1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support New SD Card Won't Mount?

Discussion in 'Android Devices' started by byulax22, Oct 7, 2012.

  1. byulax22

    byulax22 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    64
    Joined:
    May 29, 2011

    May 29, 2011
    64
    0
    15
    Male
    Ft. Worth, TX
    Any suggestions on how to get my Optimus M to recognize my new 16 GB SD card? I know the card is good, as I can put it in an adapter and access it from my laptop, but my M won't recognize it for some reason. It will still recognize my 8 GB one though. I read that you have to format it, so I downloaded an SD formatter software to my laptop and performed the formatting, but no change. Any ideas? I figure I'm missing some easy step I should know, but it's been 2 years since I did it the first time. Thanks
     

    Advertisement

  2. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    8,835
    Joined:
    Jun 3, 2011

    Jun 3, 2011
    8,835
    2,489
    323
    Male
    None :(
    Pompano Beach, Fl
    Format the SD card with the phone. You may have to mount it first with the SD settings.
     
  3. byulax22

    byulax22 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    64
    Joined:
    May 29, 2011

    May 29, 2011
    64
    0
    15
    Male
    Ft. Worth, TX
    Therein lies the problem, no matter what I do I can't get it to mount. The phone won't recognize it. It's the same problem with an unformatted 2 GB SD card I have too, so I must just be missing a step. Any ideas?
     
  4. byulax22

    byulax22 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    64
    Joined:
    May 29, 2011

    May 29, 2011
    64
    0
    15
    Male
    Ft. Worth, TX
    Does anyone else have any suggestions? I'm at a loss.
     
  5. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    8,835
    Joined:
    Jun 3, 2011

    Jun 3, 2011
    8,835
    2,489
    323
    Male
    None :(
    Pompano Beach, Fl
    It won't mount any other SD card?
     
  6. byulax22

    byulax22 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    64
    Joined:
    May 29, 2011

    May 29, 2011
    64
    0
    15
    Male
    Ft. Worth, TX
    It will mount my 8 GB that I've used since I got the phone. It's never had any problems, I just wanted to go with a larger 16 GB card. But it's weird that it won't recognize either the 16 GB or an extra 2 GB one I have lying around.
     
  7. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    I had this problem first you need to format the card on the pc next make sure all files are off after format. Next put the sd card in the phone format in the device. The next thing after format in device mount. Now it may or may not. But u want to pull the battery for 5min put battery back in power up device see if she mount
     
  8. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    If it don't mount you may need to return the sd card for a 16g. Class 10 card
     
  9. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
  10. byulax22

    byulax22 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    64
    Joined:
    May 29, 2011

    May 29, 2011
    64
    0
    15
    Male
    Ft. Worth, TX
    I've done all of this to both SD cards, and can't get the phone to recognize them even after they've been formatted. It still says to insert an SD card, even though it's been installed. I can't even get to the point of formatting. :thinking:
     
  11. jadog888

    jadog888 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 5, 2012

    Jul 5, 2012
    2
    0
    5
    Do you have a custom recovery? If so, then partition it in recovery. Should mount in recovery on sd-ext mount. If not then you have a bad card.
     
  12. jadog888

    jadog888 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jul 5, 2012

    Jul 5, 2012
    2
    0
    5
    You should be able to format the sdcard in recovery also. Formatting with a PC can make it not readable. It's always best to use the phone to do this.
     
  13. sammyz

    sammyz LG Whiz Kid
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    8,835
    Joined:
    Jun 3, 2011

    Jun 3, 2011
    8,835
    2,489
    323
    Male
    None :(
    Pompano Beach, Fl
    Your not formatting it as NTFS are you?
     
  14. BRAINZ2013

    BRAINZ2013 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    353
    Posts:
    6,420
    Joined:
    Feb 21, 2012

    Feb 21, 2012
    6,420
    1,204
    353
    Male
    MECHANIC OBDII. NOS. FUEL INJECTION. Saving a Life
    Park Ave., HELL
    You have a bad card or your putting the card in the wrong way you need to return the card or purchase a NEW. 16GIG. CLASS 10 CARD..... COMP USA HAS A SALE ON
     
Tags:

Share This Page

Loading...