1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Painless bloatware removal

Discussion in 'Android Devices' started by RBEmerson, Jul 22, 2011.

  1. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Stuff like VZ Navigator and other "untouchable" apps I'll never use - I want them gone. But... I really don't want to get into hacking my DINC2. I don't want to mess with DINC2 only to find I've rendered it braindead. Is there a painless "one and done" way to lose the bloatware?
     

    Advertisement

  2. T.M.M.L

    T.M.M.L Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    463
    Joined:
    Sep 20, 2010

    Sep 20, 2010
    463
    93
    53
    Ohio
    Greetings RB,

    Unfortunately, without rooting the phone, there is no way to remove all of the useless bloat ware on the phone.

    A simple, cosmetic approach is to use a alternate launcher like Go launcher or Launcher Pro. Both of these allow you to "Hide" the apps from menus and your sight. They will still be on the phone, you just won't have to look at them.

    That's about the only thing you can do without messing with your phone.
     
  3. seejoshplay

    seejoshplay Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    131
    Joined:
    May 3, 2011

    May 3, 2011
    131
    8
    36
    I will speak up for the launcher pro - it does a very nice job of hiding the apps. Bloatwear sucks, but not looking at it makes it better.
     
  4. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Meh... sweeping the icons under digital rug doesn't do it. Seeing VZ Navigator as an option for mapping directions, for example, would still be there. And there's the space used up by all the cruft.

    Soooooooooooooooo... what's the least injurious way to root and, if at all possible, "de-root" after the cruft is gone? (I know - serious topic drift)
     
  5. kratos

    kratos Back on my throne!!!
    VIP Member
    Rank:
    None
    Points:
    193
    Posts:
    1,687
    Joined:
    Mar 2, 2010

    Mar 2, 2010
    1,687
    433
    193
    Worldwide Logistics by day,Website design by night
    Olympus, Back on the throne!!!
    I don't see a topic drift here. Removing bloatware is directly related to rooting.

    Just follow the rooting guide in this forum: Incredible 2 - All Things Root - Android Forums and you will be rooted.

    As for unrooting, there is no way to unroot yet. But rest assured that a hacking community that can make it possible to boot a custom ROM such as CM will get an unroot method soon.

    If you have any questions, just let us know.

    Kratos
     
  6. Stealthman

    Stealthman Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    491
    Joined:
    Jul 2, 2010

    Jul 2, 2010
    491
    38
    43
    Just leave it and ignore the icons, it doesn't affect your phone. I just ignore them.
     
  7. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
  8. kratos

    kratos Back on my throne!!!
    VIP Member
    Rank:
    None
    Points:
    193
    Posts:
    1,687
    Joined:
    Mar 2, 2010

    Mar 2, 2010
    1,687
    433
    193
    Worldwide Logistics by day,Website design by night
    Olympus, Back on the throne!!!
    Unfortunately, there is no supported root method for the gingerbread release, yet. But don't worry, the dev community will get one.

    Kratos
     
  9. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    I've waited this long... :D

    I take it there's no buzz about simple bloatware removal?
     
  10. picord

    picord Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    245
    Joined:
    Jul 16, 2010

    Jul 16, 2010
    245
    35
    43
    Male
    Automotive Wholesale Parts Purchaser
    Northern Ca. Bay Area
    I check here daily 3 -5 times a day to see if there is any sign of hope
     
  11. kratos

    kratos Back on my throne!!!
    VIP Member
    Rank:
    None
    Points:
    193
    Posts:
    1,687
    Joined:
    Mar 2, 2010

    Mar 2, 2010
    1,687
    433
    193
    Worldwide Logistics by day,Website design by night
    Olympus, Back on the throne!!!
    I check many different places, XDA primarily, to see if there is any sign of an unroot method. It'll be here eventually, just a matter of time.

    I just picked up my Incredible 2 today and I now see what everyone means about bloatware! HOLY CRAP there are a lot of useless system apps here! The second there is an unroot method, I am getting rid of all of these pointless space wasters.

    Kratos
     
  12. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Depressin', ain't it? All that Vcast cruft, and Lets Golf 2?!? [/barf]

    Sure would be nice to see an Android equivalent to PC Decrapifier.
     
  13. blackepoxy

    blackepoxy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,086
    Joined:
    Jan 14, 2011

    Jan 14, 2011
    1,086
    247
    173
    Male
    Oyster shucker blacks oyster bar
    Dirty South, Louisiana
    Hey RB, really wanna barf?
    My Dinc2 is not activated so, it has no type of service, connections, etc., unless I enable wifi.
    I noticed the other day, just messing with it, (not connected to wifi) I tried to open NFS shift and play it. I was greeted by a message that read NFS shift requires approximately 100mb of additional data to play, download now? It was on the settings screen where you are supposed to turn on the mobile internet. Now, I don't know if your phone is activated and has service does it even show this message? Or is this hidden by a long loading screen? 100mb!!? I don't care if this the best racing game ever, I am going to try my best never to touch the icon, if that's what's gonna happen! I tried let's golf too, to see how horrible it was and was greeted by the same message, this one did not show how many mb it needed and I am sure after you download this additional data you can not undo it (maybe by clearing data on the app?) or move the pre-installed app to sd card.
    :(
     
  14. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
  15. kratos

    kratos Back on my throne!!!
    VIP Member
    Rank:
    None
    Points:
    193
    Posts:
    1,687
    Joined:
    Mar 2, 2010

    Mar 2, 2010
    1,687
    433
    193
    Worldwide Logistics by day,Website design by night
    Olympus, Back on the throne!!!
    These games actually download that data to the sd card, unless I am mistaken. But I have had a couple games like that. The games have so many resource files that instead of making the apk 100+ mbs, the keep the apk at a relatively low size and then read from the sd card.

    Kratos
     
  16. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Which, I guess, is why I avoid games and still like Zork. I'd write more but I see my sword is faintly glowing blue... :D
     
  17. blackepoxy

    blackepoxy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,086
    Joined:
    Jan 14, 2011

    Jan 14, 2011
    1,086
    247
    173
    Male
    Oyster shucker blacks oyster bar
    Dirty South, Louisiana
    Hey, ever heard of htc sense .com and htc hub? They are free services (like cloud storage & backup) and free downloadable content htc offers for their high end phones.
    Well I guess it doesn't matter anyway because verizon has blocked access to both on dinc2, probably so that you will use their Vcast apps for these proposes. Yuck! <gag>!
     
  18. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    How very interesting. I'll have to try some tunneling. HTCSense lets me sign up and says I'm signed in but stops at that point. When I try to sign in from the desktop, I get "HTC Sense is down for maintenance". Odd...
     
  19. blackepoxy

    blackepoxy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,086
    Joined:
    Jan 14, 2011

    Jan 14, 2011
    1,086
    247
    173
    Male
    Oyster shucker blacks oyster bar
    Dirty South, Louisiana
    Try accessing htc hub from pc. Select incredible s as phone model.try downloading content. upload to dropbox. then try to download to dinc2 from dropbox.
    See if that works.
     
  20. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Got a URL for that? Trying to go in through HTCSense.com is a non-starter, it wants to see the device (I picked Incredible S, BTW).
     
  21. blackepoxy

    blackepoxy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    173
    Posts:
    1,086
    Joined:
    Jan 14, 2011

    Jan 14, 2011
    1,086
    247
    173
    Male
    Oyster shucker blacks oyster bar
    Dirty South, Louisiana
    Www. htc - hub .com
    Only thing I can find on my wildfire right now, looks like a mobile site and it is all in french.
    I don't have my own pc, my android device is my lifeline to the internet. So, I can't test all my great ideas out.

    After a quick google search, I did see some you tube videos come up on how to use it.
     
  22. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Mais oui! HTC-Hub is in French. Pop the English flag and it's translated into English (although Yoda English it is). Much of the loot, though, seems to be coming from XDA Developers (surprise). Too bad about the HTCSense site... time to work out some way of tunneling...
     
  23. Ingenu

    Ingenu Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    43
    Joined:
    Feb 25, 2011

    Feb 25, 2011
    43
    7
    16
    Making awesome Android stuff thats simple to use!
    Atlanta, GA www.ingenu.co
    I just picked up the Incredible 2 on Saturday and you guys aren't kidding about the bloatware! Is there truly any reason Verizon felt the need to put V Cast Media, V Cast Music AND V Cast tones? Absolutely disgusting!
     
  24. iowabowtech

    iowabowtech root@android:/ #
    Rank:
    None
    Points:
    1,493
    Posts:
    12,183
    Joined:
    May 2, 2010

    May 2, 2010
    12,183
    8,681
    1,493
    Making the Establishment nervous
    Iowa|USA
    If the Inc2 is anything like my Inc1, you guys can 86 the bloat by using Titanium in Chuck Norris mode, or Root Explorer, or ADB. Just don't forget to nand backup beforehand in case anything goes south. Congrats on the root guys.

    (edit: looks like although this is in the root forum, some were looking for a method without root. Oh well, just passing through lol)
     
  25. RBEmerson

    RBEmerson Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    546
    Joined:
    Jun 12, 2011

    Jun 12, 2011
    546
    29
    68
    Retired!
    SE PA
    Actually, I started the topic in the general DINC2 area - I guess the mods thought the topic belongs in All Things Root although my intent is to very specifically avoid messing with rooting. :thinking:
     

Share This Page

Loading...