Feb 3, 2016

    Feb 3, 2016
    21
    2
    16
    Male
    Sales Manager
    Hong Kong
    hi, what kind of speaker you got ? PC speaker with regular 3.5mm jack ?
    I just try on my mxq , plug and play my pc speaker into my mxq, (3.5mm and usb for power). I don't have to change any settngs, it works on kodi 15.2 and youtube apps.

    The default setting is , Auto detect audio (off), HDMI passthrough (PCM) but grey out

    Regards
    Simon
     
  17. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    I bought creative speakers from maplin, theres a left and right speaker connected to a sub , they work perfect on the p.c plugged straight into the green headphone socket, the power is a normal house plug , maybe the t.v isnt compatible just using the red and white phono leads , its doing my head in lol, coz the sound is awesome when they are connected up, the only connections on my mxq is a.v and spdiff
     
  18. Simon Lam

    Simon Lam Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    21
    Joined:
    Feb 3, 2016

    Feb 3, 2016
    21
    2
    16
    Male
    Sales Manager
    Hong Kong
    i just tested a Philips PC speaker(left and right and a small bass ), plug and play the green 3.5mm into my MXQ, av port, it works too. Possible that you have a different MXQ from us .

    Or you may get a cable to covert the red and white into 3.5mm, i think i have seen it before.it exists
     
  19. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Ok mate, il try plugging the green jack into the a.v port, yea i bought a joiner from maplin with a single 3.5 mm then a twin phono lead, red and white to go to tv, im working away now till thursday night so il try it fri morning, my mxq pro was from amazon £26
     
  20. Simon Lam

    Simon Lam Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    21
    Joined:
    Feb 3, 2016

    Feb 3, 2016
    21
    2
    16
    Male
    Sales Manager
    Hong Kong
    it works on my mxq pro too~
     
  21. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Straight into the a.v socket ?
     
  22. thesandman16ca

    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 22, 2015

    Oct 22, 2015
    27
    12
    18
    Yes from android straight into speakers for audio..hdmi from android to tv turn volume off on tv so it only goes through the audio speakers u want
     
  23. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Ok, im away from home but iv asked the wife to check it out
     
  24. Bazzaboy79

    Bazzaboy79 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    42
    Joined:
    Jun 10, 2015

    Jun 10, 2015
    42
    6
    26
    Male
    Thanks for ur replies guys, iv tried the speakers in the a.v and they work, is there a way of using the remote for the t.v for volume or am i just stuck with the volume on the speaker conteol
     

Share This Page

Loading...