1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Thread Status:
Not open for further replies.

Official: GPS fix is being pushed out

Discussion in 'Android Devices' started by sremick, Jul 26, 2010.

  1. sremick

    sremick Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,521
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    I just got off the phone with AT&T Business a moment ago. Here's the latest update:

    I buddied up with the tech guy for another issue and before I let him go, I chatted with him a bit about the GPS issue. He said he knew of nothing but I had perked his own curiosity, so he said if I was willing to be put on hold for a while he had a direct line to Samsung and he'd inquire. I said of course.

    I was on hold a very long time. Got a bit worried. But then he came back and said he had all sorts of info for me...

    First he said he had to be transferred all over the place, including the Philippines, before he got someone at Samsung in the USA to talk to. He said he only inquired about updates, and not specific reasons/bugs. He said the Samsung tech said that right before his shift closed last night he got the official corporate word about a "V2" update to be pushed out to the Captivate phones to address "the known GPS issue". He said that it should be rolling out already randomly to groups of about 10,000 sets a day. You will receive a pop-up notification about the update (assuming you haven't rooted, of course).

    I got his permission to spread this info around. So hopefully this is reassuring to lots of you. :)
     

    Advertisement

  2. kashifk

    kashifk Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    6
    Joined:
    Jul 25, 2010

    Jul 25, 2010
    6
    2
    6
    Wow this is great news bec this fix will make a good phone great imo. The settings page does have a "check for updates" and right now im quite tempted to check it lol
     
  3. sremick

    sremick Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,521
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    Careful: You can only force a check for updates once every 24 hours.

    Also: I forgot to mention that I did specifically ask the AT&T tech about if the Samsung guy mentioned any other fixes included the fix, and he said Samsung didn't mention any others, so don't expect that this is necessarily going to address any other issues (although it's possible).
     
  4. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56

    God I hope this is all true!!! Good news though! I wonder if this is happening with the Vibrant as well (my wife is with T-mobile and I talked her into getting it before I was aware of all the GPS problems - two phones no GPS).

    Edit: I don't know if we can call this "official." It is double hearsay at best. Crossing my fingers!!
     
  5. Coppanuva

    Coppanuva Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    29
    Joined:
    Jul 19, 2010

    Jul 19, 2010
    29
    7
    16
    So people who have rooted, but not installed a custom ROM, won't get the update then?
     
  6. tysj

    tysj Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    73
    Joined:
    Jul 14, 2010

    Jul 14, 2010
    73
    6
    16
    Now we just need confirmations of people actually getting the update :p
     
  7. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56
    Well I tried it and got an error of "unable to contact At&t's servers." Tried it again and it say I have to wait 24 hours... Damn!

    Guess what I'm gonna do at noon tomorrow?
     
  8. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56
    My understanding is you can get the updates with root but you might lose root in the process.
     
  9. sremick

    sremick Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,521
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    My understanding of the rooting process is that it disables the push down of vendor updates.

    I don't root though so if this is wrong I'll correct the first post, but I've read as much in countless threads that that is a side-effect of rooting. Such as here:
    Why Root - Android Wiki
     
    Coppanuva likes this.
  10. jblaze5779

    jblaze5779 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    104
    Joined:
    Jul 23, 2010

    Jul 23, 2010
    104
    9
    36
  11. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56
    I stand corrected... I haven't rooted yet so I guess all is good for me.:D
     
  12. thindery

    thindery Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    157
    Joined:
    Jul 14, 2010

    Jul 14, 2010
    157
    64
    53
    Finance
    Missouri
    Wow this is awesome news. I really hope this is correct. It will make me feel so much more comfortable about this phone. I wish Samsung would just come out and say "We know there is an issue... Updates are already rolling out fix the issue." Is that too hard!?
     
  13. Coppanuva

    Coppanuva Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    29
    Joined:
    Jul 19, 2010

    Jul 19, 2010
    29
    7
    16
    Hmm ok then. Well, I suppose I can live without it, oh well. Interesting to know though.

    Edit: Also, do you know what kind of pop-up to expect? I just got an update for google maps, but I rooted my phone and don't know if maps had an update anyways or not.
     
  14. sremick

    sremick Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,521
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    Well I can assure you that my conversation with AT&T took place as-described, and I have no reason to believe he was lying to me about talking to Samsung while I was on-hold forever. :)

    At this point, we're taking Samsung's word on this basically. But it was significant and specific-enough info that I feel it is legit.

    As far as Samsung making the announcement... I think in this case it's more of a thing left delegated to the carrier (AT&T) to decide to announce, as the Captivate is an AT&T-branded and modified Samsung phone. But I'm just guessing here. And also, they might keep this low-key in order to not give a poor impression of the device and affect sales. Only mentioning it if someone inquires, etc.
     
  15. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56
    I just looked in my notification bar and it said "4 updates available"

    YEAH!!!:D:D:D I did a happy dance in my living room!

    Let see, c:geo, google maps, my paper airplane, and droid jump.

    DAMN IT!!! No "Samsung fix your sh*ty GPS" update! :mad:
     
  16. sremick

    sremick Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,521
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    Those are app updates, that's the Marketplace notifying you of that.

    To force a check for system updates:

    Menu -> Settings -> Software Update -> Check for update

    But you can only force a check once every 24 hours. Otherwise you have to wait for a push.
     
  17. t-readyroc

    t-readyroc Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    710
    Joined:
    Feb 26, 2010

    Just ran the check-for-update & got bupkis. Guess I'll have to try to wait patiently.
     
  18. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56
    Yeah I figured that out... But you can imagine my initial excitement, then disappointment when I realize it was just app updates.

    I will patiently wait for a PUSH and not so patiently manually check every 24 hours.
     
  19. dontshakepandas

    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    67
    Joined:
    Jul 13, 2010

    Jul 13, 2010
    67
    8
    16
    If this is true, how will those of us with root go about getting the update?
     
  20. emuneee

    emuneee Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    267
    Joined:
    May 10, 2010

    May 10, 2010
    267
    31
    43
    Someone is going to have to capture the update.zip. We can then update using this zip file. ;)
     
  21. sremick

    sremick Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,521
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    2,521
    356
    163
    IT Admin
    USA
    Not really sure. :( As much as I might love to rid myself of the crap stock AT&T apps, this very issue is a big reason I've resisted the urge to root.

    The gains aren't worth the losses (yet), at least in my situation.
     
  22. jmreed97

    jmreed97 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    219
    Joined:
    Jul 6, 2010

    Jul 6, 2010
    219
    5
    56
    Did you get an error like me? Or did it just say no updates?
     
  23. AuthorityAction

    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    4
    Joined:
    Jul 24, 2010

    Jul 24, 2010
    4
    1
    6
    According to bahnburner on XDA, we will get the update from Samsung - xda-developers - View Single Post - Unroot the vibrant
     
    b0bfath3r likes this.
  24. t-readyroc

    t-readyroc Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    710
    Joined:
    Feb 26, 2010

    Just said no updates available at this time; something like that.
     
  25. A.VOID

    A.VOID Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    43
    Joined:
    Jul 24, 2010

    Jul 24, 2010
    43
    1
    16
    DMInitialization is not ready when i check (rooted)
     

Share This Page

Loading...