1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Moto G is locked with virus

Discussion in 'Android Devices' started by AndroidJD, Dec 23, 2014.

  1. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    Hello yesterday my brother got his phone locked with this false FBI virus that asks you to pay $500 dollars to unlock it. I turn it on and when the lock screen comes up it pops up I tried doing a factory reset through the locked bootloader this is a Moto G (Cricket) phone but to do that I have to enter stock recovery which I did but end up getting a boot up error so it doesn't enter it. Any suggestions where to find a stock recovery img for this phone would be nice because I've looked all over yesterday. If not I'll have no other choice but to sent it to Cricket for a warranty exchange.
     

    Advertisement

    #1 AndroidJD, Dec 23, 2014
    Last edited: Dec 23, 2014
  2. KOLIO

    KOLIO Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    BRAINZ2013, Bazcabs and Thom like this.
  3. Thom

    Thom  
    VIP Member
    Rank:
     #21
    Points:
    1,318
    Posts:
    12,016
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    12,016
    4,978
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    Is this phone root-ed?

    ... Thom
     
  4. timmyh318

    timmyh318 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    103
    Posts:
    539
    Joined:
    Jan 10, 2012

    Jan 10, 2012
    539
    130
    103
    Don't believe the cricket model is rootable.
     
  5. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    I already knew that.
     
  6. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    You need a working PC/laptop with a security such as Norton etc plug USB and have it remove the malware that you picked up then you need to do a factory reset
     
  7. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    I can't factory reset I get this. Sorry for the picture quality.
     
  8. Thom

    Thom  
    VIP Member
    Rank:
     #21
    Points:
    1,318
    Posts:
    12,016
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    12,016
    4,978
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    Back to KOLIO's idea ... I assume you don;t have it authorized for remote erase under Android Device Manager. Correct?

    ... Thom
     
  9. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    yes I do but won't do anything for me just takes me to the locked bootloader screen but like I said it doesn't do a factory reset.
     
  10. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    Now it wont reset. you need need to fix the malware first then reboot after first reboot factory reset
     
  11. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    I understand what your telling me but if I give it a try it still won't let me I think, I'll try no guarantee it will work and how will Norton work when my brothers phone is locked would have to install the Norton app but that's not possible and I don't know any anti-virus software for PC's that work for android devices.
     
    #11 AndroidJD, Dec 23, 2014
    Last edited: Dec 23, 2014
  12. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    Hmmmm you Dont use the net properly all you need is Norton or avist or avg security when the program ask just plug up USB and have it run a check when it's done it will ask if you want to repair. You should know what to do if not take it BACK TO CRICKET and pay 35.00 for a new one .:eek:
     
  13. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    I don't have insurance but still has warranty exchange for the same phone its totally free man that's a good thing about Cricket I'll have to wait like two weeks. No problem ;)
     
  14. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    O yes it did use to be 35.00 but they may have a fix
     
  15. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    I know they charged you if you want your device delivered more quickly for $20 but never knew that. I know they charged you also if your an existing customer and want a new phone that's the phones price plus+ activation as you already know.
     
  16. SuperRooter

    SuperRooter Member
    Rank:
    None
    Points:
    28
    Posts:
    48
    Joined:
    Mar 14, 2014

    Mar 14, 2014
    48
    12
    28
    Male
    CleVelanD, Ohio
    Hold down the power button until you get what's in the first picture. Then hold down power off until it says reboot into safe mode. Then after rebooting into safe mode, factory reset your phone. Its what I did and hopefully it should work for you
     

    Attached Files:

    Thom and BRAINZ2013 like this.
  17. alfick3

    alfick3 Android Expert
    Rank:
     #73
    Points:
    303
    Posts:
    2,759
    Joined:
    Feb 7, 2011

    Feb 7, 2011
    2,759
    452
    303
    Male
    IBM SSR
    DFW, TX
    You know, I don't think that Norton (or any other) antivirus program installed on your computer will recognise and find viruses on your phone attached with USB cable. I guess I could be wrong, but I don't think it'll help in this situation.

    So, how did you get this virus? An app from a non-Google Play store (3rd party)?
     
    Dslack420 likes this.
  18. SuperRooter

    SuperRooter Member
    Rank:
    None
    Points:
    28
    Posts:
    48
    Joined:
    Mar 14, 2014

    Mar 14, 2014
    48
    12
    28
    Male
    CleVelanD, Ohio
    It's malware that was probably installed on accident.
     
  19. SuperRooter

    SuperRooter Member
    Rank:
    None
    Points:
    28
    Posts:
    48
    Joined:
    Mar 14, 2014

    Mar 14, 2014
    48
    12
    28
    Male
    CleVelanD, Ohio
    I did the same thing that's how I know how to fix it.
     
  20. Jshadow

    Jshadow Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    29
    Joined:
    Apr 30, 2014

    Apr 30, 2014
    29
    7
    26
    Male
    IT
    NY/NJ metro area
    You should be able to uninstall the bad app you downloaded by booting into safe mode.

    Safe mode will boot with only system apps running letting you uninstall the bad (malware) app.
     
    #20 Jshadow, Dec 24, 2014
    Last edited: Dec 24, 2014
  21. AndroidJD

    AndroidJD Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    104
    Joined:
    Sep 20, 2014

    Sep 20, 2014
    104
    11
    38
    Self employed
    San Antonio Tx
    I don't have a working stock recovery like I mentioned in my first post so I could enter safe mode but cannot do a factory reset because the recovery image doesn't boot up and by the way it was a 3rd party app. Jshadow I'll give that a try but if its a no go I'll return it to Cricket for the same phone.
     
  22. Thom

    Thom  
    VIP Member
    Rank:
     #21
    Points:
    1,318
    Posts:
    12,016
    Joined:
    Feb 16, 2011

    Feb 16, 2011
    12,016
    4,978
    1,318
    Male
    Software Developer
    Keene, NH USA
    The suggestion was to go into Safe Mode and uninstall the app that was causing the problem.

    Were you unable to do that?

    ... Thom
     
    BRAINZ2013 likes this.
  23. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    What if you didn't root your stock image is still in the device . remove the junk power back to system without safe mode then do a factory data reset to clean any left over junk from the device
     
  24. Jshadow

    Jshadow Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    29
    Joined:
    Apr 30, 2014

    Apr 30, 2014
    29
    7
    26
    Male
    IT
    NY/NJ metro area
    If you can get into safe mode go into settings >> Apps>> swipe left to all >> touch the app you want to get rid of and press uninstall.

    Edited to correct swipe direction.
     
    #24 Jshadow, Dec 25, 2014
    Last edited: Dec 25, 2014
  25. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    Sounds like op Dont know which app it is of if op know which app they Dont think it will work . I can say STAY AWAY FROM THE ADOBE FLASH PLAYER APPS FROM THIRD AND SECONDARY SOURCE. all I see is Malware everywhere
     

Motorola Moto G (1st Gen)

The first generation Moto G was the released in November of 2013. The phone was the first in Motorola's new mid-range line that targeted the sweet spot between specs and pricing. It originally built for emerging markets, but also saw success as a low-priced Android phone option in other parts of the world. The Moto G 1st Gen features Features 4.5-inch LCD display, Snapdragon 400 processor, 16GB storage, 1GB RAM. 5MP rear/1.3MP front facing cameras, and a removable 2,070 mAh battery.

Share This Page

Loading...