1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General Market updates- automatic versus manual

Discussion in 'Android Devices' started by cmotion, Feb 15, 2011.

  1. cmotion

    cmotion Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    140
    Joined:
    Jan 24, 2010

    Jan 24, 2010
    140
    18
    38
    So in looking at my apps on the market, when I have updates available, the word "Update" is usually written in orange. When I click on the update, it gives me the option to check the box to "Allow Automatic Updates". However, some of my apps have "Update (manual)" written in red, which do not allow automatic updates. Does anyone happen to know why some apps don't allow automatic updates?
     

    Advertisement

  2. Podivin

    Podivin Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    3,680
    Joined:
    Nov 29, 2009

    Nov 29, 2009
    3,680
    886
    313
    Jacksonville, Fl
    I know that apps where the permissions have changed do not allow 'update all' to be selected - in which case you see 'manual' in your apps list.
    I don't know if that also affects the Allow Automatic Updates field or not.
     
    cmotion likes this.
  3. doogald

    doogald Extreme Android User
    Rank:
     #46
    Points:
    483
    Posts:
    6,694
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,694
    1,929
    483
    Yep, it's exactly that. You must manually ok all updates for apps that have changed permissions.
     
    cmotion likes this.
  4. cmotion

    cmotion Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    140
    Joined:
    Jan 24, 2010

    Jan 24, 2010
    140
    18
    38
    Awesome, thanks guys!
     
    gregmick likes this.
  5. bberryhill0

    bberryhill0 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    273
    Posts:
    2,716
    Joined:
    Jan 27, 2010

    I tried checking Automatic Updates on some of my 100 apps. FAIL. When I went to My Apps in the Market the auto apps would start to download but if there were more than two or three the downloads would stall and I would have to manually cancel them and then reinstall. FAIL.
     
  6. Demache

    Demache Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    3,010
    Joined:
    Apr 18, 2010

    Apr 18, 2010
    3,010
    341
    183
    Sioux Falls, SD
    I generally keep them on manual update, since installing apps can cripple it until its finished.
     
  7. bberryhill0

    bberryhill0 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    273
    Posts:
    2,716
    Joined:
    Jan 27, 2010

    The Market now shows that I have 10 apps installed. FAIL. It's been that way for a few days. I'm guessing that there is a Market update that hasn't been pushed to my phone yet.
     
  8. doogald

    doogald Extreme Android User
    Rank:
     #46
    Points:
    483
    Posts:
    6,694
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,694
    1,929
    483
    Did you happen to do something like restore some apps from Titanium Backup?

    Even if it is not that, typically installing an app from the market - any app - will reset the market connection the next time you look at My Apps. Also, you can try going into Talk, press menu and sign out, go back into Talk (to log you back in) and see if that's any better.
     
    bberryhill0 likes this.
  9. bberryhill0

    bberryhill0 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    273
    Posts:
    2,716
    Joined:
    Jan 27, 2010

    One of my apps that had an update made it on to the shortened list. Updating that app reset the Market.
     
  10. nomarsgirl

    nomarsgirl Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    671
    Joined:
    Mar 4, 2010

    Mar 4, 2010
    671
    68
    78
    Red Sox Nation
    I have unchecked automatic update for mine. The updates seem to occur at inconvenient times -- like when I need to make a phone call. And since we can't use voice and 3G at the same time ...
     
  11. Demache

    Demache Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    3,010
    Joined:
    Apr 18, 2010

    Apr 18, 2010
    3,010
    341
    183
    Sioux Falls, SD
    Voice should always override data.
     
  12. doogald

    doogald Extreme Android User
    Rank:
     #46
    Points:
    483
    Posts:
    6,694
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,694
    1,929
    483
    Well, it'd be better if voice and data could be carried at the same time.
     
  13. Aimy77

    Aimy77 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    52
    Joined:
    Jan 9, 2010

    Jan 9, 2010
    52
    3
    16
    Boston, MA
    Has anyone found a way to permanently IGNORE market updates for certain apps? I have some in an old version that I'd like to keep that way, but the damn market is always telling me to upgrade...
     
  14. gruss

    gruss Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,411
    Joined:
    Feb 16, 2010

    Feb 16, 2010
    1,411
    116
    163
    IT
    Toledoish
    Root and freeze them with titanium is the only thing I can think of.
     

Share This Page

Loading...