1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support screen capture without app

Discussion in 'Android Devices' started by tuahogary, Dec 14, 2010.

  1. tuahogary

    tuahogary Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    144
    Joined:
    Feb 25, 2010

    Feb 25, 2010
    144
    26
    43
    Leeds, UK
    hi guys, not sure if you know this already but I found a way to take a screen
    shot without installing any app or rooting.

    on the galaxy s, simply press the home and back key simultaneously. I find it easier to do if I lightly touch both buttons first before clicking the home key. the screen shot will be saved in the gallery automatically. who says you need an app for that? ;)

    not sure about other phones but on the galaxy tab, you need to press home, back and power button. please post here if it works for you in other phones or if there are other key combinations for them. cheers and enjoy!
     

    Advertisement

  2. rynlpin

    rynlpin Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    239
    Joined:
    Nov 23, 2010

    This only works on 2.2 and the correct combination is back button for a couple of seconds then home
     
    RoNiZZiE likes this.
  3. mattuhh

    mattuhh Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    125
    Joined:
    Aug 6, 2010

    It's Easier to hold the back button then press the home key I find.
    In not sure if this was available in 2.1 our a new feature in 2.2, anyone here know?
     
  4. tuahogary

    tuahogary Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    144
    Joined:
    Feb 25, 2010

    Feb 25, 2010
    144
    26
    43
    Leeds, UK
    Ah.. I see.. oh well, it's not that big of a news I guess.. Pardon my ignorance.. :p
     
    luizvd likes this.
  5. snapper.fishes

    snapper.fishes Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,279
    Joined:
    Jul 13, 2010

    Jul 13, 2010
    2,279
    263
    163
    I would stick this in the tips and trick section, but unfortunately we don't have one.
     
  6. rynlpin

    rynlpin Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    239
    Joined:
    Nov 23, 2010

    I only discovered it through this forum so chances are, you've helped someone haha
     
  7. DocTee

    DocTee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Sep 28, 2010

    Sep 28, 2010
    16
    8
    16
    California
    It doesn't work with my stock SGS 2.1.

    I get a window with "Settings, Messaging, Task Manager, Clock, APNs, Settings" icons, and a "Task Manager" button.
     
  8. tuahogary

    tuahogary Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    144
    Joined:
    Feb 25, 2010

    Feb 25, 2010
    144
    26
    43
    Leeds, UK
    I think thats the "recent apps" window you get when you hold down your home button :eek:
     
  9. tuahogary

    tuahogary Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    144
    Joined:
    Feb 25, 2010

    Feb 25, 2010
    144
    26
    43
    Leeds, UK
    Make one! :D
     
  10. luizvd

    luizvd Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    25
    Posts:
    4
    Joined:
    Sep 29, 2010

    Sep 29, 2010
    4
    0
    25
    Developer
    Brazil
    Don't need to apologize my friend, I didn't know of this trick... so a big THANK YOU to you :D
     
  11. DocTee

    DocTee Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    16
    Joined:
    Sep 28, 2010

    Sep 28, 2010
    16
    8
    16
    California
    You're absolutely right. Shows you what I know... nothing. :thinking:

    Holding the Back button doesn't do anything in combination with the home button on my SGS.

    I apologize for the confusion.
     
  12. rynlpin

    rynlpin Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    239
    Joined:
    Nov 23, 2010

    That's because it was introduced with the froyo 2.2 version, you're on 2.1 :)
     
  13. Android-Apps

    Android-Apps Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    7
    Joined:
    Jan 11, 2011

    Jan 11, 2011
    7
    1
    6
    This is not news but I m sure some people dont know it including myself, I have been using the method described by knowyourcells. This article talk about the no app method how to screenshot samsung galaxy S and it mentions about galaxy tab as well.
    :D
     
  14. RoNiZZiE

    RoNiZZiE Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    May 9, 2011

    May 9, 2011
    2
    1
    6
    I did this by accident this morning. Now everytime i try to do it i can't get it to work. Ill hold down the back button but when i hit the home button nothing happens. Any ideas?
     
    oneL8chic likes this.
  15. rayhipkiss

    rayhipkiss Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    408
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    408
    87
    53
    Male
    UK
    Thanks for that tip. Didn't know about it myself.


    Ray
     
  16. morenoa0922

    morenoa0922 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Jun 26, 2009

    Jun 26, 2009
    5
    0
    5
    Same thing here, going crazy trying to figure out how I did a screen shot on my T-Mobile vibrant with 2.2. The BackKey-Home combination doesn't work... any other ideas?
     
  17. seepage

    seepage Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    442
    Joined:
    Aug 16, 2010

    Aug 16, 2010
    442
    30
    43
    It's probably different on a Vibrant.
    Try the Vibrant forum.
     
  18. Bryguy

    Bryguy Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Sep 17, 2011

    Sep 17, 2011
    1
    0
    5
    Thanks for posting this, I stumbled on screen capture by accident and then couldn't do it again until I read your post. Not sure how useful it really is because as soon asi touch the back button it does this funny thing........ It goes back! Meaning I only get a capture of my home screen. Anyone know how to capture app screens?
     
  19. renoroberts

    renoroberts Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Oct 3, 2011

    Oct 3, 2011
    1
    0
    5
    Apparently I'm running Froyo 2.1, because the back/home key combination isn't working for me. But sometimes I still accidentally take a screenshot, and I'm never paying close enough attention to notice how I did it. I'm usually pressing back or home or trying to get out of an app in some way when it happens. Anyone know of a way to do it with 2.1 that I must accidentally be accomplishing sometimes?
     
  20. zocc

    zocc Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jul 31, 2011

    Jul 31, 2011
    1
    0
    5
    Hold the back key and press the home key twice and you take screenshot on your SGS. I hope that helps :)
     
  21. oneL8chic

    oneL8chic Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    7
    Joined:
    Oct 11, 2011

    Oct 11, 2011
    7
    1
    26
    Virginia
    I am ALWAYS accidentally taking screen shots and I have NO idea how I'm doing it, I've followed the steps that have been provided and it still doesn't do it.

    I would love to be able to take screen shots of Words W/ Friends and can't figure out how to do it. But I've accidentally done it... lol

    How can I tell if I have a 2.1 or 2.2. version?
     
  22. Android-Apps

    Android-Apps Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    7
    Joined:
    Jan 11, 2011

    Jan 11, 2011
    7
    1
    6
    Menu -> Settings ->About Phone -> Firmware Version

    Hope it helps!

    There is an article I found quite useful for screen captures
     
  23. PreciousPisces

    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Oct 26, 2011

    Oct 26, 2011
    1
    0
    5
    Okay, I have the Galaxy S with Froyo 2.2 and I STILL cannot get a screen shot. I took one once by accident and I cannot figure out how. I've seen people say to hold the back button and then press home. That doesn't work. I see people saying to hold the back button and press home button twice. That doesn't work either.
    So what does work???
     
  24. Android-Apps

    Android-Apps Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    7
    Joined:
    Jan 11, 2011

    Jan 11, 2011
    7
    1
    6
    Galaxy S
    Hold "Back", then press "Home" has always worked for me either Froyo 2.2 or Gingerbread 2.3.

    Only problem is when the app uses "Back" as an exit shortcut, it can be tricky to do.
     
    rccraig18 likes this.
  25. rccraig18

    rccraig18 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jan 4, 2012

    Jan 4, 2012
    2
    0
    5
    I have the 2.3.4 version Galaxy S smartphone and the way I got it to work is by using the same process as with the tablet:

    Hold the
     

Share This Page

Loading...