1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root ROM Manager doesn't work :(.. backups don't backup and rom's dont install

Discussion in 'Android Devices' started by austins, Jun 23, 2010.

  1. austins

    austins Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    13
    Joined:
    Jun 23, 2010

    Jun 23, 2010
    13
    1
    16
    So I followed droid-life.com instructions on rooting and installing Froyo FRF57. I'm currently running Froyo but thought it would be nice to upgrade my ROM to Jrummy Kangerade 1.0.

    So I paid for the premium Rom Manager and have tried doing the backup rom feature. It reboots my phone and does nothing. No backups appear in rom manager.

    Okay, so I said forget it. I'll just install the rom. so it goes through the whole process and says it needs to reboot and then nothing happens. It doesn't reboot at all. I try manually rebooting and it doesn't do anything.

    Is there a trick to make this software start working?
     

    Advertisement

  2. OMJ

    OMJ Bazinga
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    you recovery is messed up. Go into rom manager and press the menu button on your phone. Then press settings and then check the box for erase recovery. Then go back to the main screen on rom manager. Go to the bottom and press flash alternate recovery. After that flash clockwork mod recovery again and you will be good to go
     
    AndroidForBrains and almahix like this.
  3. Redflea

    Redflea Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,623
    Joined:
    Oct 6, 2009

    Oct 6, 2009
    2,623
    289
    163
    I assume you've enabled advanced mode in the menu.

    Also assume you've flashed Clockwork Recovery (via the top choice in the app when you launch it).

    There have been some issues w/launching recovery when playing w/Froyo ROMs.

    The typical fix is to flash another version of recovery and then flash back to Clockwork recovery.

    At the bottom of the ROM Manager home screen is a choice to flash alternate recovery. Do that, then flash back to Clockwork recovery via the option at the top of the ROM Manager home screen.

    Then try your backups and installs again.
     
  4. austins

    austins Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    13
    Joined:
    Jun 23, 2010

    Jun 23, 2010
    13
    1
    16
    I think it worked! Wow, so easy.

    I just hit backup and it is actually showing a progress bar after rebooting this time! That's new!
     
  5. Sasquatch8600

    Sasquatch8600 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 25, 2010

    Jun 25, 2010
    3
    1
    6
    retail sales - Best Buy
    Cave Creek, AZ
    i am having a similar issue when i use rom manager to backup and update it starts a reboot then freezes on the Moto symbol. have tried flashing recovery mode back and forth but still nada. i am trying to install jrummy kangerade 1.1 if it helps.
     
  6. Sasquatch8600

    Sasquatch8600 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 25, 2010

    Jun 25, 2010
    3
    1
    6
    retail sales - Best Buy
    Cave Creek, AZ
    nevermind had to flash recovery modes back and forth four or five times but got it working
     
  7. schimm

    schimm Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    425
    Joined:
    Feb 1, 2010

    Feb 1, 2010
    425
    60
    63
    This seems to be a common problem. Had it the very first time I tried to install a rom and flashing the recoveries was the solution. Probably ought to be included in all the how-to root instructions floating out there.

    Sent from my Droid using Tapatalk
     
  8. gabib77

    gabib77 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    12
    Joined:
    Feb 18, 2012

    Feb 18, 2012
    12
    0
    15
    I installed ROM Manager and when I used "Backup Current ROM", the phone restarted, but dindn't do anything and on the screen appeared the frog in the butoom-right corner and in the middle appeared a giant trangle with "!" inside... The phone didn't stuck, when I pressed Home button it appeared boot menu and I could restart the phone without dissasembly the battery...

    Can anybody tell me why I can't make a backup? Thanks
     
  9. teddyearp

    teddyearp Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    233
    Posts:
    2,409
    Joined:
    May 19, 2010

    May 19, 2010
    2,409
    832
    233
    Store Manager
    Pinetop, AZ
    Talk about bringing new life to an old thread. . . .

    From your symptoms I assume you haven't installed a custom rom. In ROM manager, go to the bottom and flash alternate recovery, then flash clockworkmod recovery again and try again. rom manager by itslef does not always make your custom recovery stick.

    To fix this, either flash a custom rom or go to my guides and find the one to flash a custom recovery manually and follow the commands there to make it stick.

    good luck
     

Share This Page

Loading...