1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General Pressing home screen.

Discussion in 'Android Devices' started by alanbingham27, Oct 1, 2011.

  1. alanbingham27

    alanbingham27 Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    203
    9
    36
    Whenever I am in an app, email, text etc.. and when I press the home key to take me back to my home screen my phone goes back to the white screen with the HTC logo and then my home screen says 'loading' for about 30 secs before returning to normal. Anyone else have this problem? Is it a fault with this phone? Another issue is that my signal is always poor using this phone, its not my area as my previous phone was perfect. My Sensation is 3 weeks old.
     

    Advertisement

  2. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    It's a known issue of the Sensation.
    I think, Sense 3.0 hasn't enought RAM in the Sensation.

    After restarting the phone the issue gets better for some time.

    Harry
     
  3. alanbingham27

    alanbingham27 Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    203
    9
    36
    Thanks for the reply Harry. If this is the issue then I will return this handset to the retailer and get a Galaxy S2. I couldn't be bothered with this. It's happening quite frequent now and it is getting really annoying.
     
  4. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    I have hope of the next HTC update :)

    I think, the issue won't be enought for return the phone.
    But you could try.

    Harry
     
  5. xyqtt

    xyqtt Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Aug 24, 2011

    Aug 24, 2011
    8
    0
    5
    Root and custom rom and you.wont have a problem. Had Vodafone rom and same issue. Now my phone flies
     
  6. alanbingham27

    alanbingham27 Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    203
    9
    36
    Harry do you have the Sensation and experiencing similar issues?
     
  7. alanbingham27

    alanbingham27 Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    203
    9
    36
    Xyqtt. I wouldn't have a clue how to root and don't really know rooting a phone means exactly.
     
  8. peterc10

    peterc10 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    711
    Joined:
    Jan 10, 2010

    Jan 10, 2010
    711
    80
    78
    UK
    It is certainly not a "known issue" with my Sensation. I have never known it happen, and I often use the home key to temporarily get out of apps. It is useful if I want the app to continue running in the background. And some of the apps that I do this with are using a lot of RAM, my Sat Nav for example.
     
  9. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    Yes, I have the Sensation and I have that issue with the white screen after using the home button/back button some times.
    After restart the phone the issue vanishes for a few days :)

    Harry
     
  10. alanbingham27

    alanbingham27 Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    203
    9
    36
    Harry, so far today my phone hasn't done it once. I read some apps can cause the phone to do this so I deleted a few that I rarely use and so far so good. Wonder if that theory was true bill then? It only really started doing it yesterday so hopefully that's the end of it.
     
  11. peterc10

    peterc10 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    711
    Joined:
    Jan 10, 2010

    Jan 10, 2010
    711
    80
    78
    UK
    Can you remember what app you installed or starting using just before it started happening? That may well be the culprit. If you report back what it was that may help others to identify the cause of the problem.
     
  12. gibbs1984

    gibbs1984 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,005
    Joined:
    Apr 11, 2010

    Are you using a Task Killer at all? I used to have this on my Desire when I used a Task Killer, then when I stopped using one it didn't happen anymore.
     
  13. lio52

    lio52 Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    47
    Joined:
    Jul 30, 2011

    Jul 30, 2011
    47
    5
    36
    West Yorks, UK
    I'm with Peter on this, I have had mine for over 2 months and not had the issue, and have used the home key, leaving apps running.
     
  14. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    Hi Alan,
    I tried to provoke again this white HTC screen and I have to say, I had only "luck" with the Back button.
    So I'm not sure with the Home button any more.

    And I had a look at the forum, where that white HTC screen is a "known issue" ;)
    The posters there write only about the Back button or "leaving an app".

    So I'm sorry for my "false track" in your thread :(

    Harry
     
  15. peterc10

    peterc10 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    711
    Joined:
    Jan 10, 2010

    Jan 10, 2010
    711
    80
    78
    UK
    Harry. The way the back button works depends upon the app you are using when you hit it doesn't it? If that is the case it is not Sense's fault unless you are in an app that comes as part of Sense.

    For example in my Sygic Sat Nav the back button only gets you as far as the "do you want to exit" screen. If I hit back again it assumes the answer is "no" and goes back to the map screen. However with Copilot Sat Nav the back button only gets you back to the map screen, and hitting it again does nothing. With Google Nav hitting it takes you out of the app altogether and closes it down, as it does with most free apps. And finally in my GPS based speed camera position app (CamerAlert) hitting the back button gets you out of the app but leave it running in the background. Similar apps, with different results.

    So I think the answer to that problem will lie in the app. What apps does it happen with for you? I think some apps have not been configured well to work with Sense and may cause this problem. But I would rather stop using that app rather than get rid of Sense.
     
  16. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    Hi Peter,
    I think it happens at the interface between app and Sense, at the last step to the home screen, when I have to leave an app by Back button.
    As I remember it never happened inside of an app. And never lost data or files with it.
    The HTC white screen issue is only annoying ... and no reason not to love Sense ;)

    The apps I remember are the Phandroid and the stock web browser (Most I start the browser from the bookmark widget and after browsing I return to it by Back button).
    Maybe I use the Back button a little bit to hasty ;)

    EDIT: Ah, my theory is, Sense leave the memory to rescue the running apps and services. It is a problem of the memory management.

    Harry
     
  17. peterc10

    peterc10 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    711
    Joined:
    Jan 10, 2010

    Jan 10, 2010
    711
    80
    78
    UK
    Harry. Sorry I did not make myself clear. By inside an app I mean at the very end in order to get out. And what I was trying to show is that actions that occur when you hit the back button will depend upon the way that the app, not Sense, is written.

    I do not get the white screen I hate the Stock Browser, because, if I have been browsing several pages I have to keep hitting the back button lots of time to quit, scrolling through all the pages I have previously seen. What is wrong with one button on the screen to do that, like all my PC browsers? Or am I missing something? Having said that I do not get the problem with the white screen when I do manage to get out of it!

    With regards to the memory management I thought all that was done by Android, not Sense?
     
  18. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    I'm not sure :)
    There is my "old" HTC Desire HD (which I use like a tablet) and which often shows a white srceen when I leave an app by Back button.
    After a short time the home screen appears, but unlike the Sensation there isn't a reloading of all home screens.

    But I can't be sure whether Sense or Android is responsible for that behavior.
    Because the Desire HD is one version behind the Sensation with Android and Sense.

    This response of the Back button is so similar ... the Sensation's response is only stronger :)

    UPDATE: My Sensation had that issue with Android 2.3.3 too (I found an old post of me).
    So Android wasn't new in the Sensation, only Sense was new.

    Harry
     
  19. alanbingham27

    alanbingham27 Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Dec 15, 2010

    Dec 15, 2010
    203
    9
    36
    To be honest guys I never get the white screen by pressing the back button always the home button. I deleted a few apps my daughter played with, talking Tom apps like that big in size. Since I done that no white screen. Coincidental? Who knows...
     
  20. Tink-GB

    Tink-GB Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    83
    Joined:
    May 30, 2011

    May 30, 2011
    83
    9
    16
    nr Bath, UK
    I have experienced this issue before.

    It is a memory re-organisation issue although I did discover that it occurs less frequently if you use few active themes or uncomplicated skins (ie applying the Burgundy skin gets rid of any wallpaper previously set). The more complicated, the harder the phone has to work to re-create it after returning from an app.

    Thank goodness the Sensy has a dual core processor, else it would be so sluggish but HTC's Sense overlay is still very RAM hungry.

    S-Off 'ing and Rooting to remove branding and overclocking the processor is best if you're technically minded or if you don't mind voiding your warranty, else I suggest going for the apple "clone" whilst you still can get it....it will be coming off the market soon I reckon...

    Alternatively an eventual patch may come over the horizon, but as HTC have so many differing handsets on the market and launching so many more every month, HTC don't seem to patch handsets more than once a year once they are 6 months old. HTC are banking on you upgrading instead I reckon.

    Alternatively, stick with it...It's only a phone after all.
     
  21. elou75

    elou75 Member
    Rank:
    None
    Points:
    35
    Posts:
    58
    Joined:
    Feb 18, 2010

    Feb 18, 2010
    58
    0
    35
    childrens services coordinator
    london
    I have the same problem. It does improve after I turn the phone off for a couple of days. I'm waiting on orange releasing the update and hoping this will fix this issue. Has the update sorted this for anyone else?
     
  22. Harry2

    Harry2 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    5,181
    Joined:
    Jun 3, 2010

    Jun 3, 2010
    5,181
    1,341
    323
    Black Forest
    If you mean update to Gingerbread: After the update I had the issue one week later again.

    Harry
     
    elou75 likes this.

Share This Page

Loading...