1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Phone hangs at HCT-screen after ROM Backup

Discussion in 'Android Devices' started by oyvindpe, May 16, 2011.

  1. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    I have HTC desire, fully working, rooted and Leedroid ROM.

    I want to make backup of my current ROM since everything now is how I want it. I use ROM Manager -> Backup Current ROM. Everything runs smoothly, until the phone restarts. Then the phone hangs at det HTC-screen FOREVER. I have tried waited at least 15-20 minutes. Nothing happenes.

    Luckily for me I have an old backup, so I use this in Recovery. When I look at my SD-card I can see that there actually is a backup (the new backup) made of my phone, so I tried to use this backup. Everything goes great. I get the message that the phone is successfully restored, but when I reboot I get the same error. The phone hangs on the HTC-screen.

    So what could be the problem? The old backup works fine - but the new backup does not work.....

    Suggestions?
     

    Advertisement

  2. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    There is a known issue that the first backup causes a boot loop / hang. But restoring of this backup should fix the issue.

    Your new backup could be corrupt. Try take a new backup and then see what happens. If you can still boot, try and restore it.

    Also DO NOT USE ROM MANAGER. Use recovery MANUALLY. ROM manager causes many backup issues. See rooting FAQ linked in my sig for how to use recovery manually.

    We are seeing about 1 thread a day of issues caused by people using ROM manager, so I am in no doubt that this is your problem.
     
  3. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    Ok, I tried this again, but this time I made backup manually from recovery. Backup was successful. When I then rebooted - same thing happened - HTC screen froze. I then booted again into recovery and restored my recent backup. The restore was successful - According to recovery. But When I then rebooted the system - Same thing happened....

    This really sucks. My old (and only) backup still works, so my phone is working again, but of course with all my older settings.....

    Any suggestions?
     
  4. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    what version of recovery are you using?
     
  5. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    2.5.0.7
     
  6. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
  7. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    When you say you did it.manually, did you do vol down + power or use Rom manager to boot into recovery?
     
  8. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    I used "Reboot into Recovery" from ROM Manager. But can this have anything to do with this? After all tere is a complete reboot, AND my OLD backup still works...:thinking::thinking:
     
  9. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    DO NOT USE ROM MANAGER
    REBOOT TO RECOVERY BOOTS TO THE RECOVERY OF ROM MANAGER

    UNINSTAL IT NOW

    boot to recovery using voldown+power and then select recovery


    how did you root? unrevoked?
     
  10. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    yes, unrevoked. I will uninstall ROM manager, and try to make a new backup.
     
  11. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    I had a hunch. By doing this you are still using rom manager's fake flash of cwm so you are not avoiding any of the rom manager created issues we want you to avoid.

    Also aswell as uninstalling rom manager, locate "update.zip" on your sd card (the rom manager fakeflash of cwm 2.5.0.7) and delete it, to avoid when you are in real recovery - accidentally "apply update.zip" and loading the fake flash version.
     
  12. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    Still does not work!
    This is what I did:
    - Uninstalled ROM Manager
    - Deleted update.zip from my SD-card
    - Rebooted into recovery (Vol down+power)
    - Backed up my phone (Success)
    - Rebooted -> Hangs on HTC Screen
    - Rebooted into recovery again (Vol down+power)
    - Restored the backup I just created (Success)
    - Rebooted -> Hangs on HTC Screen

    So it seems like I have to stick with my old backup....

    Is there anything else I can try? I have read someting about a complete wipe of the phone? Should I format my SD-card??
     
  13. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Might be worth format data, system and cache via recovery. Sd card can't hurt either. Backup the card to pc first.
     
  14. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    Ok.

    I have the ext3 partition on my sd-card. This was done with the ROM Manager. Can this be one of the issues?

    How do I format the whole SD-card, including the ext3 partition? This is an invisible partition and I cant
     
  15. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
     
  16. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    So I basically have to start all over again to make sure I can make backups of my ROMs.... Format everything, including ext3 partition, Flash the ROM again, and start from the beginning, and avoid using ROM Manager for all future.....

    Thanx for all help so far. Will stick around with my old backup for a while, but will post here again with my results when I try again,

    Cheers :)
     
  17. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    Just one more question;

    Is there a way I can reset EVERYTHING and start all over from scratch?
    Re-root?
    After all this trouble, I would imagine flashing the ROM again still wont work....

    I tried formatting the SD-card and did a system and cache wipe from recovery. Same problem....

    Is there an easy way to unroot and just go back to the original Stock ROM?
     
  18. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Only with an RUU from shipped roms. Link in rooting FAQ
     
  19. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    Ok, I have now realized that the problem is NOT the backup.... The backup is probably ok. It actually hangs when I boot, no matter when. I reboot.... If I do a regular reboot, it hangs... If I turn off my phone, and turn it on, it hangs....

    There
     
  20. oyvindpe

    oyvindpe Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    18
    2
    16
    PROBLEM SOLVED!!

    So it turns out it was not the ROM Manager or anything else that caused this.... It was actually the ROM. I have Leedroid ROM and the USB Debugging issue that caused this.

    My first and only working backup had USB Debugging enabled. But I have always disabled USB Debugging after this, so when I reboooted, it froze.

    I have Leedroid 2.4.1 and this issue was supposed to be fixed in this release, but IT IS NOT FIXED!!! (Warning to others)....

    So after hours of frustration, I have finally solved this. Thank for all your help. I will of course stop using ROM Manager even though this wasn
     
    SUroot and Rastaman-FB like this.
  21. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    thanks for reporting back the fix mate
     
  22. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Ah we should have known this!
     
  23. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    i didnt know about this debugging bug (turning it off hangs the phone)
     
  24. SUroot

    SUroot Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    1,123
    Posts:
    23,925
    Joined:
    May 25, 2010

    May 25, 2010
    23,925
    5,307
    1,123
    UK Technical Lead; Desktop Support
    Riddlesden, West Yorkshire, UK
    Yes but I did :(
     
  25. Rastaman-FB

    Rastaman-FB Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    6,113
    Joined:
    Sep 11, 2009

    Sep 11, 2009
    6,113
    1,010
    313
    UK
    hahahaha you smeg head, you failed a support ticket :p
     
Tags:

Share This Page

Loading...