1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Need home screen shortcut to turn data on/off

Discussion in 'Android Devices' started by JayAaroBe, Nov 26, 2011.

  1. JayAaroBe

    JayAaroBe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    23
    Joined:
    Oct 1, 2011

    Oct 1, 2011
    23
    1
    36
    Hi everyone, I'm new to Android but so far I love it! I just got the Droid Bionic and most things work perfectly, but there's one thing I can't figure out that's frustrating me. On my home screen, I have been able to add an icon that toggles WiFi on/off with a simple click. I want the same thing but with the "data enabled" setting but I can't figure out how to do it.

    The reason is that I often times need to turn my data connection on/off for various reasons (save battery or not consume too much data, etc.).


    The long and time-consuming way of enabling/disabling data is: Settings>Battery & data manger>Data delivery>Data enabled (check/uncheck).


    There has to be a way to add shortcut to the home screen just like the WiFi toggle. But I tried adding a shortcut to "settings>..." and there is no option to add a shortcut for the "Data enabled" setting.


    I imagine there are others like me who have encountered the same problem. Any help is much appreciated.


    Thanks.
    :)


    EDIT: I resolved the issue. See my post below (post # 12) for more details.
     

    Advertisement

  2. UncleMike

    UncleMike Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,323
    Joined:
    Nov 15, 2009

    Nov 15, 2009
    2,323
    484
    163
    Central NJ
  3. bulla16

    bulla16 Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    44
    Joined:
    Feb 17, 2010

    Feb 17, 2010
    44
    13
    18
    Male
    Automotive research
    Nashvegas, TN
    Add the Power Control widget to your home screen. It toggles WiFi, Data, Display Brightness, GPS, and Bluetooth in a simple little tool. Very easy and always on the home screen that way.
     
    johnlgalt likes this.
  4. MechGator

    MechGator Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    13
    Joined:
    Oct 2, 2011

    Oct 2, 2011
    13
    2
    16
    MA
    The Power Control Widget has an Auto-Sync toggle but not a Data Delivery toggle. I also want to be able to completely sever the mobile data. If you toggle off the Auto-Sync it doesn't disable all data traffic.

    I use Data Enabler Widget by farproc. Works perfect. Simple toggle on/off. Just like I had with my Eris/Sense.. Don't know why it isn't stock like other toggles.
     
    JayAaroBe and bulla16 like this.
  5. bulla16

    bulla16 Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    44
    Joined:
    Feb 17, 2010

    Feb 17, 2010
    44
    13
    18
    Male
    Automotive research
    Nashvegas, TN
    Ah, my bad MechGator, thanks for the clarification.
     
  6. Coronach

    Coronach Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    135
    Joined:
    Dec 10, 2009

    Dec 10, 2009
    135
    9
    36
    Male
    LEO
    Columbus, OH
    Another way to do it would be the airplane mode toggle, though this would obviously do more than just data.
     
    johnlgalt likes this.
  7. marine one

    marine one Well-Known Member
    Rank:
     #333
    Points:
    73
    Posts:
    233
    Joined:
    Dec 22, 2009

    Dec 22, 2009
    233
    61
    73
    Male
    North Topsail Beach, NC
    I'm using one called Data Enabler Widget by Farproc. It does what it says and just might be what you're looking for.
     
    JayAaroBe and johnlgalt like this.
  8. johnlgalt

    johnlgalt Antidisestablishmentarian
    Rank:
    None
    Points:
    453
    Posts:
    9,415
    Joined:
    Oct 28, 2009

    Oct 28, 2009
    9,415
    1,924
    453
    Male
    Graduate Research Assitant | That part time IT guy
    3rd Rock
    The one in the HTC phone(s) may be a customized one made by HTC as a part of Sense UI. Hence, it would explain why it is not found in Motorola phones.
     
  9. heatherbrooke8

    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Dec 12, 2011

    Dec 12, 2011
    1
    0
    5
    Every time I install an app, a shortcut is created on my home screen. Originally they were installing to the apps area and I could add them to my home screen if I wanted to. Now they always pop up on my home screen. How can I undo this without having to delete them every time I download something? Thanks
     
  10. ThorSkaagi

    ThorSkaagi Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    215
    Joined:
    Mar 30, 2010

    Mar 30, 2010
    215
    12
    38
    Denver, CO
    Try DataSwitch.
     
  11. Duckster

    Duckster Well-Known Member
    Rank:
     #535
    Points:
    48
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    219
    24
    48
    Data Switch

    I used Data Switch and it works GREAT!
     
  12. JayAaroBe

    JayAaroBe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    23
    Joined:
    Oct 1, 2011

    Oct 1, 2011
    23
    1
    36
    As MechGator first recommended above, I tried "Data Enabler" and it solved my issue perfectly. Thanks to everyone for your input! :)
     
  13. kickbutkuss

    kickbutkuss Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    89
    Joined:
    May 9, 2012

    May 9, 2012
    89
    23
    38
    Georgia
    Search for quick settings in the market and give it a try I really like the widget!
     

Share This Page

Loading...