1. Download our Official Android App: Forums for Android!

re-flash suggestion over litening rom 6.1

Discussion in 'Android Devices' started by davepenn, Sep 5, 2011.

  1. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    hi guys . need some advice plz

    with regards to my last thread

    http://androidforums.com/galaxy-s2-all-things-root/406610-litening-rom-v6-1-killing-my-battery.html


    i have been having a headache trying to put my phone back to how it was, so i have decided to try a different rom and keep my phone rooted and that way i can still freeze the apps i dont use


    i am after putting on a different rom instead of the litening 6.1 xxkh3 i currently have rooted on my phone


    i am not really bothered about designer roms and doing all sorts of changes to my phone. all i want is something that is good on battery life and freeze the apps i dont use and will not hinder the performance.


    so can anyone advice/recommend a good rom and kernel combo


    and can i just root straight over litening 6.1 xxkh3?

    i see i have to do a Full Wipe = Data, Cache & Dalvik Cache. before i install a new rom so can someone explain how to do this please in the most simplest way.

    many thanks
     

    Advertisement

  2. Shotgun84

    Shotgun84 Android Expert
    Rank:
     #59
    Points:
    423
    Posts:
    5,698
    Joined:
    May 30, 2011

    May 30, 2011
    5,698
    3,355
    423
    Whatever he said.
    Cambridgeshire, England
    Villain rom is the best I've found for battery. So I would go for this as it also keeps the phone looking the same as stock unless you choose to tweak.

    To do a full wipe turn the phone off. Then hold volume up, power and menu buttons until the phone boots. This will put you into recovery mode. On the first screen you will see wipe data and clear cache. Use volume buttons to navigate, home button to select and power button to go back. You will also need to wipe dalvik cache which you can find in the advanced folder.
     
  3. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    Sydney99 likes this.
  4. Sydney99

    Sydney99 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,733
    Joined:
    Jul 7, 2011

    Jul 7, 2011
    1,733
    467
    163
    UK
    steslatt

    how about a guide/bit of plain english on how the villain tweaks etc works. this is the bit i find confusing??:eek:
     
  5. Hawker

    Hawker Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    433
    Posts:
    4,095
    Joined:
    Aug 2, 2011

    Aug 2, 2011
    4,095
    1,911
    433
    Male
    UK
    I'm still undecided on what to do with regards to 3rd party roms. (I'm currently unrooted on KH3) but if I do eventually decide going down the 3rd party route, I think its Villain I will go over to. Not at all certain what Kernel to use tho.
    Watching this thread with interest.....:D
     
  6. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    I Think Villain tweaks is a bit poor TBH. There should be a restore feature. I have tried restoring the original app from the backup it creates but more often than not it has caused me problems so I just reflashed the rom again to restore all the original files. Bit of a pain if you only want to restore one tweak.
     
  7. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    right guys thanks for advice greatly appreciate it

    but still A FEW of my questions havent been answered the way i can understand them.



    nobody said i YES i can re-root over the top of litening so i guess i can?
    so Il be going from kh3 to kg5 or kg6 is that correct?

    ----------------------------------------------------------------------

    so which version of villainrom do i use and which kernel is best to go with it or are they both built in together???

    any links pls

    ---------------------------------------------------------

    and when i do this full wipe as SHOTGUN84 has kindly adviced me how to do it.

    I TAKE IT I DO THE WIPES FIRST BEFORE ROOTING AND THEN EITHER

    Turn on / restart the phone again as normal and then turn it straight off and then power up into download mode?

    or do i do the full wipe and immediately power straight up into download mode ready to install villainrom ?


    -------------------------------------------------------------------

    and once ive done the wipes do i install them via odin exactly the same way i installed the litening rom??

    [ROM] Lite'ning Rom v6.1 XXKH3 - Fast as Lightning - xda-developers


    with the villain rom first and then the kernel second



    ----------------------------------------------------------------------

    and with regards to STESLATT

    Start from step 3 if you are already rooted. Skip step 6 if you have KH3 Modem


    Im unsure whether i have kh3 modem

    ----------------------------------------------

    sorry for the questions again guys its just im really new to this and still trying to get my head round it and some of the answers are a bit confusing so i need the totally thick as a plank of wood guide to doing this :D



    many thanks
     
  8. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    Yes you can flash over the top of litening.
    You will not need to re root when going to villain (its already rooted).
    The link for villain is in my guide. It includes the Kernel with the rom. (I recommend you update the kernel to the latest version after the install. It can be found here)
    As for wiping just follow my guide it has the instructions for what order you do everything.
    To check what modem you have go to settings>about phone>baseband version.
     
  9. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    hi steslatt

    Yes you can flash over the top of litening. - EXCELLENT

    -----------------------------------------------------------------------
    You will not need to re root when going to villain (its already rooted). -

    I thought i was rooted to litening or am i getting confused here?

    and when i rooted with litening i didnt get the cwm app it says i should get when i root in youre guide but i did get superuser and to battery apps

    in your guide

    Step 1 Rooting.
    Download the flashing software called odin from here:
    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=611625&d=1306787405

    SO I take it i dont need to download this as i already have odin downloaded from before???



    Download the Rooted Kernal from here (KG6):
    http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=673338&d=1312203859

    and do i download this file as thought kg5 was the most upto date?



    ---------------------------------------------------------------
    The link for villain is in my guide. It includes the Kernel with the rom. (I recommend you update the kernel to the latest version after the install. It can be found here) - THANKS


    -------------------------------------------------------------------------
    As for wiping just follow my guide it has the instructions for what order you do everything.


    ----------------------------------------------------------------------
    To check what modem you have go to settings>about phone>baseband version. - I9100XXXKH3


    thanks
     
  10. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    When your rooted you are rooted untill you flash stock firmware. You rooted when you flashed litening so when you flash to Villain you will remain rooted.
    Start the guide at step 3. Ignore everything before as it doesn't apply to you.
     
  11. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    with regards to youre last post and youre guide im getting seriously confused

    i am trying to follow youre instructions starting at step 3.


    i have done my titanium back up - i have just installed cwm rom manager free version from android market. when i open it up it doesnt give me no option to create new backup? do i need to buy the premium version.?

    do i still need to do a full wipe as shotgun84 adviced me to do in post 2?


    Step 4 flashing Villain rom.
    You are now ready to flash villain rom. I have shown 2 methods to do this. Method 1 is the no wipe option if you really don't want the hassle of wiping and restoring. Method 2 is the wipe option and this is the one I recommend. If you have problems with method 1 then try method 2. Download Villain rom from here:

    http://www.villainrom.co.uk/SGS2/VR2.4.php

    ( this download says it is kg6. shouldnt i be downloading kg5 instead as i thought this was newer?)

    -----------------------------------------

    and should i do method 1 ( no wipe)

    or method 2
     
  12. wrighty.uk.gor

    wrighty.uk.gor Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    98
    Joined:
    Jul 29, 2011

    Jul 29, 2011
    98
    11
    18
    If you press and hold the power button then click recovery it will boot you into clock work recovery, Hope that help a little :)


    Then use vol down to go to back up and restore the press menu then you can run a backup.
     
  13. Shotgun84

    Shotgun84 Android Expert
    Rank:
     #59
    Points:
    423
    Posts:
    5,698
    Joined:
    May 30, 2011

    May 30, 2011
    5,698
    3,355
    423
    Whatever he said.
    Cambridgeshire, England
    Have you got the Villain 2.4.2 zip on your phone? If not download it directly with your gs2.
    Right, now this its what you need to do.

    1. Boot into recover mode.
    2. Navigate down to backup and restore, select this then select backup and the backup should start.
    3. When backup is complete you will still be in recover mode.
    4. Do the full wipe how I mentioned earlier.
    5.Still in recovery mode, go to "instal zip from sdcard"
    6. Select "choose zip from sdcard"
    7. Find the villain 2.4.2 file (if downloaded directly to phone it will be in download)
    8. Click this file to flash the rom
    9. Wait till your phone boots and you will be on villain.
    10. Reinstall apps and data with titanium backup.
     
    davepenn likes this.
  14. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    Rom manager? the guide does not mention rom manager...
    Use method 2 (wipe)
    What part are you stuck on???

    Villain is based on KG6 there is no Villain KG5
     
  15. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    right guys my apologies for being a idiot


    steslatt

    only thing im confused with now is ive been reading some of the other posts of steslatts guide

    http://androidforums.com/galaxy-s2-...shing-firmware-baseband-help.html#post3042268

    and it says that kg5 is newer than kg6 and that there can be problems with copying from kg6 to kg5 and there seems to be a bit of a debate over it, thats why ive been getting confused about it. and ive seen some other threads saying how good kg5 is.



    so just need to confirm which kernel im putting on my phone please??


    -----------------------------------------------------------------

    i have now flashed put villainrom on my phone thanks and got up to step 6 of steslatts guide.


    after download ive recharged phone back upto 100% and recalibrated the battery

    but the phone hasnt changed with regards to battery drainage and is still eating it quite quick so im assuming that should change when i upgrade to kg6 or 5.



    NEW PHONE DETAILS

    in settings - about phone

    android version - 2.3.4

    baseband - i9100xxkh3

    kernel version - 2.6.35.11-ninphetamine - 2.0.4+ninpo@titan#13

    build number - villainrom 2.4.2
     
  16. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    Ok the latest version of VillainROM is KG6. If you wish to go to a KG5 ROM you would have to choose another rom, not Villain and in that case you would have to do a full wipe again when you changed.
    You have ninphetamine Kernel, if you want to update this to the newer KG5 source one you need to download this zip file. Place it on your phones memory.
    Reboot into CWM recovery.
    Go to install zip from sdcard.
    Choose the Kernel zip file.
    Install then reboot phone.
     
  17. Shotgun84

    Shotgun84 Android Expert
    Rank:
     #59
    Points:
    423
    Posts:
    5,698
    Joined:
    May 30, 2011

    May 30, 2011
    5,698
    3,355
    423
    Whatever he said.
    Cambridgeshire, England
  18. jefftodd1983

    jefftodd1983 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Sep 8, 2011

    Sep 8, 2011
    1
    0
    5
    uk
    hi everyone jeff the newbie here

    ive just joined the forum and i have been following this post carefully as i am interested in flashing my phone to villainrom too

    and along with davepenn, im getting confused by this aswell with regards to putting a kernel with the villainrom



    in the last 3 posts davepenn has asked which kernel he should be using with villainrom



    steslatt says that kg5 does not work with villainrom but you have gave davepenn the links to download kg5

    Ok the latest version of VillainROM is KG6. If you wish to go to a KG5 ROM you would have to choose another rom, not Villain and in that case you would have to do a full wipe again when you changed.
    You have ninphetamine Kernel, if you want to update this to the newer KG5 source one you need to download this zip file. Place it on your phones memory.
    Reboot into CWM recovery.
    Go to install zip from sdcard.
    Choose the Kernel zip file.
    Install then reboot phone.


    and so does shotgun that link is for kg5 but ithought kg5 doesnt work with villainrom

    No need to update again. Try flashing the latest ninphetamine kernel from here.[Kernel][GPL][XXKG5] NEW SOURCES Ninphetamine-2.1.3 - Now with 100% less Samsungyness - xda-developers

    SO IM CONFUSED NOW ASWELL


    SO LETS SAY FOR INSTANCE THAT I AM AT EXACTLY THE SAME POINT AS DAVEPENN (STEP 6 OF STESLATSS GUIDE) I HAVE VILLAINROM INSTALLED AND NOW I NEED TO ADD THE KERNEL

    SO IN THE MOST SIMPLEST WAY


    which one should be used with villainrom kg6 or kg5? and whats the links plz ?

    and how should it be downloaded either cwm or odin?

    and do you need to do the wipes again before installing it?






    and on steslatts guide on step 6 he mentions putting on a modem

    Step 6 Flashing Modem (Optional)
    This is optional but recommended. Download the KG6 Modem from here:
    2shared - download MODEM_I9100XXKG6.rar
    Extract the modem. Launch Odin, click PHONE and select the modem file you just extracted. Turn your phone off, put it into download mode and connect it to your pc. Wait for the phone to connect. Once connected click start. Odin will begin to flash the modem. Once it has finished the phone will reboot and you can disconnect. All done.

    is the modem the same as the kernel or totally something different


    i am new to this aswell so please if you could answer in the simplest way that would be cool

    cheers boys
     
  19. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    I think you may be getting confused with Kernel and rom.
    Latest VillainROM = based on KG6 Firmware
    Latest Ninphetamine Kernel = based on KG5 Kernel
    Both work fine together :)

    Once you have flashed Villain you can update the kernel to the Latest Ninphetamine in the link provided above.

    Modem is different to Kernel.
     
  20. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    right guys i have done the guide as steslatt adviced

    Ok the latest version of VillainROM is KG6. If you wish to go to a KG5 ROM you would have to choose another rom, not Villain and in that case you would have to do a full wipe again when you changed.
    You have ninphetamine Kernel, if you want to update this to the newer KG5 source one you need to download this zip file. Place it on your phones memory.
    Reboot into CWM recovery.
    Go to install zip from sdcard.
    Choose the Kernel zip file.
    Install then reboot phone.

    and then i have just done step 6 of the flashing modem.................


    the new settings are

    settings - about phone

    android version - 2.3.4

    baseband version - i9100xxkg6

    kernel version - 2.6.35.11-ninphetamine-2.1.3+ninpo@titan#26

    villainrom 2.4.2


    -------------------

    before i did these to downloads i did not do any wipes! is that correct or should i have done them?

    is that everything done properly now or have i missed anything out????

    do i have to charge to 100% and then recalibrate again??
     
  21. Shotgun84

    Shotgun84 Android Expert
    Rank:
     #59
    Points:
    423
    Posts:
    5,698
    Joined:
    May 30, 2011

    May 30, 2011
    5,698
    3,355
    423
    Whatever he said.
    Cambridgeshire, England
    The way you did it is fine. Theres no need to wipe when flashing a kernel or modern.
     
  22. steslatt

    steslatt Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,145
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    1,145
    303
    163
    Male
    Design Engineer
    Manchester
    You just flashed an older modem... :/
     
  23. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    So should i put kh3 back on it and if so whats the link and do i do it exactly the same way i put kg6 on


    also the phones battery life has not changed one bit and is still draining quite quickly.

    And also now when i go on to google or internet everything is slow and jumpy . when i have typed something in or i am on a page and i want to scroll up or down. before when you move youre finger up and down the page was gliding smoothly and quick and now it is very slow and jumpy and thats the same with when i want to zoom in when you put both fingers on the screen And tilt it backwards and forwards. but the scroll works perfectly when i go on to my android market app and ebay app and youtube app. but the zoom in and out is not

    i cant believe it
     
  24. Sydney99

    Sydney99 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,733
    Joined:
    Jul 7, 2011

    Jul 7, 2011
    1,733
    467
    163
    UK
    when you change rom it's advised to calibrate battery. have you done this?

    the browser "lag" you are getting is a known problem with ninphet. the warnings on the developers page are very clear this will happen.
    download an alternative browser from the market. (personally I love dolphin, but all of the alternatives seem to get positive reviews by their users)
     
  25. davepenn

    davepenn Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    47
    Joined:
    Aug 4, 2011

    Aug 4, 2011
    47
    1
    16
    driver
    teesside
    Hi sydney yea as soon as i put villain rom on i charged the phone fully ans then recalibrated but theres defo no change in improvement and ive frozen quite a few apps

    i seem to be going from bad to worse
     

Share This Page

Loading...