1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Note 4 Firmware corrupt

Discussion in 'Android Help' started by Matthew Toth, Jul 14, 2016.

  1. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    So my note 4 crashed early today and when it attempted to reboot, it went to an updating screen and went into a boot loop.

    I've gone into android recovery mode to attempt to factory reset it and it says that it failed to mount/preload because no such file or directory exists.

    That would lead me to believe the existing firmware is now corrupt.

    I am just trying to figure a way I can reinstall a new firmware onto it.

    I have tried to load a stock firmware onto an sd card and apply the update from there but it gives me the error -- failed to map file

    what other options do I have and how can I go about getting this device running again.

    Thanks in advance!!

    ~~~ Matt

     

    Advertisement

  2. KOLIO

    KOLIO Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    @Matthew Toth

    WELCOME TO ANDROID FORUMS! :thumbsupdroid:

    Use Samsung Smart Switch (Desktop PC/Mac tool) to re-install the entire package:
    http://www.samsung.com/us/smart-switch/
    Whether or not you'll regain your data,IDK,YMMV,especially with the apparent damaged file directory.
     
  3. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    @KOLIO

    Even when I plug the device in the smart switch app on my computer doesn't recognise that any device is plugged in. Now its just staying on the first samsung screen when powered on without trying to reboot.
     
  4. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    What is the complete model number?
     
  5. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male

    Attached Files:

  6. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    Can you boot into download mode?
    From off, press and hold the volume down+ home + power till phone boots and you are prompted to press volume up to continue.
    Since you have Smart-switch installed on your PC, I can walk you through using it to reflash your firmware.
    Go ahead and write down your model number and SN exactly as listed in your battery compartment. You will need it as part of the process.
     
    Matthew Toth and KOLIO like this.
  7. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    Open Smart Switch and select MORE in the upper right corner.
    Select Emergency Software Recovery and Initialization
    Select Device Initialization
    Enter Model Name( model number) then select search
    Enter SN

    If your device is supported, follow the rest of the prompts. Smart Switch should download the correct firmware for your device and flash it
     
    Matthew Toth, Bg260 and KOLIO like this.
  8. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    @Jfalls63

    Hey thanks for the reply. It says it's compatible. This is the only screen I can get to on my device.
     

    Attached Files:

  9. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    Ooh I lied, im into recovery mode and currently in attempt to reflash. Thanks a ton!
     
  10. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    @Jfalls63 so now all it seems to be doing is booting, says recovery booting in the top corner in blue, and then loops and does that
     
  11. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    You need to be in Download/Odin mode for flash to work. From device off, hold volume down + home + power till it boots, then volume up to continue. Should look like this
     

    Attached Files:

    KOLIO likes this.
  12. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    KOLIO likes this.
  13. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    @Jfalls63

    I do have the stock rom, and ive tried it in odin and the same thing happens after it has finished reflashing.
     
  14. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    It should boot up normally after flashing with Odin or using Kies3.
    When you use Odin, do you get a green Pass with no errors in Odin or phone?
     
  15. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    It makes it to the second samsung screen with the flashin led light, stays there a while and then attempts to reboot and goes into a boot loop while saying recovery boot in blue font. and it does say pass yes
     
  16. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    Can you try another factory reset in Recovery?
    Not sure what is causing the problem.
     
  17. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    I cant seem to get it do do anything now, when i press the buttons nothing happens but when I plug it in it goes back to into the recovery boot loop. Ill leave it plugged in a while and see. maybe the battery is dead. Its just unfortunate it will be reboot looping
     
  18. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
  19. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    If you are going to have it on charge for a while, how about downloading 5.1.1 for your carrier and see if it will flash without bootloop
    http://www.sammobile.com/firmwares/database/SM-N910W8/
    If 5.1 is successful, then try taking the OTA update to 6.0

    Only other thing I can think of would be to try TWRP and a custom ROM.
     
  20. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male

    How do I go about doing what you last suggested, I have tried going down in software, it successfully installs the new software but when it goes to restart it goes back to the recovery boot screen and loop boots. Ive plugged it into smart switch and it says the connected device is not supported.
     
  21. Jfalls63

    Jfalls63 Android Expert
    Rank:
     #30
    Points:
    818
    Posts:
    4,220
    Joined:
    May 15, 2015

    May 15, 2015
    4,220
    3,185
    818
    Male
    Electrician
    Satsuma,Alabama
    James L likes this.
  22. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    thanks for always getting right back to me, I appreciate it. I will try that next
     
    Jfalls63 likes this.
  23. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    Its back doing the same thing now, Odin flashes it, goes through the stages and then says pass. the phones switches to he recovery booting screen and then just loops and continues to do that.
     
  24. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    I'll try and attach a picture of what I get.
     
    Jfalls63 likes this.
  25. Matthew Toth

    Matthew Toth Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    15
    Joined:
    Jul 14, 2016

    Jul 14, 2016
    15
    3
    26
    Male
    I just get this. I turn it on, stays at this screen few seconds turns off and repeats until the battery dies
     

    Attached Files:

    Jfalls63 likes this.

Share This Page

Loading...