1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Need Data Plan?

Discussion in 'T-Mobile' started by PhotographerJo, Aug 31, 2012.

  1. PhotographerJo

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Aug 31, 2012

    Aug 31, 2012
    4
    0
    5
    I'm thinking about getting an unlocked phone from At&t to use on T-mobile
    but I'm not sure if it'll work at all without a data plan.
    Would I be able to text and call?
    Thanks~
     

    Advertisement

  2. DragonSlayer95

    DragonSlayer95 Resident Air Bender
    Rank:
     #37
    Points:
    653
    Posts:
    8,768
    Joined:
    Mar 9, 2012

    Mar 9, 2012
    8,768
    3,732
    653
    Male
    Reno, Nevada
    I'm 99.9% positive with any carrier contract or prepaid a data plan is required to use a smart phone for a line of service

    Sent From My HTC Evo 3D Using TapaTalk 2
     
  3. PhotographerJo

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Aug 31, 2012

    Aug 31, 2012
    4
    0
    5
    So if I bought an unlocked phone, I wouldn't be able to use any of the basic functions?
    I could do without MMS and web surfing.
     
  4. DragonSlayer95

    DragonSlayer95 Resident Air Bender
    Rank:
     #37
    Points:
    653
    Posts:
    8,768
    Joined:
    Mar 9, 2012

    Mar 9, 2012
    8,768
    3,732
    653
    Male
    Reno, Nevada
    Right, because if you do it in store or online it won't let you proceed without selecting a data plan since a smart phones most main function is data related

    Sent From My HTC Evo 3D Using TapaTalk 2
     
    PhotographerJo likes this.
  5. PhotographerJo

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Aug 31, 2012

    Aug 31, 2012
    4
    0
    5
    That was what I thought too but my friend has a Galaxy S2 that he bought from ebay and texting works fine for him without 4g.
     
  6. Crashdamage

    Crashdamage Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    643
    Posts:
    4,450
    Joined:
    Feb 25, 2011

    Feb 25, 2011
    4,450
    2,747
    643
    Mostly retired
    Kansas City, Mo.
    You should be able to buy an unlocked phone and use it without a data plan. If you buy it from T-Mobile on a Classic Plan then you are required to get data with it.

    Call T-Mobile if you want more details.
     
    PhotographerJo likes this.
  7. PhotographerJo

    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Aug 31, 2012

    Aug 31, 2012
    4
    0
    5
    O I see so if I bought an unlocked At&t phone then everything would work except for anything data related?
     
  8. Crashdamage

    Crashdamage Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    643
    Posts:
    4,450
    Joined:
    Feb 25, 2011

    Feb 25, 2011
    4,450
    2,747
    643
    Mostly retired
    Kansas City, Mo.
    Yes. That's what I said. And I said call T-Mobile for more info.
     
  9. !on

    !on Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    824
    Joined:
    Aug 14, 2011

    Aug 14, 2011
    824
    120
    93
    Male
    UK
    Bit of an expensive way to have a basic phone? Sim-free phones aren't subsidised by the carrier, so are more expensive.

    Calls & text will work but the other 90% will want data. You can use the free WiFi in starbucks (or wherever) for that.
     
  10. UltimateD

    UltimateD Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Sep 8, 2012

    Sep 8, 2012
    1
    0
    5
    If I buy an unlocked smartphone on Ebay, can I put the SIM card from my current T-Mobile feature phone in and be good to go? Likewise could I do the same with a smartphone that is locked to T-Mobile?
     
  11. Atma

    Atma Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    533
    Posts:
    6,069
    Joined:
    Dec 26, 2011

    Dec 26, 2011
    6,069
    2,901
    533
    Male
    Survival
    North Carolina
    Welcome to the forums UltimateD. :ciao:

    Your sim would probably work for the phone on eBay, however, you need to make sure it has the 1700 MHz band or you won't get the 3g/4g data speeds.

    Yes, a T-Mobile phone should be plug and play.
     

Share This Page

Loading...