1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General S4 FM Radio

Discussion in 'Android Devices' started by Xxmen, Mar 30, 2013.

  1. Xxmen

    Xxmen Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #717
    Points:
    38
    Posts:
    78
    Joined:
    May 13, 2012

    May 13, 2012
    78
    15
    38
    I notice in the review from GSM Arena that the S4 does not have a FM Radio. Would it be possible to install a backup radio from an HTC or any radio to the S4 like any app?
     

    Advertisement

  2. trparky

    trparky Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    692
    Joined:
    Jun 11, 2011

    If it doesn't have the hardware in the phone to pick up FM signals then an app isn't going to do anything.
     
    Xxmen likes this.
  3. DragonSlayer95

    DragonSlayer95 Resident Air Bender
    Rank:
     #37
    Points:
    653
    Posts:
    8,766
    Joined:
    Mar 9, 2012

    Mar 9, 2012
    8,766
    3,731
    653
    Male
    Shreveport, Louisiana
    Otherwise any radio app (tune in) would suffice perfect enough ;)
     
    Xxmen likes this.
  4. trackball

    trackball Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    125
    Joined:
    Oct 28, 2010

    Oct 28, 2010
    125
    16
    38
    Atlanta
    If you want to listen to MLB (or other sports perhaps?) you will need something that picks up the waves because of internet streaming exclusivity rights. If you aren't into sports though, the internet radio apps are fine.
     
    Xxmen likes this.
  5. Xxmen

    Xxmen Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #717
    Points:
    38
    Posts:
    78
    Joined:
    May 13, 2012

    May 13, 2012
    78
    15
    38
    Exactly. certain stations are not on the internet radio and places with bad coverage will be a problem.:mad:
     
  6. CafeKampuchia

    CafeKampuchia Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,543
    Joined:
    Dec 8, 2011

    Dec 8, 2011
    2,543
    2,787
    333
    Male
    Pursat, Cambodia
    Yeah, this is the one thing that disappoints me about the S4 (besides same design as last year). But after I see that 1080 Super Amoled screen I'll probably forget about it :D
     
  7. Gearu

    Gearu Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    783
    Joined:
    Apr 13, 2011

    Apr 13, 2011
    783
    86
    78
    No FM Radio? WHAT!? You cannot be serious. I'll assume the Exynos version does have one...
     
  8. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #8
    Points:
    2,218
    Posts:
    19,737
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    19,737
    12,655
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    Why assume that?
     
  9. davoid

    davoid Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    223
    Posts:
    1,801
    Joined:
    Aug 3, 2011

    Aug 3, 2011
    1,801
    710
    223
    London
    Maybe because the International S3, sporting the exynos quad core cpu had an FM radio, but North American variants with the Qualcomm chips didn't.
     
    Hadron likes this.
  10. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #8
    Points:
    2,218
    Posts:
    19,737
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    19,737
    12,655
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    Ah, right.
     
  11. CafeKampuchia

    CafeKampuchia Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    333
    Posts:
    2,543
    Joined:
    Dec 8, 2011

    Dec 8, 2011
    2,543
    2,787
    333
    Male
    Pursat, Cambodia
  12. Xxmen

    Xxmen Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #717
    Points:
    38
    Posts:
    78
    Joined:
    May 13, 2012

    May 13, 2012
    78
    15
    38
  13. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    FM radio requires a radio transceiver chip with that support. Unlike phone radios where modem support may be processor dependent, I'd be surprised to see this on one variant but not another.

    Never say never, just saying.
     
    Xxmen likes this.
  14. Guitardoc64

    Guitardoc64 Member
    Rank:
     #718
    Points:
    38
    Posts:
    74
    Joined:
    Jun 19, 2010

    Jun 19, 2010
    74
    15
    38
    Music Store guitar/amp tech
    Lake Charles, LA
    On my EVO 3D, which does have FM radio, I opened the app maybe twice in almost 2 years.
     
  15. Jerryada

    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    80
    Joined:
    Mar 6, 2013

    Mar 6, 2013
    80
    4
    16
    I do want a FM radio on the phone.
     
  16. ScandaLeX

    ScandaLeX Wasn't Me
    Rank:
    None
    Points:
    223
    Posts:
    3,829
    Joined:
    May 4, 2010

    May 4, 2010
    3,829
    966
    223
    Female
    PhiLLy
    This is me right here. Any phone I've had with built in FM radio may have been used twice; 3x's tops.
     
  17. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #8
    Points:
    2,218
    Posts:
    19,737
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    19,737
    12,655
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    Mobile-review's review of the Octa variant (translation) says that there is no FM radio.
     
    EarlyMon likes this.
  18. Gomjaba

    Gomjaba Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    672
    Joined:
    Nov 8, 2012

    Nov 8, 2012
    672
    106
    113
    If its not about news / sports etc. - have a look at di.fm :)
     
  19. LookSir,Droids

    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    65
    Joined:
    Mar 8, 2013

    Mar 8, 2013
    65
    11
    38
    Male
    Inside Sales Rep/Wireless Communications Consultan
    Madison, WI
    FM radio is so... old school ;-)

    I get what you're saying though..


    My guess is they just want you to stream everything now? As in Pandora etc
     
  20. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
     #1
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,632
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,632
    70,418
    5,218
    New Mexico, USA
    I have a few very good local stations, when played on FM, the battery lasts forever.

    Oh well. :(
     
  21. BlackDynamite

    BlackDynamite Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    897
    Joined:
    May 6, 2010

    May 6, 2010
    897
    221
    93
    That's about 2 more times than I've opened it.

    An fm broadcast radio would be cool though so I could easily play audio from my phone on any fm receiver.
     
  22. Wolfedude88

    Wolfedude88 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    2,756
    Joined:
    Jan 3, 2010

    Jan 3, 2010
    2,756
    554
    313
    Male
    Jr. I.T. Support Tech @ Amazon
    Plainfield, Indiana
    Which is bad for me because of no longer having unlimited data, I would prefer to have a FM radio. But I will live without it.
     
  23. eugenerudenko

    eugenerudenko Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    137
    Joined:
    Mar 13, 2013

    Mar 13, 2013
    137
    50
    73
    Male
    Here's a review I wrote for one of the Android sites, and unfortunately, there're no FM radio in neither of two version of S4
     
  24. JohnJSal

    JohnJSal Android Expert
    Rank:
     #278
    Points:
    78
    Posts:
    920
    Joined:
    Jun 17, 2010

    Jun 17, 2010
    920
    66
    78
    Houston, TX
    Does this mean apps like TuneIn won't work, or is this a different type of service that doesn't rely on an FM signal? What exactly *won't* you be able to do on the S4 without an FM receiver/transmitter?
     
  25. RichSz

    RichSz Not Entitled
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    2,086
    Joined:
    Jul 9, 2010

    Jul 9, 2010
    2,086
    1,173
    313
    Male
    Software Engineer
    Between Imladris and Lothl
    It just means that you won't be able to listen to FM radio, local broadcasts. You should be able to use any streaming apps just fine since they use the data connection.

    It's an important feature for some people, though. Everyone has their own requirements.
     
    ardchoille and JohnJSal like this.

Share This Page

Loading...