1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Official GSM Hero 2.1 Thread

Discussion in 'Android Devices' started by Myth, Apr 8, 2010.

  1. kaska

    kaska Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    1
    0
    5
    hello, i've flashed the official RUU with 2.1 from taiwan in my european gsm phone, no problem with that everything perfect, except some minor details like friendstream and a couple of widgets in Taiwanese lol

    I assume there is a way to flash the official gsm from europe now correct? can anyone tell me how to do it? i haven't found the official RUU with the GSM 2.1 update for europe.

    tks,
    kaska
     

    Advertisement

  2. adam_hilluk

    adam_hilluk Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    218
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    218
    17
    58
    Solihull, UK
    probably be hated on here for this, but untill 2.1 comes on my HTC Hero (orange) i am using an iphone =/
     
  3. SchOX

    SchOX Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    27
    Joined:
    Jun 18, 2010

    Jun 18, 2010
    27
    1
    16
    Why would anybody want to hate someone over their choice of phone?

    And my prediction is that when 2.1 is released for Orange, you will use your Hero for about one week, and go back to iphone - the day to day difference is much smaller between "Hero 1.5" and "Hero 2.1", than between Hero n.n and iDevice.;)
     
  4. rich287

    rich287 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    12
    Joined:
    Jun 28, 2010

    Jun 28, 2010
    12
    2
    16
    Just been told this by Orange on Twitter

    @conorfromorange: @richholbrook @paulmmcdougall @mark1ee @matthornsby84 hey, we are working with HTC to optimize it for our network -will be released shortly

    Doesn't really clear things up
     
  5. Moko76

    Moko76 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    45
    Joined:
    Jun 28, 2010

    Jun 28, 2010
    45
    32
    43
    Shoe Repairer / Engraver
    Norwich, Uk
    ***** Warning, there seems to be some problem with certain Orange branded phones receiving the 2.1 update after using this method, I would suggest to avoid problems that Orange customers do not use this method to debrand their phones until further notice****


    Hi! It was too late last night to try and write down a detailed description of how to put the generic Rom onto your phone, but now I've got some spare time, here is a step by step guide to how I did it.

    1. Back up an entire copy of your sd card onto your pc.
    2. Sync your contents using the newest version of HTC sync (check htc website to check you have the newest version installed) Because lets face it, losing your contacts list would be a major pain in the ass.

    ok that's the main phone data backup sorted

    Now you need to download 2 pieces of software these are:

    Generic unbranded HTC Hero rom - which is here: [link removed]

    Then the Goldcard Tool - which is at the bottom of the FIRST post here:
    [PC Application] GoldCardTool - Android @ MoDaCo

    Ok: and now you are ready to go.


    3: Unplug your phone from the pc if it isn't already go into phone settings/Sd card and storage/ unmount sd card and then click Format sd card (you didn't forget to back it up in step 1 i hope)

    4. Now go into phone settings again applictaions/development and then make sure there is a tick in the Usb Debugging box.

    5. Now open the gold card generator on your pc.

    6. Connect your phone via the usb cable but DO NOT MOUNT OR SYNC JUST YET

    7. Now the phone is connected click the box that say's "Get CID" in the goldcard tool
    if this works correctly the box next to it should now be filled with a long number, now select and copy that number. If at this stage it did not find a number, simply check the mmc0 box instead of the mmc1 box that is checked as standard and try "Get CID" again.

    8. Now that you have the CID number click on the blue link below the CID box in the gold card tool, the link reads "open revskills de free HTC gold card generator"
    This will open a website into which you can input your email address and a box for the CID number that you copied during the last step.

    9. Go check your email and you should have been sent an email containing a file "goldcard.img" which is specific to you and you shoul save it somewhere on your pc where you won't lose it.

    10. Now mount the htc hero to your pc so that it is being used as a mass storage device.

    11. Now in the goldcard tool click the refresh button then select your sd card from the drop down box next to refresh. (if this shows no card then check you have mounted the phone correctly)

    12. Click 'Load goldcard.img' and select the file you received by email.

    13. Click patch MMC and almost instantaneously the tool will announce that you now have a goldcard.

    So that was relatively simple and you can now put the generic rom onto your device without problem. To do this:

    14. locate the generic rom executable file that you downloaded at the start of this tutorial and simply run the program. This is an official HTC rom, so will have the usual windows you will recognise if you've done hero software updates before, so follow the steps shown on screen and the install will begin. At this stage the screen on your phone will show some skateboarding androids at the bottom, with some info on the update progress above them. DO NOT TOUCH ANYTHING NOW!!! just leave it alone and after a few minutes you will be notified that the update is complete and the phone will reboot itself.
    The reboot will take slightly longer than usual, so don't panic, just let it do it's stuff.

    The next screen you will see after the HTC logo is the one you would have gotten when you switched on your android for the first time (Keyboard tutorial, google mail settings etc) Don't bother to set any of this up because as soon as your phone gets a 3g/wifi signal it will prompt you that an update is available (update 1 preperatory update & youtube player) click to download this and then when it's finished downloading in the notification bar you will be prompted to install, click "install now"

    The phone will now reboot again and install the official part one update, again this takes longer than usual, with various unpacking logo's on screen so don't panic just sit back and relax.

    now when you get back to the setup screen again with the keyboard tutorial and all that stuff again, skip past it all again because as oon as your phone gets 3g/wifi connection again it will prompt you to download another update this one of course is the official htc 2.1 rom ota update (the holy grail) haha.

    Click to download (best over wifi) as it's about 80/100mb
    when the download finishes be patient because it takes about a minute or so to check the update before prompting you to install. when the option appears click to install and your phone will reboot for the final time and start installing 2.1

    Please note the 2.1 update takes a long time to install and various progress bars will stop and start, so DO NOT PANIC! yes it seems like a while but it's got a lot to do.

    Eventually after 2 or 3 slow progress bars you will be greeted with a spanking new 2.1 update official htc hero rom, you can now transfer any music/pictures etc on to it from your old backed up rom and of course don't forget to re-sync your contacts using htc sync.

    And Phew! we are finally done, hope you have found this all helpful, I'm now gonna grab me a coffee and go play with my 2.1 some more. :)

    P.s this has now been tried on 2x three mobile uk phones and 1x Vodafone uk phone, with 100% success rate.

    Please note: this does not give you root access to your phone, it just debrands it.
     
  6. Xile

    Xile Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    23
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    23
    0
    15
    Good job, I'll give this a go!
     
  7. TheJackKetch

    TheJackKetch Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 11, 2010

    Jun 11, 2010
    8
    0
    5

    A big thank you to Moko76:)

    I used the above link and it worked like a dream. Very straight forward and only took 1.5 hrs from start to playing with 2.1

    So glad I no longer have to wait for 3 to get it together.

    Cheers!
     
  8. aggrodoc

    aggrodoc Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    38
    Joined:
    Sep 20, 2009

    Sep 20, 2009
    38
    0
    15

    Has anyone tried it on ORANGE?
     
  9. sean.ellingham

    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Moka76 / TheJackKetch,

    Any probs seeing copy protected apps on the Market? I followed that method (roughly - your in depth guide didn't exists at that point Moka76!) last night and copy protected apps don't show up. Everything else works fine.

    Thanks
     
  10. Tydirium

    Tydirium Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    May 19, 2010

    moko76,

    I didn't realise it was so easy. Im really tempted but my phones still under warranty. Out it interest, do you have to re-enter your network settings afterwards?

    Sent from my HTC Hero using Tapatalk
     
  11. Xile

    Xile Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    23
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    23
    0
    15
    Does unbranding your phone invalidate the warranty?
     
  12. 98082

    98082 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    May 13, 2010

    May 13, 2010
    3
    0
    5
    Flashed the stock 1.5 onto my orange phone after following the guide, and just downloading the 2.1 update atm :) So far so good! Will keep you posted.
     
  13. robogo

    robogo Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    268
    16
    58
    student
    Croatia
    I don't have a navigate view :thinking: nor Friendstream :thinking:
     
  14. Enragedtrebor

    Enragedtrebor Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    7
    Joined:
    May 10, 2010

    May 10, 2010
    7
    0
    5
    England
    Will give this a go. Easy enough to revert back to 3 rom at a later date I would think.
     
  15. omebius

    omebius Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    8
    0
    5
    i get to this stage run the update .exe and get a error 170 usb problem?
    any ideas how to sort this?
     
  16. Moko76

    Moko76 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    45
    Joined:
    Jun 28, 2010

    Jun 28, 2010
    45
    32
    43
    Shoe Repairer / Engraver
    Norwich, Uk
    Hi sean, Is there a particular app in the Market that you can't find? I can then do a search to check if it's available on my phone. I'm not sure how you tell the difference between apps that are copy-protected and apps that aren't. However everything I've personally wanted to download for 2.1 so far ie: Voice search, google goggles, the navigation files for google maps etc have downloaded without issue, and were all visible within the Marketplace.
     
  17. ticho

    ticho Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    232
    Joined:
    Oct 15, 2009

    Oct 15, 2009
    232
    12
    38
    Slovakia
    Have you updated the Google Maps application? There's a newer version available for 2.1 than the one for 1.5.

    HTC have explictly stated that Friendstream will not be available on Hero 2.1. You will need one of the custom ROMs if you require Friendstream.
     
  18. Moko76

    Moko76 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    45
    Joined:
    Jun 28, 2010

    Jun 28, 2010
    45
    32
    43
    Shoe Repairer / Engraver
    Norwich, Uk
    Does the .exe file actually open up the program to start the install? or does the "error 170 usb problem" show up before the program launches?

    If it is the latter I would suggest disconnecting it from the pc, then connecting again, but this time try starting the .exe file without mounting the hero, (ie, just plugged in as if to charge only)
     
  19. sean.ellingham

    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    The official National Rail app, Paperdroid Pro, Note Everything Pro and Space Physics come to mind - these, amongst some others, are all items that I'd purchased prior to the update. I found out that National Rail and Space Physics are copy protected from AndroLib and have assumed the others are as well.
     
  20. omebius

    omebius Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    8
    0
    5

    tried both now, i get to the second tick box then get the error. when i have tried it with htc sync connected (green box) as soon as i got to the second screen with tick box it loses connection>?
     
  21. petefoth

    petefoth Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    46
    Joined:
    Nov 19, 2009

    Nov 19, 2009
    46
    1
    16
    File transfer Mac to Phone works - didn't before.
    File transfer Phopne to Mac - functionality is there (long press on a file in a File Manager, CHoose send, and Bluetooth appears with a list of paired devices) but I've not tried it.

    Audio: Fewer problems connecting to the IOPlay BT device in my car. Music app is better too!

    Bluetooth tethering to Mac (i.e. allowing the Mac to use the Phone as a BT modem) - couldn't get this to work.

    Bluetooth tethering to Laptop PC - not tried yet!

    Cheers

    Pete
     
    elou75 likes this.
  22. Moko76

    Moko76 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    45
    Joined:
    Jun 28, 2010

    Jun 28, 2010
    45
    32
    43
    Shoe Repairer / Engraver
    Norwich, Uk
    I've not come across any issues like that on the 3 phones i've done so far, but i'll have a hunt around and see if there is a solution for the issue.

    You haven't actually changed any of the software at this point, so if the worst comes to the worst you'll have to erase your sd card again and copy your backed-up files back onto it, then it'll be the same as it was before. However that will mean no 2.1 and having to wait for your carrier to sort it, so i'll have a little hunt for a workaround first.

    What operator are you with?
     
  23. justinclarke

    justinclarke Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    23
    Joined:
    May 26, 2010

    May 26, 2010
    23
    0
    15
    Just to note that if you are on T-Mobile and you reload the original ROM then you don't get the update popup for the YouTube / FOTA mini update.

    Although a lot of people suggest this on here it doesn't appear to work with the T-Mobile ROM.

    Now I have to restore all my apps :)
     
  24. JohnHwessel

    JohnHwessel Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    46
    Posts:
    45
    Joined:
    Feb 26, 2010

    Feb 26, 2010
    45
    6
    46
    Male
    Ex-IT
    Leicestershire, UK
    I emailed 3 to ask when the upgrade would be available. Just got a phone call back saying that HTC were building the tailored version for 3, and they had no idea how long it would take. No surprise there then.
     
  25. omebius

    omebius Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jun 30, 2010

    Jun 30, 2010
    8
    0
    5
    In hind sight I think its an unbranded phone on Orange, so update should work anyway. Using original build 1.76.405.5 , drivers are installed fine on win7 64bit all looks fine? Used both HTC sync 2.0.33 and .35 have installed and re installed. Only outstanding thing is a Windows update for Google HTC dream as an optional update on Windows update that won't install
     
Tags:

Share This Page

Loading...