1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Safe to update?

Discussion in 'Android Devices' started by NewYorkGiant, Jan 20, 2013.

  1. NewYorkGiant

    NewYorkGiant Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    46
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 16, 2012

    Apr 16, 2012
    18
    2
    46
    Male
    concrete mason
    upstate NY
    I have a rooted HTC Evo Design for Boost and am receiving notification that there is a system update available. Would updating my phone cause it to no longer be rooted?
     

    Advertisement

  2. olbriar

    olbriar  
    Moderator
    Rank:
     #11
    Points:
    2,013
    Posts:
    20,300
    Joined:
    Jun 19, 2010

    Jun 19, 2010
    20,300
    24,108
    2,013
    Male
    Land of Oz
    I moved your thread into the root area for your Evo Design where the good members know your options well and will gladly address your concerns.
     
  3. Tattooedgod

    Tattooedgod Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    399
    Joined:
    Sep 5, 2012

    Sep 5, 2012
    399
    226
    68
    Male
    New Hampshire
    I've been thinking the same thing did you update or didn't you. If so what happened.
     
  4. SuspendedFate

    SuspendedFate Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    40
    Joined:
    Aug 17, 2011

    Aug 17, 2011
    40
    15
    18
    Male
    Student - Computer Science
    Curious to know if the system update you were talking about is this one I just got today. My phone is fully stock anyways (no root or boot loader unlocking) so I'll be updating in a few minutes here, but just wondering if it's the same one. From the description I wouldn't think it would mess with root since it doesn't mention "security fixes," but updates aren't always fully-descriptive.

    1.14.653.0 (55.27 MB)
    [​IMG]
     
  5. LouZiffer

    LouZiffer Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    17
    Joined:
    Apr 21, 2010

    Apr 21, 2010
    17
    3
    16
    Apparently a new update is coming soon (tomorrow?) for Sprint users as well. Sprint had this on the updates page at one point in time. Google cached it.

    [​IMG]
     
  6. williammaltby

    williammaltby Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    29
    Joined:
    May 1, 2012

    My phone's unlocked and rooted and I've installed every update that I've been presented with, and I haven't had any problems whatsoever.
     
    NewYorkGiant likes this.
  7. SuspendedFate

    SuspendedFate Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    40
    Joined:
    Aug 17, 2011

    Aug 17, 2011
    40
    15
    18
    Male
    Student - Computer Science
    Interesting. I pulled the update zip and poked around a little bit and in "system/app/" it has "ConnectionsOptimizerBoost.apk" along with a few others. So these two updates are probably "the same." (Besides the variations in the Sprint & Boost versions.)

    "Android is upgrading... Optimizing application # of 82." (Bored watching it update lol)

    Oh my! It says "3G" now instead of EvDo!

    "Develop option" says "Developer options" now too.

    "[Data] Usage" now has a 4G tab. (Mobile, 4G, Wi-Fi)

    I don't really notice anything else that might have changed.

    Baseband changed from 20.36W.30.0815U_1.11.00.0418_2 to 20.36W.30.0815U_1.11.00.1116
    Boot Loader changed from 1.30.0000 to 1.32.0000

    If anyone wants a copy of the update file, I have it saved and ready.

    By the way, this isn't apart of the update (well, it might be in it), but a while back the Visual Voicemail had an update. I have a habit of checking for updates, so I got it from opening VVM, going to Settings, and clicking "Check for update." Mine is Version: T.5.3.1.18
     
  8. MIGzNYC

    MIGzNYC Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    58
    Joined:
    Aug 24, 2012

    Aug 24, 2012
    58
    1
    16
    I've tried to installing the update but keep getting an error. It tries to update thru cwm n that's where I get the error... I'm assuming it needs to be run thru the bootloader an I'm Not sure if its a good idea to update, you might loose root if u do... Can anyone confirm if I'm right...
     
  9. Heloguy

    Heloguy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    403
    Joined:
    Apr 19, 2011

    Apr 19, 2011
    403
    64
    53
    Male
    Matawan,NJ
    I restored my phone to original boost software/fully bloated using the PH44IMG in Apaches thread.
    Next, i did the manual updates (3) and now I'm on this latest version. All is working well, the only thing i noticed was that when i did the build.prop tweak to enable the apple functionality of clicking on links and phone numbers in email, the App Associations feature is still showing in settings. It does work though.
     
  10. ripskee

    ripskee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Oct 9, 2012

    You are unfortunately kind of right.

    The update requires the default recovery.

    Which means if someone wants to update, they need to remove ClockWorkMod recovery and install the default recovery.img (and will most likely also have to relock the phone (bootloader/recovery).
     
  11. MIGzNYC

    MIGzNYC Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    58
    Joined:
    Aug 24, 2012

    Aug 24, 2012
    58
    1
    16
    Yea that's what I thought. Doesn't seem like there's any significant update that we would need or want any... Thanks for confirming.
     
  12. Heloguy

    Heloguy Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    403
    Joined:
    Apr 19, 2011

    Apr 19, 2011
    403
    64
    53
    Male
    Matawan,NJ
    No need to re lock bootloader. I didn't and everything worked on the first try.
     
    ripskee likes this.
  13. cj1212

    cj1212 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    104
    Joined:
    Dec 22, 2011

    Dec 22, 2011
    104
    2
    36
    Male
    boise idaho
    i was rooted and running a custom rom and kernal it ****** up my phone really bad i had no data and wouldnt let me install cwm the update removed my recovery
    i got a new phone today and updated it before i rooted this one
     
  14. someone8

    someone8 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    6
    Joined:
    Dec 23, 2012

    Dec 23, 2012
    6
    0
    5
    Male
    I need help I am receiving notification that there is a system update available ( 4.02.651.2) (53.7 MB)

    I download update, when it finish (53.7 mb) i receive another message

    (( Variant system version ))
    (((We have determined that your phone may be running a modified version of its system software. For your protection, we cannot update your phone. Please revert your phone to the official HTC system software to update your phone. If you did not modify your system software or would like help reverting your system, please contact us via the support section at www,htc,com.)))


    What can i do??

    note:
    - my phone (Boost mobile) work with (Sprint rom)
    - no rooted
    - have 2fs cwm-based Recovery v.5.0.2.7


    - ** UNLOCKED ***
    KINGDOM PVT SHIP S-ON
    HBOOT-1.30.000
    RADIO-1.11.00.0418_2
    eMMC-boot
    Mar 26 2012, 16:07:45
    ===================
    ABOUT PHONE
    Hardware Version 0002
    Software Version 3.14.651.0.710RD
    Android 4.0.3
    HTC Sense 3.6
    Kernel Version 3.0.16-g8ab725f htc-kernel@u18000-build-144#1 PREEMPT
    Build number 3.14.651.0 CL409533 release-keys



    I have the update file (OTA_Kingdom_ICS_35_S_Sprint_WWE_4.02.651.2-3.14.651.0_release_301049bl0vgrwcke0wguf6)

    i copy it from download folder before failure to update
     
  15. MrMondayNight

    MrMondayNight Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    48
    Posts:
    186
    Joined:
    Jan 30, 2012

    Jan 30, 2012
    186
    14
    48
    Male
    Full-Time Student
    Chicago, IL
    How do I install the update if I have it downloaded already?
     
  16. SuspendedFate

    SuspendedFate Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    40
    Joined:
    Aug 17, 2011

    Aug 17, 2011
    40
    15
    18
    Male
    Student - Computer Science
    Just noticed something else that changed with this last update... Before the update photos Camera Maker & Camera Model would be marked as "Protected" and now they're "HTC" and "HTCEVODesign4G" respectively.
     
  17. MrMondayNight

    MrMondayNight Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    48
    Posts:
    186
    Joined:
    Jan 30, 2012

    Jan 30, 2012
    186
    14
    48
    Male
    Full-Time Student
    Chicago, IL
    Did you install it from the SD card or was it just downloaded and installed by HTC?
     
  18. SuspendedFate

    SuspendedFate Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    40
    Joined:
    Aug 17, 2011

    Aug 17, 2011
    40
    15
    18
    Male
    Student - Computer Science
    I haven't bothered to root/unlock boot loader yet at all since nothing has really sparked my interest so much yet. Plus I use my front camera and such often and most of the stuff still can't use them yet. So I just installed it normally.
     
  19. someone8

    someone8 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    6
    Joined:
    Dec 23, 2012

    Dec 23, 2012
    6
    0
    5
    Male
    No help for me !! :(:(:(
     
  20. ripskee

    ripskee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Oct 9, 2012

    The answers are in the thread:

    -You need to restore your phone, either with a clean PH44IMG.zip or a clean CWM Backup.

    -You need to remove CWM and install stock recovery. After the update you can reinstall CWM again.

    Was the phone purchased with Sprint or Boost Mobile ?

    When you say you
     
  21. ripskee

    ripskee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Oct 9, 2012

  22. MrMondayNight

    MrMondayNight Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    48
    Posts:
    186
    Joined:
    Jan 30, 2012

    Jan 30, 2012
    186
    14
    48
    Male
    Full-Time Student
    Chicago, IL
     
  23. someone8

    someone8 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    6
    Joined:
    Dec 23, 2012

    Dec 23, 2012
    6
    0
    5
    Male
     
  24. ripskee

    ripskee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Oct 9, 2012

    adb reboot recovery -> What do you see on your screen once the phone reboots ? You should see a phone first with a green and then a red icon, correct ?
     
  25. ripskee

    ripskee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    19
    Joined:
    Oct 9, 2012

    part 1:
    get fastboot, preferably from Welcome to HTCdev
    [select unlock bootloader to download the application]

    Set your phone to fastboot (explained at HTC dev), then on your PC/Mac or Linux computer:

    fastboot devices (make sure that your phone is detected properly)

    fastboot flash recovery XYZrecovery.img

    XYZrecovery.img can be any file name [the ending img should remain].

    once the update is completed you can install CWM the same way.

    part2:
    You do not need to relock or unlock bootloader (Thanks Heloguy) .

    If you want to update, you need to reinstall the original software,
    there is a 400 or 500 MByte large recovery image here in the forum.

    That will store your phone to Boost once you flash it with hboot.
    Just put the ph44img.zip on the root of your sdcard and get into hboot (on your phone) and flash it.

    The downside is it will most likely wipe /data (your apps) or they may become non-functional. Use Titanium Backup to backup your apps.


    You might have to also unlock the APN
     
    someone8 likes this.

Share This Page

Loading...