1. Check out our companion app, Forums for Android! Download from Google Play

Root SD card blank or unsupported filesystem

Discussion in 'Android Devices' started by shrpshtr325, Dec 28, 2011.

  1. shrpshtr325

    shrpshtr325 Well-Known Member
    Thread Starter
    38

    Dec 8, 2011
    134
    20
    38
    Student
    NJ
    This seems to be an error which has come up since rooting, if i go through the rooting process again the problem goes away for a while, at first i thought it was SU, but now im not so sure, i turned off auto updating to see if that took care of it and the problem resurfaced today, i went through the rooting process again and its gone, we will see how long it stays gone.

    before reflashing the kernel i tried just pushing the origional SU, busybox and SuperUser.apk files to the unit again with no results. had to redo everything in order, i feel like it has to be software related, but this is not my specialty so im asking the experts.
     

    Advertisement

  2. Scur

    Scur Well-Known Member
    163

    May 1, 2011
    1,394
    481
    163
    Male
    Illinois
    I've had this pop up. I just rebooted and my sdcard came back. I don't know what's causing it either.
     
  3. shrpshtr325

    shrpshtr325 Well-Known Member
    Thread Starter
    38

    Dec 8, 2011
    134
    20
    38
    Student
    NJ
    i even tried my old 2gb sd card in the phone and it gave me the same error, the fact that a reflash of the kernel fixes it makes me think software, but i have no way to confirm this.
     
  4. shrpshtr325

    shrpshtr325 Well-Known Member
    Thread Starter
    38

    Dec 8, 2011
    134
    20
    38
    Student
    NJ
    sorry to double post here, but i have an update

    the issue showed itself again today, this time rebooting took care of it,(took a couple of reboots to get it right tho) im still convinced its software related for a hardware problem would be much simpler to recreate.
     
  5. Jodabro

    Jodabro New Member
    6

    Dec 23, 2011
    2
    1
    6
    I have had the same issue, several times. OK I have had this problem with both CM7 and now MIUI. Ever since I rooted really, at random. Best I can guess during usb dismount or app crash my SD card becomes corrupt with a bad writen file. Have search high and low, found many others experianceing the same issue.

    Android OS tells me blank card or uncompatable file system. Phone will just go into a loop if you ask it to reformat the card. Ways I have got it back suggest its a software issue.

    I have tried several cards when this happen and same error comes up. I have to put the card into a pc and reformat, then reload all the folders and files previously saved before corruption happened. That usually helps, sometimes though I have to reflash the ROM, when I can get a card to read.
     
  6. shrpshtr325

    shrpshtr325 Well-Known Member
    Thread Starter
    38

    Dec 8, 2011
    134
    20
    38
    Student
    NJ
    the problem on my phone was Titanium backup, i have uninstalled it and the problem has not come back since i deleted it (its been about 2.5 weeks)

    it took about 3 days to come back before.
     
  7. koodawg

    koodawg New Member
    5

    Apr 1, 2012
    3
    0
    5
    I'm new to android, just spent some time searching for answers, found solution and wanted to share my findings;

    I have a new Samsung Skyrocket. First time I plugged it into Windows and Mac the drives appeared and I was able to begin copying music. Days later I couldn't get this to work and it took me numerous hours to resolve.

    I saw posts referring to a procedure like this; connect phone to usb port, option to use usb storage appears on phone, hit ok, and you're good to go.

    This doesn't happen on my version of gingerbread. I have to go into the the usb utilities, choose to use usb mass storage, then it tells me to connect to usb port on computer, I do so then phone says to click ok to continue and if it's successful then phone screen says USB storage in use. That's how it goes when it works. I had this work on Windows and Mac. Drives appeared in file browsers of both OSs.

    Now what happened for the past 2 days is that I'd connect phone usb cable computer (and get a notification chirp) but I wouldn't get that succeeding screen on the phone saying ok to continue. Instead it went back to the original usb utility. I jacked around with this on and off for two days, trying, searching for clues.

    I also tried connected to a linux box since that's where I really wanted to connect anyway - directly to my music host. Same thing occurred on the phone which connecting to linux (FC14). Odd thing was that I was at first not getting any output in dmesg at all. No indication of any usb device being connected. Weird. Much searching. Nothing.

    I ran across some posts about Kies. Looked at that app - it's for copying over wifi. Don't want that. Then I read something about how a guys phone was set with the usb attached to Kies and he had to unattach it. I couldn't find a way to do that exactly so I just rebooted and things started to get good.

    Now when I connected to linux I was getting the appropriate usb device messages in dmesg. But I still could not mount the devs. fdisk even failed to display any info at all. Weird. Then I realized I need to go into the usb utils and enable usb mass storage use. Did that and all is well.

    Now when I connect phone usb to computer (win, mac, linux) it's mounting and the world is right again.
     

Share This Page

Loading...