1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Phone randomly slowing down...

Discussion in 'Android Devices' started by nightspd, Sep 12, 2011.

  1. nightspd

    nightspd Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    75
    Joined:
    Mar 21, 2011

    Mar 21, 2011
    75
    12
    18
    hey guys. My V is randonly slowing down/stopping for no apparent reason and I can't for the life of me figure it out. I occasionally will run SystemPanel Lite to go in and kill some running apps (i know, no need but i'm trying to debug this) and it doesn't seem to help the issue.

    I will occasionally swipe to unlock the screen, and it sits there doing nothing. Or I'll simply swipe down my notification area, again..nothing! It's very odd. I've scanned with Lookout and everyhting looks fine. I just cleaned up a bunch of apps I wasn't using as well as making sure I had the latest version of the apps I use installed.

    This is a stock V running Froyo 2.2.1 with a 16gb PNY microsd card.

    Any ideas? Should I run AVG, or is there something else that could scan for the possibility of Malware or something else that could cause this?

    Thanks

    -Chris
     

    Advertisement

  2. bac22

    bac22 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    151
    40
    43
    As of recent I'm having the same problem too...no idea what is causing it. I'm thinking maybe an app I've download recently is causing the problem.
     
  3. TehGaberz91

    TehGaberz91 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    11
    Joined:
    May 11, 2011

    May 11, 2011
    11
    2
    16
    Being a nerd.
    New York
    I've had the same problem too lately. It'll start to slow down, then freeze, to the point where I have to pull the battery.
     
  4. dsohn1015

    dsohn1015 Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    33
    Joined:
    Feb 24, 2011

    Feb 24, 2011
    33
    0
    15
    Chicago Cubs
    Chicago
    Same here. I was going to post about it but voila! I hope someone can figure out the cause and a solution.
     
  5. weddle

    weddle Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    368
    Joined:
    Mar 23, 2011

    Mar 23, 2011
    368
    34
    63
    Male
    independent subcontractor
    PA
    Mine just did that today... it seemed like it only lasted a few minutes then it was fine..I didn't pull my battery. I just waited it out. Maybe theyre getting ready for gingerbread? I know that's been said many many. Many. Times, but it makes sense to me...gb did just come out for the optimus s.
     
  6. bac22

    bac22 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    151
    Joined:
    Jun 28, 2011

    Jun 28, 2011
    151
    40
    43
    Possible, I seem to recalled when it happens my 3G arrows are on in both directions. But it's becoming a PITA as it caused problems for me yesterday when I needed to use Navigation and it went it a temporary lock state...had to power cycle the damn phone.

    Clearly not a hardware problem, since it started just recently.
     
  7. musiciansapp

    musiciansapp Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    71
    Joined:
    May 2, 2011

    May 2, 2011
    71
    3
    36
    Female
    stayin' alive
    USA
    Same here, or it just shuts off randomly :(
     
  8. Gibson SG

    Gibson SG Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    15
    Joined:
    Sep 1, 2011

    Sep 1, 2011
    15
    0
    15
    I had this same problem today. My phone froze 3 times. I tried to wait it out once, but after 20 minutes, just pulled the battery.
     
  9. syav

    syav Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    234
    Joined:
    Apr 6, 2011

    Apr 6, 2011
    234
    59
    73
    ฝhen my ρhoηε sloωs doωn, I check and see hoω much RAM is available and ωhat aρρ is running. Usually YouTube or camera/video player running in the background can sloω doωn my ρhoηε. If available RAM gets beloω 100mb and not recoverable, I ωουld reboot my ρhoηε before it locks.
     
  10. cammykool

    cammykool Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    2,048
    Joined:
    Jun 18, 2011

    Jun 18, 2011
    2,048
    267
    183
    Aurora CO
    hm..... mine hasnt done this....
     
  11. weddle

    weddle Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    368
    Joined:
    Mar 23, 2011

    Mar 23, 2011
    368
    34
    63
    Male
    independent subcontractor
    PA
    I've never had it happen after the first time I noticed it. Maybe it was just a hiccup?
     
  12. Gibson SG

    Gibson SG Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    15
    Joined:
    Sep 1, 2011

    Sep 1, 2011
    15
    0
    15
    Mine did it again today. I got pissed and deleted a bunch of apps to see if one of them was causing a problem *shrug* I guess I'll start adding them back and see if any problems reappear.
     
  13. xrae

    xrae Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    146
    Joined:
    Mar 17, 2011

    Mar 17, 2011
    146
    9
    36
    Female
    My phone has been freezing up more often, and randomly rebooting several times a day. Anyone have insight?
     
  14. Japanorama

    Japanorama Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    99
    Joined:
    Mar 24, 2011

    Mar 24, 2011
    99
    0
    15
    Student
    Same problem here. What bothers me most is it likes to lock up when I get a phone call. It'll show the "VM minute checker" bar at the top and the ringtone will play, but it takes forever for the slide to answer screen shows up. I just cleared 7.02 MB of cache using the app 1-Tap Clean Cache, and it seems to have made my phone much snappier. Though this could be temporary... I forget to run this often so that might be the issue. Otherwise, it could be RAM, despite me killing apps on an almost regular basis.
     
  15. syav

    syav Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    234
    Joined:
    Apr 6, 2011

    Apr 6, 2011
    234
    59
    73
    I agree ωith the possibility of RAM usage. But I think it also depends on ωhat app rather than hoω many app is running. I read a note from one of the keyboard developers and he said if your phone is sloωing doωn turn off the "Learn new words" from the keyboard settings because that option uses a lot of RAM.

    I ωouldn't force stop stock apps tho', because those stock apps ωill only pop up again
     
  16. Japanorama

    Japanorama Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    99
    Joined:
    Mar 24, 2011

    Mar 24, 2011
    99
    0
    15
    Student
    Do you guys think 3G Watchdog takes a lot of RAM? I have that installed and Lookout Security, too. Maybe without those apps, I might have faster performance...
     
  17. Gibson SG

    Gibson SG Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    15
    Joined:
    Sep 1, 2011

    Sep 1, 2011
    15
    0
    15
    I turned off all haptic feedback and uninstalled the battery gauge widget that I had. Phone seems to respond faster since then. I'm not sure which one was responsible for the problems, but maybe if anyone else is having trouble, try that.
     
  18. StanO360

    StanO360 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    61
    Joined:
    May 18, 2011

    May 18, 2011
    61
    2
    16
    I had the same problem, then I realized it coincided with my installing of Lookout. Removed it and the problem is gone. YMMV
     
Tags:

Share This Page

Loading...