1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Rooted thunderbolt messed up Sd card reading?

Discussion in 'Android Devices' started by washburnky, Sep 20, 2011.

  1. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    Hey guys i am new to the forums and i rooted my thunderbolt. It worked for about 3 days and its still working great, except for only half of my sd card is being read. It does not show my music, saying please insert and sd card. And will not save my pictures when i take a picture. Im running das bamf with sense version 1.0.5 and the mr2.5 radio. Its getting me mad and if i can fix this ill have the best phone in the world! haha HELP
     

    Advertisement

  2. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    Welcome to AF.

    If you go to settings > storage can you mount the SD card?

    Are you getting any sort of error with the SD card popping up in your notification bar when you restart?
     
  3. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    When i restart it does not say "preparing sd card" like it used to. If i put the card into my old droid 1, the card is read and all my music and stuff loads up. But not on my Thunderbolt. Could it be the rom? If i do a factory reset is my rom backed up? or do you think its my phone?
     
  4. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    A factory reset would restore the rom to a fresh flash state so that is worth trying. It could be the SD reader on the phone but I doubt it. When you look in the storage settings is it showing the SD card as mounted?
     
  5. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    Yeah it says its mounted. And tells me how much space i have on it... what should i do?
     
  6. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    ...if you use a file explorer does it allow you to see anything on the SD?
     
  7. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    What's a file explorer? I can see everything on the card on the computer when I plug it in
     
  8. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    No, if you use astro or root explorer from the market can they read the SD card? If they can download an app called sd rescan from the market and run it to see if that fixes the issue.
     
  9. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    It says preparing and didn't stop for like 5 minutes. Should I leave it like that until its done?
     
  10. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    I just let it sit for 10 minutes total and it still said preparing... Let me know if this is normal
     
  11. cookie_monster

    cookie_monster Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    548
    Joined:
    Jul 28, 2010

    Jul 28, 2010
    548
    94
    78
    IOWA
    i have the issue too b4 and after root something with the sd card is messed up download a app called sdrescan its a good fix for it it will rescan your sd card and everything will show up
     
  12. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    All it does is say preparing, it doesn't do any scanning or anything. HELP
     
  13. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    What you are saying is happening doesn't make sense. If the phone reads the SD card when connected to the computer it should be able to read it as it uses the same hardware to do each. It doesn't appear to be an issue with the sd card since it works for other devices. Before I recommend formatting the SD card I would suggest booting into recovery and seeing if recovery can see the SD card. If it can and you can navigate in recovery and see files then flash a different rom or restore a backup to see if it work the a different rom.
     
  14. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    I backed up my phone earlier and while it was backing up it read the ad card. Must be something with the rom I guess
     
  15. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    I don't know kinda sounds that way.
     
  16. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    I got the app sd manager and I can see all my stuff in that manager...
     
  17. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    Yeah I think it may be the rom. I don't see why some apps can see your SD but the OS can't scan it.
     
    washburnky likes this.
  18. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    Do you know any other Roms with sense 3.0? Link would be awesome
     
  19. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
    I don't have link the link by synergy is a 3.0 rom and synergy users tend to get very attached to that rom.
     
    washburnky likes this.
  20. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    I can find that link on here I bet. Thanks for the help man you're an awesome guy
     
  21. Yeahha

    Yeahha Usually off topic
    Rank:
    None
    Points:
    813
    Posts:
    10,472
    Joined:
    Jul 29, 2010

    Jul 29, 2010
    10,472
    4,693
    813
    ...
    FG
  22. jackdubl

    jackdubl Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    986
    Joined:
    May 18, 2010

    May 18, 2010
    986
    111
    93
    Topeka, KS
    I hope people are properly dismounting their phone and sd card from their cpu. I know once with my Incredible I forgot to dismount before unplugging from cpu. The card started acting up, would randomly dismount from phone and the phone couldn't read the card. I ended up having to reformat the card to fix the problem. So just one time can corrupt the card.
     
  23. washburnky

    washburnky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    14
    Joined:
    Sep 15, 2011

    Sep 15, 2011
    14
    0
    15
    I think its a rom issue because it doesn't recognize my other sd card either
     
  24. bpedersen

    bpedersen Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    23
    Joined:
    May 12, 2010

    May 12, 2010
    23
    1
    16
    try a different usb cable. I was having the same issue. New cable fixed the problem.
     

Share This Page

Loading...