1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Note 2 Keyboard switching from Swiftkey to Samsung

Discussion in 'Android Devices' started by michaelsrevel, Nov 23, 2012.

  1. michaelsrevel

    michaelsrevel Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    14
    Joined:
    Nov 16, 2011

    Nov 16, 2011
    14
    4
    16
    Need some help...

    I just got the note 2 and promptly installed Swiftkey. I made Swiftkey my default keyboard. However, for some reason, the phone keeps making the Samsung keyboard the default. I can go and switch it back. But maybe 30 minutes to an hour later, it switches right back to the samsung keyboard.

    Any suggestions?
     

    Advertisement

  2. Veritas4420

    Veritas4420 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    642
    Joined:
    Nov 18, 2009

    Nov 18, 2009
    642
    84
    78
    Male
    Garmin Tech support
    Kansas
    Mine does the same thing! Very annoying, so I'm hoping for someone who knows a fix.
     
  3. lcneed

    lcneed Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    601
    Joined:
    Nov 12, 2012

    Nov 12, 2012
    601
    99
    78
    SoCal
    Not exactly a fix, because mine does the same thing still. But if you download Swiftkey Flow Beta, and set it as default, it does not switch back after reboot! And Swiftkey Flow Beta is just like Swiftkey but with flow! And is free!... for now...
     
  4. JDfan3340

    JDfan3340 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    9
    Joined:
    Aug 24, 2010

    Aug 24, 2010
    9
    0
    25
    Female
    Upstate New York
    I have Perfect Keyboard Pro, and it always switches after a restart. VERY annoying. But I just switch it back.
     
  5. SLRdude

    SLRdude Member
    Rank:
    None
    Points:
    23
    Posts:
    49
    Joined:
    Dec 24, 2012

    Dec 24, 2012
    49
    37
    23
    Male
    Sr. Manager
    DFW
    Mine switches back after a restart and it used to (at times) switch after using an app killer/memory optimizer type app.

    I white listed Swiftkey and it now only changes back when I reboot. Very very annoying.
     
  6. phonedroid

    phonedroid Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    53
    Joined:
    Nov 25, 2012

    Nov 25, 2012
    53
    10
    18
    The samsung keyboard replaces swiftkey on my N2 on every provocation. Mor
     
  7. andygu3

    andygu3 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    4,699
    Joined:
    May 24, 2010

    May 24, 2010
    4,699
    2,081
    313
    Lewis Center, OH
    I use SwiftKey and I've had no such issues, are you sure the Samsung keyboard is unchecked everywhere, SwiftKey will go through language and keyboards initially so it shouldn't switch back after a reboot
     
  8. JDfan3340

    JDfan3340 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    9
    Joined:
    Aug 24, 2010

    Aug 24, 2010
    9
    0
    25
    Female
    Upstate New York
    Mine won't let me uncheck it. It has a permanent check. And mine only does it after re-start, not randomly like some of you have said.
     
  9. SLRdude

    SLRdude Member
    Rank:
    None
    Points:
    23
    Posts:
    49
    Joined:
    Dec 24, 2012

    Dec 24, 2012
    49
    37
    23
    Male
    Sr. Manager
    DFW
    Same here.
    The box is checked and greyed out.
     
  10. grap17

    grap17 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Oct 27, 2012

    Oct 27, 2012
    8
    1
    6
    I've got the exact same issue but I haven't found any solution to fix this :(
     
  11. Fr0stTr0n

    Fr0stTr0n Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    131
    Joined:
    Jan 4, 2013

    Jan 4, 2013
    131
    28
    63
    Male
    Rocky Mountains
    My new Note 2 also doing this and it really pisses me off!
     
  12. 10sNinja

    10sNinja Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    39
    Joined:
    Nov 1, 2012

    Nov 1, 2012
    39
    1
    36
    Male
    Securities industry
    Toronto, ON, Canada
    No issues for me either regardless of which keyboard I've used to replace Samsung. Sticking with Swiftkey beta though.
     
  13. rabernet

    rabernet Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    259
    Joined:
    Apr 22, 2010

    I'm worried I might jinx myself, but I put Swiftkey on mine when I first got it, and I haven't seen the Samsung keyboard since.
     
  14. R4nd0mJ0k3r

    R4nd0mJ0k3r Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    159
    Joined:
    Jan 20, 2011

    Jan 20, 2011
    159
    70
    53
    Male
    Sales Team Leader / Web Developer @ Maplin Electro
    Liverpool, England, UK
    Weird, lot's of people seem to be having this issue, I never have. Used to use regular Swiftkey, now using Flow Beta. Haven't had this problem with either... :thinking:

    Using N7100 Note 2, international, unlocked. What's yours?
     
  15. lcneed

    lcneed Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    601
    Joined:
    Nov 12, 2012

    Nov 12, 2012
    601
    99
    78
    SoCal
    I have both Swiftkey3 and Swiftkey Flow Beta. If I set Swiftkey3 as default, it will go back to Samsung keyboard after a reboot. If I set Swiftkey Flow Beta as default, it will stay as default after reboot. This is on AT&T Note II.

    Last night my Swiftkey Flow Beta expired! I was in panic... what am I am going to do?? Luckily I found the Beta 2 download. :p
     
  16. grap17

    grap17 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Oct 27, 2012

    Oct 27, 2012
    8
    1
    6
    I guess you may be interested by this link :
    It seems this is a well known issue and being addressed...

    support.swiftkey.net/forums/116693-2-swiftkey-bugs-/suggestions/3017556-after-jelly-bean-update-swiftkey-keeps-returning-#comments
     
    lcneed likes this.
  17. sudbury78

    sudbury78 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    31
    Joined:
    May 16, 2010

    May 16, 2010
    31
    2
    16
    Male
    Scottsdale, Arizona
    Widespread issue yet I'm lucky to not have it happen. Are you setting the default keyboard right above the keyboard selection to swiftkey?
     
  18. lcneed

    lcneed Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    601
    Joined:
    Nov 12, 2012

    Nov 12, 2012
    601
    99
    78
    SoCal
    That makes sense! So it is a Jellybean thing and depends on how Google Play installs the app. That would explain why Swiftkey Flow Beta stays as default because it was side loaded instead of installed by Play store.
     
  19. grap17

    grap17 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Oct 27, 2012

    Oct 27, 2012
    8
    1
    6
    well, I am now using android version 4.1.2 and swiftkey 4.
    But unfortunately, I still have the same issue ...
     
  20. Heifzilla

    Heifzilla Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    26
    Joined:
    Feb 12, 2011

    Feb 12, 2011
    26
    5
    16
    Yup. This is my experience as well.

    Sent from my Note 2
     
  21. ScandaLeX

    ScandaLeX Wasn't Me
    Rank:
    None
    Points:
    223
    Posts:
    3,829
    Joined:
    May 4, 2010

    May 4, 2010
    3,829
    966
    223
    Female
    PhiLLy
    This is the first I've heard of keyboards not sticking after a reset. Just for the purpose of this post I switched 3 different keyboards- restarting after each one and they all stuck.

    Now to find some wood to knock on.
     
  22. twister6

    twister6 Android Expert
    Rank:
     #121
    Points:
    223
    Posts:
    2,227
    Joined:
    Jul 30, 2010

    Jul 30, 2010
    2,227
    909
    223
    No issues here either. I can switch between different keyboards and it stays as selected. I'm still on 4.1.1, but it shouldn't make a difference. Btw, with Swiftkey they always recommend to uninstall an old version, even offer that as one of the options in their setup. Furthermore, make sure you are not running a beta version of their keyboard (in case if it got disabled). For example, they had a free beta of Flow which stops working after expiration date even so it's still available to select from the list. Also, if you installed or updated to a new version of Swiftkey or another keyboard, don't assume it will work by default even if selected. Click on its icon/shortcut and run through setup/config.

    Oh, and did I mention - I LOVE the latest Swiftkey with integrated FLOW!!! Not just an accuracy of spellchecker and Swype (still mind boggling to me how they get it), but an amazing prediction of typical phrase patterns. In some occasions, I swype the first word and than just "type" by selecting the next suggested word. Hands down, the best keyboard for one handed typing which is very important with such a big phone. Plus, you do get Split layout in landscape.

    ONE very important thing, do you have an external keyboard plugged into your GN2, through OTG cable? If you do, it ALWAYS switches to default Sammy keyboard, no matter what other keyboard you have selected.
     
  23. ScandaLeX

    ScandaLeX Wasn't Me
    Rank:
    None
    Points:
    223
    Posts:
    3,829
    Joined:
    May 4, 2010

    May 4, 2010
    3,829
    966
    223
    Female
    PhiLLy
    Every android phone I ever had I always ended up getting apps & keyboards that ran circus around stock. My note 2 is the 1st one in which the stock experience I actually enjoy; that includes the keyboard and since upgrading to 4.1.2 Samsungs' stock keyboard just got even better and faster.
     
  24. lcneed

    lcneed Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    601
    Joined:
    Nov 12, 2012

    Nov 12, 2012
    601
    99
    78
    SoCal
    That's strange. I just tried it and it still default back to Samsung keyboard. It doesn't really matter much to me as I reset my phone about once a month.

    I have the latest Swiftkey and uninstalled the Flow beta. I am on AT&T though and one 4.1.2, but it was the same when I was on 4.1.1. Maybe Verizon has a fix for it but not AT&T.
     
  25. phonedroid

    phonedroid Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    53
    Joined:
    Nov 25, 2012

    Nov 25, 2012
    53
    10
    18
    My guess is everybody who tries to use after market screen keyboards will have the same problem if they try to change away from the samsung keyboard. I have even more serious troubles with my BT keyboard. I had to get an app called BT keyboard helper pro and it's only partily successful resisting the samsung keyboard. If you try to not use the Samsung keyboard it turns into a pig with a laundry list of nasty tactics to discourage using any other keyboards. It's no innocent mistake. One of their programers could fix it in a couple of hours.
     

Share This Page

Loading...