1. Download our Official Android App: Forums for Android!
  2. We apologize for the disruption in email services! They are sending out now, but there is a backlog, so it may take a little time to catch up.

Support S4 screenshot not working??

Discussion in 'Android Devices' started by bs872, Sep 20, 2013.

  1. bs872

    bs872 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 6, 2012

    Oct 6, 2012
    27
    7
    16
    I'm a week into this phone and screenshots originally worked. I tried one today and it's a no go. I'm using the power/home buttons.

    Might something have accidentally disabled? This is very frustrating. Thanks in advance.
     

    Advertisement

    teakietot likes this.
  2. ironass

    ironass Android Expert
    Rank:
     #19
    Points:
    1,343
    Posts:
    11,391
    Joined:
    Aug 17, 2010

    Aug 17, 2010
    11,391
    5,591
    1,343
    Male
    Keeping one step ahead of the Tax man
    Cotswolds, England
    There are 3 methods of capturing a screenshot, depending on your model of Galaxy S4 and firmware.

    This link describes 2 methods, with video...

    Samsung Galaxy S4: How to take a screenshot

    You can also try...

    POWER + VOLUME DOWN buttons together
     
  3. bs872

    bs872 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 6, 2012

    Oct 6, 2012
    27
    7
    16
    I saw that before posting. It's just stopped working and those hand motions are essentially a gimmick, in my opinion.
     
  4. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823
    Have you tried rebooting your phone and seeing if it works after that?
     
  5. bs872

    bs872 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 6, 2012

    Oct 6, 2012
    27
    7
    16
    I just pulled the battery for a few minutes. Nothing.

    How does it just stop working? Odd...
     
  6. bs872

    bs872 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    27
    Joined:
    Oct 6, 2012

    Oct 6, 2012
    27
    7
    16
    Pressing both buttons brings me to a page that shows which apps are running.
     
  7. Goodspike

    Goodspike Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,144
    Joined:
    Dec 28, 2010

    Dec 28, 2010
    1,144
    143
    143
    Male
    Seattle
    That's what my phone does when I just hit the home button. I wonder if your power button is getting weak or if your case is interfering with hitting the power button?

    BTW, I agree with you on the gimmicky comment above.
     
  8. Fish44

    Fish44 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Jan 24, 2012

    Jan 24, 2012
    3
    0
    5
    I got mine working after much trial. Key is to hold both for at least 1 second.

    Cheers.
     
  9. salgal1313

    salgal1313 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jul 16, 2013

    Jul 16, 2013
    8
    2
    6
    I have been having the same screenshot issues with my S4Active ever since getting it. It works like a charm about once out of every fifty times. The other 49, I can palm swipe, power+home, and dance circles around it and it won't do a thing. I have motions active, I am touching my palm (heck, just tried to recalibrate and it would not even do the test-screenshot when I did that). I have, quite literally, spent 30 minutes on a stairclimber trying to do a screenshot the entire time.

    I have tried to restart the phone and re-attempt the screenshot. Same thing applies.

    Any other suggestions? Is there something else that can be calibrated?
    Thanks in advance.
     
    teakietot likes this.
  10. electricpete

    electricpete Android Expert
    Rank:
     #76
    Points:
    393
    Posts:
    2,054
    Joined:
    Jan 7, 2012

    Jan 7, 2012
    2,054
    1,013
    393
    Male
    Electrical Engineer
    Don't know why power/home didn't work. It does tend to be a little sensitive to technique/timing.

    If you are rooted, think about installing xposed framework. Then install the xblast module and you can either
    1-create status bar gesture to initiate screen shot.
    2-enable advanced power button menu including screenshot

    The first is still a little sensitive to timing.

    The second takes a little longer but works every time

    There are a lot of other useful things on xposed, including xblast and wanam and xuimod. Check out the developer of any module carefully because xposed may open some security doors
     
    salgal1313 likes this.
  11. salgal1313

    salgal1313 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jul 16, 2013

    Jul 16, 2013
    8
    2
    6
    I am not rooted, so out of luck there. Maybe one day I will get smart and root my phone :)

    I have tried to do the home+power button with the case on or off, and the situation is the same. It is strange the way that it refuses to screenshot. I had the S2 previous to this, so I know how to do it...it just is not working. One day...one day...
     
  12. ironass

    ironass Android Expert
    Rank:
     #19
    Points:
    1,343
    Posts:
    11,391
    Joined:
    Aug 17, 2010

    Aug 17, 2010
    11,391
    5,591
    1,343
    Male
    Keeping one step ahead of the Tax man
    Cotswolds, England
    Have you also tried...

    POWER + VOLUME DOWN
     
  13. salgal1313

    salgal1313 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Jul 16, 2013

    Jul 16, 2013
    8
    2
    6
    Thanks for the suggestion, but that does not work. It just sends the volume down.
     
    teakietot likes this.
  14. MYKEL61

    MYKEL61 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    132
    Joined:
    Apr 27, 2012

    Apr 27, 2012
    132
    18
    38
    Male
    Accountant
    Portage, Indiana
    Its tricky.. It took me a few attempts but power and vol down will take a screen shot.
     
    salgal1313 likes this.
  15. ironass

    ironass Android Expert
    Rank:
     #19
    Points:
    1,343
    Posts:
    11,391
    Joined:
    Aug 17, 2010

    Aug 17, 2010
    11,391
    5,591
    1,343
    Male
    Keeping one step ahead of the Tax man
    Cotswolds, England
    It's all about t-t-t-timing with the multi button screenshot methods. One also needs to be delicate and treat the process like a woman and not like a bull in a china shop. Which is the mistake I made to begin with. :)
     
    FuzzyDoug likes this.
  16. Funderbolt

    Funderbolt Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    221
    Joined:
    May 12, 2011

    May 12, 2011
    221
    13
    38
    Male
    engineer
    Va
    I've never really had a need for screen shots, what are you guys sending out?
     
  17. MYKEL61

    MYKEL61 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    132
    Joined:
    Apr 27, 2012

    Apr 27, 2012
    132
    18
    38
    Male
    Accountant
    Portage, Indiana
    I have taken them of all my screens in case I need to reset. I have saved the pics in Dropbox just for future reference of how my apps are laid out. I am OCD about my layout and this will let me be a "happy camper" if something happens...LOL
     
    Funderbolt likes this.
  18. Mr_H

    Mr_H Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 31, 2015

    Mar 31, 2015
    1
    0
    5
    To all of you horrible people that keep saying to hold home / power... its been said numerous times, and its not helpful.
    To people like me who actually had this problem, I fixed it by turning off my phone... i had to remove the battery to do so, the power button wouldnt even turn it off.
     
  19. MYKEL61

    MYKEL61 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    132
    Joined:
    Apr 27, 2012

    Apr 27, 2012
    132
    18
    38
    Male
    Accountant
    Portage, Indiana
    If what people suggest, doesn't work for you, that doesn't mean they are "horrible people". Your comment really didn't add anything to the thread.
     
    teakietot likes this.
  20. teakietot

    teakietot Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    1
    Joined:
    Apr 26, 2016

    Apr 26, 2016
    1
    0
    15
    Female
    After the last update my phone refuses to do screenshots. I contacted AT&T and they were unable to solve the issue at this time tried to tell me my device was defective. I spoke to another employee in store and found out it's been an issue for more than a few people after the last phone updates.
     

Share This Page

Loading...