1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support No space left but nothing on the phone

Discussion in 'Android Devices' started by BenedictsFor, Sep 12, 2018.

  1. BenedictsFor

    BenedictsFor Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 19, 2018

    Jan 19, 2018
    8
    2
    6
    I have a low end android phone with 2gb of internal storage and it shows that I have only 45mb left of space all thou I have Nothing except whatsapp on it and all the images/videos/media/files are stored on sd card.
    Here is the strange thing: It shows that all my files including system and everything take up 1gb so in theory I should have 1gb free. The graph that shows storage also is glitched and shows 1gb free but underneath it shows that only ~54 mb the free space is left. Nothing is taking up that space and I can do basically nothing with this amount of space.
    My chase is empty and it shows that I have nothing but apps on internal storage.
    In the screenshot I added you can see what I described. (Sorry that it's in other language).
    My phone knows that it has 1gb free but for what ever reason it thinks that only 45mb is free.

    Can you help me? Thanks!

    P. s. Can it be done without system restore? Also I will have problems installing tools if I need them for recovery due to limited space.
    Tried searching solutions on google and found nothing related...

     

    Attached Files:


    Advertisement

  2. KBU2

    KBU2 Android Expert
    Rank:
     #121
    Points:
    153
    Posts:
    873
    Joined:
    Apr 17, 2018

    Apr 17, 2018
    873
    252
    153
    Male
    CommScope grounding cable engineering.
    Massachusetts
    Will you please share the name and model of your device because there may be specs available that may help in resolving your storage issue?
     
  3. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #31
    Points:
    818
    Posts:
    3,391
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    3,391
    1,714
    818
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
    Low end phone with only 2gb?
    The correct solution to your issue would be a new phone with higher internal storage
     
    KBU2 and svim like this.
  4. svim

    svim Android Expert
    Rank:
     #45
    Points:
    608
    Posts:
    3,757
    Joined:
    Dec 19, 2013

    Dec 19, 2013
    3,757
    2,796
    608
    Illinois
    With only 2GBs of internal storage, you're always going to have to divert a lot of time just freeing up a few MBs of free storage space. That simply isn't enough storage for any daily usage phone. You will always be frustrating yourself fighting with this phone to do just basic tasks. Just for your own peace of mind I'd recommend you think about upgrading to a newer, more capable phone. One that you can just use, not one that you're going to get aggravated each time you pick it up to do something. You don't have to spend a lot getting a flagship model either, there are a lot of models that are relatively cheap and still very usable for most people. This article is good starting place to look for a new, budget class phone:
    https://thewirecutter.com/reviews/best-budget-android-phone/
    or if you for whatever reason prefer not to buy new, there's a growing market for used, pre-owned phones. Try looking at swappa.com and look for a phone with a minimum of 2GB RAM, 16GB of storage. More is of course better but there are a lot viable choices in that range:
    https://swappa.com/buy/phones
     
    Dannydet likes this.
  5. BenedictsFor

    BenedictsFor Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 19, 2018

    Jan 19, 2018
    8
    2
    6

    I know that everyone is going to say this but I just spent all my money on a pc and will get more only next year. Regardless of low storage space this phone has been good and I don't use it for serious gaming or anything so it works well for now. So please post only if you know a salution thanx!
     
  6. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #7
    Points:
    2,218
    Posts:
    22,401
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    22,401
    15,683
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    Are you sure that all of your files including system and other stuff are included in that 1GB? The system storage menu isn't always consistent between different devices as to what it displays, and I can't read the description in your screenshot.

    If you had a little more space I'd suggest using an app like DiskUsage to get a more detailed picture, but I guess you don't have space to install anything at the moment.
     
  7. PitCarver

    PitCarver Android Enthusiast
    Rank:
     #104
    Points:
    203
    Posts:
    590
    Joined:
    Jul 3, 2015

    Jul 3, 2015
    590
    582
    203
    Male
    If you have to hang on to it, for a while, get rid of any app that you can access from a browser.

    Everyone wants for you to download "their" app, but if it can be found on a browser, don't.

    My pharmacy wants me to get their app, nope.
    Facebook, Gmail, even AF can all be accessed.

    When every MB of space is critical, disabled and delete...
     
    Dannydet likes this.
  8. svim

    svim Android Expert
    Rank:
     #45
    Points:
    608
    Posts:
    3,757
    Joined:
    Dec 19, 2013

    Dec 19, 2013
    3,757
    2,796
    608
    Illinois
    Well, there's a reality that you're apparently not willing to accept. There is no real solution to fix your problem, your current phone is simply too limited to do what you want it to do. You can do things to free up a few MBs here and there but the bottom line is any 'solution' will only be a temporary one, things that you will need to do on a repeated and frequent basis. Since you don't want to get a phone that is usable as is, at best you just need to set your expectations to match the limitations of your current phone.
     
    Dannydet and tonymddn like this.
  9. BenedictsFor

    BenedictsFor Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 19, 2018

    Jan 19, 2018
    8
    2
    6
    Prestigio wize n3
     
  10. KBU2

    KBU2 Android Expert
    Rank:
     #121
    Points:
    153
    Posts:
    873
    Joined:
    Apr 17, 2018

    Apr 17, 2018
    873
    252
    153
    Male
    CommScope grounding cable engineering.
    Massachusetts
    Sounds like a firmware issue, check here to see if you have the latest update for your device. Besides the fact your device totally at the point of being useless.

    http://www.prestigio.com/firmware_updates
     
    #10 KBU2, Sep 13, 2018
    Last edited: Sep 13, 2018
  11. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #31
    Points:
    818
    Posts:
    3,391
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    3,391
    1,714
    818
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
  12. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #7
    Points:
    2,218
    Posts:
    22,401
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    22,401
    15,683
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    I'm a little unsure of this. It's certainly true that there is nothing in that screenshot to say that the 1GB described as used includes the system stuff (it's labelled as "app data and media", which to me means it does not include any system files). But phones with only 4GB installed typically use 2GB for the system stuff, and that menu is I think saying that there are 2GB in total (Google translate had a bit of trouble with that phrase) while the specs say there should be 4 GB installed, so it might be that the 2GB excludes the system partitions. It's that or this phone has less storage in total than the specifications claim.

    I'd feel more confident if we could see what Storage Truth says about it, since then we'd know the actual size of the data partition unambiguously. But some minimum amount of space would need to be cleared before anything can be installed, how much depends on where the manufacturer set the threshold.

    I would back up everything now, in case a reset is needed. I'd personally try to clear enough space to install Storage Truth and DiskUsage so I could get a clearer picture of what's happening, but if there's a real problem rather than a poorly-designed system Storage menu I suspect that any solution might indeed involve a reset, so I'd back up as a precaution.
     
  13. BenedictsFor

    BenedictsFor Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 19, 2018

    Jan 19, 2018
    8
    2
    6
    I agree on the poor design but I think something is wrong with the software because for the past 3 years its been serving me good and the storage was fine and trust me I have viped every smallest bit of storage exept for WhatsApp because I fear that I wont be able to install it back. I hope someone knows how to fix it but if not I am going to do system restore.... Thanks thou

    Also if there was a partition it would show that storage as used
     
  14. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #7
    Points:
    2,218
    Posts:
    22,401
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    22,401
    15,683
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    Or not show it at all. Your menu shows 2GB total but the specs say it should have 4. So either you have a model with half of the advertised storage, or else your storage menu is only showing the /data partition and ignoring the others completely (which is unusual behaviour, but not completely unknown).
     
  15. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #6
    Points:
    2,238
    Posts:
    24,662
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    24,662
    13,650
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    Possibly a WhatsApp update pushed it over the edge? It is known that app updates can and do increase their requirements over previous versions.
    You can install it from here, including older versions that may or may not still be supported.
    https://www.apkmirror.com/?post_type=app_release&searchtype=apk&s=whatsapp
     
  16. BenedictsFor

    BenedictsFor Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 19, 2018

    Jan 19, 2018
    8
    2
    6
    Whatsapp is taking up 110 mb no need to worry about it. I had whatsapp, clash royale, comic reader, notepad, cleaner and pvz 2 on it at the same time last year witch leads me to beleave that something went wrong in the system and it only thinks that it has no space. My phone says in system info that it has 4gb but it allways has shown that it has only 2gb and I am fine with that. (prob the system takes up that space) the QUESTION IS: WHY IF ALL MY APPS TAKE UP HALF THE SPACE LEFT THE OTHER HALF IS UNACCESSABLE? As you can see in the screenshot the gray color represents the free space and in the graph it takes up half the space from 2gb but says 54mb allso the green color shows all the other apps and they are 1gb in total so graph is fine an shows everything as it is but the phone somehow thinks that only 54mb is left allthou you can clearly see that half of the storrage is free! Did you get it now? Some glitch restricts phone from using that 1gb of space saying it doesnt exist. KEEP IN MIND THAT IT EXISTED BEFORE AND NOTHING IS TAKING IT UP! Can someone help? If you dont know the salution then dont post that I need to change phone please. Trust me If I could I would...
     
  17. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #6
    Points:
    2,238
    Posts:
    24,662
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    24,662
    13,650
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    Maybe it has glitched and something funky gone wrong its configuration? We have had posts before about Prestigio devices doing strange things.

    Suggest that you do try a factory reset, and if that doesn't clear the problem...i don't know.

    Have a nice day.
     
  18. BenedictsFor

    BenedictsFor Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 19, 2018

    Jan 19, 2018
    8
    2
    6
    Ok so system restore fixed everything...
    Thanks for everything
     
    PitCarver and Dannydet like this.

Share This Page

Loading...