1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General No 5 GHz wireless?

Discussion in 'Android Devices' started by ODGeek, Jun 26, 2014.

  1. ODGeek

    ODGeek Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #504
    Points:
    53
    Posts:
    155
    Joined:
    Sep 25, 2011

    Sep 25, 2011
    155
    52
    53
    Optometrist
    I was getting tired of the interference with our old single band wireless router. Imagine my surprise when neither of our LG Volts would join the 5 GHz wireless band...Further research shows our phones do not have 5 GHz radios...
     

    Advertisement

  2. SteboMT

    SteboMT Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    78
    Joined:
    May 24, 2013

    May 24, 2013
    78
    5
    16
    Atlanta
    Yes it's TRUE. It does NOT have the 5.8 ghz band. The only place I could find detailed stats for the phone was GSM Arena which said it was Wireless b/g/n. For the record "N" is 5.8 ghz and this phone does not have it.

    I have a 2.4ghz wireless bridge up to my parents house and 300ft away I have another Dark Knight ASUS router that connects my iPad2 and previously my Galaxy Victory. I lost bandwidth (speed) having to change my router to make the 2.4ghz band "hybrid wds" instead of dedicated with the N band FREE for WiFi...

    Cheap phones! ARRGGHH!!
     
  3. MCF3778

    MCF3778 Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    64
    Joined:
    Nov 19, 2012

    Nov 19, 2012
    64
    11
    18
    Male
    Metalurgical Quality Inspector
    Flatrock MI
    phone wifi.... download - 46.63Mb/s upload 12.65 Mb/s
    computer cat5e.... download - 59.32 Mb/s upload - 12.19 Mb/s
    when my new computer that I bought like 2 months ago is on wifi the down speeds are 1/2 of what they are on Ethernet cable... this phone is downloading faster than my computer on wifi so I am not complaining at all about anything b/g/n related and my router is really close.. at work the wifi is weaker but the speeds there suck no matter where I am standing... they do not pay for fast internet at the shop its like 2/2Mb/s
     
  4. bg4m3r

    bg4m3r Android Expert
    Rank:
     #56
    Points:
    493
    Posts:
    2,850
    Joined:
    Nov 1, 2013

    Nov 1, 2013
    2,850
    1,121
    493
    Male
    IT Contractor
    They're not complaining about speed, they're complaining about the frequency it's operating at, although I don't really see why. I have literally never run into any interference issues on 2.4Ghz except one time when a 2.4Ghz phone knocked out my WiFi, bit that was way back when those phones were just coming out.
     
  5. donjuro

    donjuro Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,036
    Joined:
    Mar 29, 2013

    Mar 29, 2013
    1,036
    270
    163
    Male
    Aurora, IL
    "N" is not the same thing as a 5ghz frequency. I run "n" on my 2.4ghz router.
     
  6. jeffmd

    jeffmd Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    117
    Joined:
    Jul 2, 2012

    Jul 2, 2012
    117
    19
    38
    N does not designate 5ghz band, "dual band" does. N has a butt-ton of different configurations really. And a lot of portable devices still don't support it. My newest laptop didn't support it in its original revision (i7, $1000 list price) but it had a revision when updating to windows 8.1 and they were nice enough to update the wireless to dual band too.
     
  7. SteboMT

    SteboMT Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    78
    Joined:
    May 24, 2013

    May 24, 2013
    78
    5
    16
    Atlanta
    Sorry but I'm pretty sure you can't "software update to dual band radio". Either you have it, or you don't.
     
  8. jeffmd

    jeffmd Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    117
    Joined:
    Jul 2, 2012

    Jul 2, 2012
    117
    19
    38
    Steb, sorry I wasn't more clear. When I say they revised the laptop, I ment the laptop you get from the store. It was for all purposes the same model laptop, but with 8.1 pre installed instead of 8.0. At the same time they updated the preinstalled windows, they were nice enough to replace the single band wifi board inside with a dual channel. Going back to my point was, even expensive laptops don't always support 5ghz though.
     
  9. EdFromOhio

    EdFromOhio Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Sep 23, 2014

    Sep 23, 2014
    4
    0
    5
    Software Developer/Network Admin
    Northeast Ohio
    ODGeek, have you tried changing the channel your router is using? I personally use 9 or 10 most of the time as it's generally the least used, although a site survey from your router should tell you what's nearby (if your router has that type of function.)
     
  10. bg4m3r

    bg4m3r Android Expert
    Rank:
     #56
    Points:
    493
    Posts:
    2,850
    Joined:
    Nov 1, 2013

    Nov 1, 2013
    2,850
    1,121
    493
    Male
    IT Contractor
    InSSIDer can scan your area for networks and give you details like frequency, channel, etc. I use it to try to pinpoint interference, or rather, avoid it in the first place.
     
Tags:

Share This Page

Loading...