1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Milestone 2.1 - Bluetooth Voice Dialing

Discussion in 'Android Devices' started by Gunner, Apr 9, 2010.

  1. Gunner

    Gunner Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    660
    Joined:
    Nov 9, 2009

    Nov 9, 2009
    660
    89
    78
    Can one of you Milestone owners please tell me if you are able to use Bluetooth Voice Dialing since updating to 2.1? In other words, can you pair a BT headset, then hold or double-tap your headset button to initiate a voice call on the Milestone?

    If so, how is it working? Is there software anywhere in your phone labeled 'Nuance'? Please let me know. If you could post a pic or vid of how this is working on the Milestone, that would be much appreciated.

    According to Motorola, BT voice dialing was added to the Milestone in 2.1:

    https://motorola-global-en-uk.custh...enduser/std_adp.php?p_faqid=43736&p_topview=1


    Thanks,
    Gunner
     

    Advertisement

  2. marvince

    marvince Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    11
    Joined:
    Apr 1, 2010

    Apr 1, 2010
    11
    3
    36
    Montreal, QC, Canada
    This works for me.
    I updated my Milestone to 2.1 and it includes Voice Dialer 3.2.41 by Nuance.
    I can initiate a connexion by pressing my BT earpiece.
     
    Gunner and mixpix like this.
  3. mixpix

    mixpix Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    122
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Nice!

    I have purchased a Plantronics 925 headset and it is crystal clear. The main issue I have with it is actually caused by the Nuance software, which actually is low quality audio playback and comes across a little crackly, but voice calls are very clear.

    Once in a while Nuance doesn't seem to pickup the connection properly, I can say anything and it doesn't respond, so I just have to init the connection again.
     
  4. Gunner

    Gunner Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    660
    Joined:
    Nov 9, 2009

    Nov 9, 2009
    660
    89
    78
    Thanks for the info. How well does it work?
     
  5. awahby

    awahby Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    May 10, 2010

    May 10, 2010
    3
    0
    5
    Michigan, USA
    "I can initiate a connexion by pressing my BT earpiece."

    What brand and model of BT earpiece do you use?
     
  6. gezpage

    gezpage Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    7
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    7
    0
    25
    I can't seem to get this working either with my sony ericcson earphones, they do have a mic but the milestone always switches to the phone to make calls. Think it may me an incompatibility with the headset :(
     
  7. jreid

    jreid Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    17
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    17
    2
    16
    IT
    Calgary, Canada
    I'm using a Motorola H560 and it works exactly as desired. The speech recognizer is a bit finicky, but does decent, but at least you don't need to touch the phone.
     
  8. Blue1k

    Blue1k Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    608
    Joined:
    Oct 1, 2009

    Oct 1, 2009
    608
    190
    93
    Teacher/Web Design
    Cloverdale, BC
    Works great for me! Using a Jawbone 2 and a Moto H12

    I find the voice recognition takes a bit of time to launch but it is really accurate.

    Finally!! :)
     
  9. lilleyen

    lilleyen Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    16
    Joined:
    Mar 18, 2010

    Mar 18, 2010
    16
    0
    15
    Canada
    I use a Plantronics Voyager Pro earpiece.
    The sound quality, battery life, comfort are all excellent BUT...

    Even with version 2.1 on my Milestone, the voice dial does NOT work.
    (At least it can't be started by pressing my earpiece button).

    If I press Voice Dial on my phone it will work then, but that's not "hands free" if you have to fumble with a phone that may be buried in a pocket of belt case somewhere, just to make a call.

    Pressing the earpiece button WILL answer an incoming call, but it won't start an outgoing call

    Is there some setting I have to tweak?
     
  10. Blue1k

    Blue1k Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    608
    Joined:
    Oct 1, 2009

    Oct 1, 2009
    608
    190
    93
    Teacher/Web Design
    Cloverdale, BC
    Probably an incompatibility with the bluetooth stack of that device. My H12 and the Jawbone 2 both launch the BT dialer prompt when I press the bluetooth headset button (even when the phone is in sleep mode).
     
  11. Smithers

    Smithers Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    17
    Joined:
    Dec 30, 2009

    Dec 30, 2009
    17
    0
    35
    Same here, have a Jabra headset and have to press the button a bit longer for about 1-2 seconds, then the voice dialling pops up
     
  12. Szadzik

    Szadzik Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    223
    Posts:
    5,413
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    5,413
    715
    223
    Male
    FAS Admin
    Using an old Sony-Ericsson GV435 and it is working fine with the Milestone.
     
  13. firefight16

    firefight16 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    35
    Joined:
    Mar 18, 2010

    Mar 18, 2010
    35
    2
    16
    If you have a screen lock, as in a number or pattern and your phone locks mine won't voice dial, but if you don't have a lock and have the standard slide, it will wake and work.
     
  14. slaman

    slaman Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    23
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    23
    1
    16
    That's weird... was just searching the forums to find out why mine works SO poorly...

    Takes about 15 seconds to load up the voice dialing app (even after overclocking my Milestone!) and at least 50% of the time it doesn't even register a voice command... it's not even misinterpreting, it just doesn't "hear" anything...

    when it gets like that, I have to restart the voice dialing app...

    Anyone else seeing this issue?

    I'm on a TELUS Milestone using a Jawbone ICON...
     
  15. mixpix

    mixpix Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    122
    Joined:
    Mar 16, 2010

    @salman - I find that if I do the voice training in the bluetooth software I can no longer get my phone to understand me at all. Have you done the voice training? You might want to reset it.
     
  16. slaman

    slaman Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    23
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    23
    1
    16
    Thanks for the response... but I moved on to a Samsung Galaxy S... things work great on it! I've also switched to Vlingo!
     

Share This Page

Loading...