1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support M8 Android TV Box - Sound Gone

Discussion in 'TV & Video' started by John Irvine, Feb 4, 2015.

  1. 4realmama

    4realmama Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jan 15, 2016

    Jan 15, 2016
    1
    0
    5
    Female
    I was having a similar problem, no sound would come out our sound bar when using android. One of the solutions I had seen was to use an optical cable from TV to sound bar, but our TV has no optical cable port! Instead of running the HDMI cable from the android to the tv, I ran it from the android to the HDMI in port on the soundbar and tadaaa! It works!
     

    Advertisement

  2. Merlin English

    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 1, 2016

    Mar 1, 2016
    1
    0
    15
    I believe you are correct in your assessment. I first noticed the issue with loss audio when I changed the audio output settings from 2.0 to 7.1. The last time audio was lost, I noticed the 5.1 indicator for about 1 second on a movie I was playing before the loss. What was interesting is that the movie actually was a 2.0 audio movie. I have changed the setting back to 2.0 and will let you know if the problem occurs again. I also agree that changing this setting to 2.0 will not limit or restrict audio if going thru HDMI or S/PDIF.
     
  3. jase06

    jase06 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 13, 2016

    Mar 13, 2016
    1
    0
    5
    i had a problem with no sound on a m8 box but the fix should work for other android boxs aswell
    on your m8 go to settings/advanced/scroll down to Digital audio auto-detection and make sure its on
    sometimes after reinstalling the android operating system its off so might be worth having a look there if you have any sound problem first
     
  4. BushManDan

    BushManDan Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 5, 2011

    Jul 5, 2011
    2
    0
    5
    Permanent Disability
    Woodstock, Ontario Canada
    Good Day, Eh. ok folks I had the same issues, fine on TV but no sound with M8 Box. tried every single solution on the net and no go. Ok, maybe you should sit down, the solution is mind blowing easy, on your M8 Box remote control second row of buttons fromthe top there are two, one left side and one right side. Click on the right side and turn volume up, DONE!!!!! I have ZERO idea as to why it turned down as all was fine the night before. A simple solution that took me three hours to discover by ruling out things one by one. Hope this helps, cheers :)
     
  5. frankvii

    frankvii Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Apr 11, 2016

    Apr 11, 2016
    1
    0
    5
    Male
    I made a change to the remote control settings through "Settings>Advanced>Remote Control" and turned it to ON. I did this after a failure on my LAN (it was not longer seeing the MXQ). I thought the Remote Control setting had been corrupted and thus turned it ON (a long time since I even looked at this). Anyway, my sound problem was directly caused by this being turned ON. It was delayed, it took at least a day to affect the sound, but the sound was restored as soon as I turned it OFF.
    My apologies to the experts, but I'm posting this for all us idiots out there.
     
  6. Schlibm

    Schlibm Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    May 7, 2016

    May 7, 2016
    1
    0
    15
    Male
    I've had this and all I need to do is turn off the TV and turn it back on again. No need to mess with settings.
     
  7. Tswin1234

    Tswin1234 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    May 19, 2016

    May 19, 2016
    1
    0
    15
    I got my keyboard and used the volume and it worked .. the whole device volume was down and a keyboard is the only way to turn it up
     
  8. MamaCZond

    MamaCZond Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    May 26, 2016

    May 26, 2016
    1
    0
    5
    Female
    I googled, then hit F8 on my attached keyboard to un mute kodi. So simple. Damn cats
     
  9. gabes p

    gabes p Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jun 1, 2016

    Jun 1, 2016
    1
    0
    5
    Male
    Mi two cents. I got to this thread because my m8c lost the sound only in kodi on android and 4k app worked fine. So i tried everything posted here and nothing worked. I decided to do a fresh start on kodi and erase all settings via maintenance tool add on, restarted and my sound in kodi was back and the red speaker sign finally gone! I lost sound trying to play a file with DTS sound
     
  10. pd999

    pd999 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 3, 2016

    Jul 3, 2016
    2
    1
    6
    Male
    Mine does the same , I dont think its anything to do with the settings, it almost like the HDMI audio has been switched off from the box , I can do aything I want from my settings and it wont come back on even if you flash the box with a new image or reset it completley the audio wont return , If i plug it in to a suround amp and cycle through the settings (pcm/DD/stereo) etc it comes back on , but if i plug it in to my TV it will drop back off at some point and never come back on , problem with these boxes is that there is no real support or bug fixes , but it look like an HMDI negotiation problem to me.
     
  11. Shuhplattler

    Shuhplattler Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    3
    Joined:
    May 29, 2011

    May 29, 2011
    3
    2
    6
    I have two M8 OTT TV Boxes which have been working perfectly, for quite a while. Then one day, for no reason that I can think of, the sound disappeared on one of them when using Kodi. I was getting sounds when on the Android screens, but when I was using Kodi v16.1 Jarvis, I did not get the clicks or the whooshing sound when making selections, as well as there being no sound on any video, very frustrating.

    I Googled for possible solutions, but nothing seemed to work. Then I realized that I should compare the settings on the two M8 OTT TV boxes and found that on the Android Home screen under Advanced that the Digital Audio Output values were different. The working M8 box was set to PCM with Auto Audio Detection set to ON and the non working one was set to HDMI with Auto Audio Detection also set to ON. I found by changing it back to PCM cured the problem.
    By the way I have ALWAYS used HDMI cables to link the Box to the TV.

    Change Digital Audio Detection to OFF then you are able to change Digital Audio Output to PCM

    Change Digital Audio Detection back to ON

    Success, everything started working again It really came down to keeping the Digital Audio Output set at PCM
    I hope that this works for you. It was very puzzling how this happened in the first place
     
    pd999 and Andrew Cole like this.
  12. pd999

    pd999 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 3, 2016

    Jul 3, 2016
    2
    1
    6
    Male
    Yeah , thats a different problem to the one I get , if you have sound in Android but not kod its settings related , if its no sound on Androit its hardware/compatibilty related. Theres quite a lot of videos on youtube to fix the problem you have , just wish there was more support for these boxes as they are really good when they work , but I think i will stick with named devices rather than clones from now.
     
    Andrew Cole likes this.
  13. Andrew Cole

    Andrew Cole Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    108
    Posts:
    463
    Joined:
    Jun 12, 2016

    Jun 12, 2016
    463
    158
    108
    Male
    That's probably good advice. :)
     
  14. daniiiiiii

    daniiiiiii Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Aug 12, 2016

    Aug 12, 2016
    2
    1
    6
    Female
    Go to m8 settings, select sound... click on volume and it should open a pop up box make sure the top option is turned right up, you can have settings sounds and alarms at what volume you want :)
     
  15. daniiiiiii

    daniiiiiii Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Aug 12, 2016

    Aug 12, 2016
    2
    1
    6
    Female
    Go to settings>other>more settings.... Choose sound, click on the volumes button at the top & it opens a pop up box, make sure the top option (music, video, games & other media) is turned up full. Problem solved :) image.jpeg
     
    BlackJack5 likes this.
  16. Max011

    Max011 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    Sep 5, 2016

    Sep 5, 2016
    1
    0
    15
    Male
    I have an M8 with sound problem. Whenever its turned on, sound is unclear/whooshing. The only solution is taking off and replugging in the HDMI cable.
    Anyone with same problem and solution?
     
  17. BlackJack5

    BlackJack5 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 13, 2016

    Sep 13, 2016
    14
    2
    26
    Male
    Streamer
    Buffalo NY
    Yeah, I think this is the way to do so, try to recover the factory settings
     
  18. Andrew Cole

    Andrew Cole Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    108
    Posts:
    463
    Joined:
    Jun 12, 2016

    Jun 12, 2016
    463
    158
    108
    Male
    Use RCA cables or replace the HDMI cable.
     
    orgster likes this.
  19. orgster

    orgster Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    1
    Joined:
    Dec 5, 2016

    Dec 5, 2016
    1
    1
    16
    Male
    After following all the solutions for my box..I shut the unit off, unplugged HDMI cable and the other line cable and turned back on and voila sound again..Something simple but it has to be between the cables that this happens
     
    Andrew Cole likes this.
  20. Stephen Hill

    Stephen Hill Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 9, 2017

    Mar 9, 2017
    1
    0
    15
    I have just lost my sound from within kodi only on an android box .
    I tried every trick I could find but nothing worked , until I simply found the instructions for resetting Kodi.
    This removed all my addons but it also fixed the no sound problem and then I simply added back Exodus etc as I needed them.
    Its would seem to be the simplest route to take.
    Make sure fusion is installed first and then install exodus.

     
  21. oldjake1

    oldjake1 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    2
    Joined:
    Oct 16, 2017

    Oct 16, 2017
    2
    0
    15
    I GOT SAME PROB TRYED EVERY THING SAID NOYHING Works tryed to ge help from gear best forget that i would not buy from them ......
     
  22. oldjake1

    oldjake1 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    2
    Joined:
    Oct 16, 2017

    Oct 16, 2017
    2
    0
    15
    OPPSI WAS WRONG CHECKED MY HDMI CABLES I HOOKED THEM IN WRONG PLACE NOTHING WRONG WITH MY M8 PRO ANDROID BOX SOOOOOOOOOOOOOOOO CHECH YOUR HOOK UP HOPE THAT HELPS SOMEONE . again i would buy from gear best again i still say they could improve on there service its terrible you cant talk to anyone they make that difficult intentional
     

Share This Page

Loading...