1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support SD card issue

Discussion in 'Android Help' started by seanio01, Mar 24, 2016.

  1. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    Hello, I recently bought a Micro SD card with a speed rating of 10 for my Moto G 3rd Gen.

    When I installed it my phone said it was a slow card and some apps may stutter, which they are. But I thought 10 was a fast speed rating for an SD card.

    What can I do about this?
     

    Advertisement

  2. The_Chief

    The_Chief Accept no imitations!
    Moderator
    Rank:
     #9
    Points:
    2,043
    Posts:
    13,796
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    13,796
    13,847
    2,043
    Male
    I'm retired: every day's a Monday :P
    Manchester, TN
    Use an app called SD Insight to determine if your card is legit or counterfeit. Many unscrupulous dealers will take a slow, small capacity card and format it as a faster, high capacity card. That's why I only buy name brand cards from a reputable site like Amazon.
     
    Hadron and PitCarver like this.
  3. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    Thanks for the advice
     
  4. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    I downloaded the app but not sure where to find the speed of the SD card. I can see the size and other information, just can't see the speed.
     
  5. The_Chief

    The_Chief Accept no imitations!
    Moderator
    Rank:
     #9
    Points:
    2,043
    Posts:
    13,796
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    13,796
    13,847
    2,043
    Male
    I'm retired: every day's a Monday :P
    Manchester, TN
    Well, if the app says the card is legit, I'm not sure what to tell you other than re-seat the card o_O
     
    svim and mikedt like this.
  6. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    It's says Kingston on the card but says Phison Electronics Corp for the manufacturer on SDInsight.

    Does that mean it's not legit?
     
    mikedt likes this.
  7. The_Chief

    The_Chief Accept no imitations!
    Moderator
    Rank:
     #9
    Points:
    2,043
    Posts:
    13,796
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    13,796
    13,847
    2,043
    Male
    I'm retired: every day's a Monday :P
    Manchester, TN
    Most likely, unless Phison is a Kingston contractor. Does the capacity in SD Insight match the capacity printed on the card? For example, is it really 32GB?
     
    mikedt likes this.
  8. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    Yea the size is the same. Just don't understand why my phone would say it's a slow card when I first installed it when it's a 10 speed card.

    Oh well, thanks for your help anyway.
     
    mikedt likes this.
  9. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #6
    Points:
    2,238
    Posts:
    24,631
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    24,631
    13,632
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    The brand on an SD isn't necessarily the actual manufacturer of it.

    This is a couple of Kingston 64GB XC SDs I've got, one in my phone, other in my Win 10 tablet. Both quite legit, and no problems with speed on either device.
    IMG_20160324_211012.jpg

    sd.jpg

    Jiaelec is a division of Transcend, and AFAIK Phison is a legit Taiwan manufacturer as well. And presumably they're contracted to Kingston.

    Counterfeits will probably show as "unknown" with SD Insight, and the reported capacity is wrong as well. That's what's been posted here on AF from time to time.
     
    The_Chief likes this.
  10. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    Thanks, you have any idea why my phone said it was a slow SD card? Even though it's 10 speed rating?
     
    mikedt likes this.
  11. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #6
    Points:
    2,238
    Posts:
    24,631
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    24,631
    13,632
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    Mine are "10" speed rated as well. No idea why it would state as being slow, and in fact I've never heard of that before, not here on AF. I've got an Oppo R7 Plus phone with Lillipop 5.1.1, certainly not seen anything like that with it, or any previous devices I've had.

    Fake SDs will usually manifest themselves with data corruption, like corrupting and losing photos. etc. Which is a bit of a FAQ in Android Questions actually. Because it might be a 2GB or 8GB chip or something, that's been doctored to lie to the OS about its capacity.
     
  12. chanchan05

    chanchan05 The Doctor
    Rank:
     #26
    Points:
    1,108
    Posts:
    15,130
    Joined:
    Jun 30, 2011

    Jun 30, 2011
    15,130
    4,802
    1,108
    Male
    It may not be a real Class 10 card. Sure they could sell you a 32GB card, say it's class 10 but really class 4. Or you may just have a dud.

    On the other hand, SanDisk sells a special optimized for Android version of their SD cards, marketed separately from class 10 cards. They seem to be ok. I have a 32GB one in my tablet, and another in my Note 2. AFAIK the Note 2 is more powerful than a Tab 4, but the Tab 4 is actually faster in accessing the card.
     
    mikedt and svim like this.
  13. svim

    svim Android Expert
    Rank:
     #45
    Points:
    608
    Posts:
    3,747
    Joined:
    Dec 19, 2013

    Dec 19, 2013
    3,747
    2,789
    608
    Illinois
    Class 10 microSD cards are rated for 10MB/s transfers (class 6 - 6MB/s, class 4 - 4MB/s, etc.) As far as apps, a class 10 card should be more than suitable. Stuttering would be more likely if you're dealing with high-res video content (over 1080p). I have to wonder if that actually is a class 10 card.
     
    mikedt likes this.
  14. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    Hmm, maybe I'll try another SD card then. Anyone got any good reliable sites for SD cards?
     
  15. svim

    svim Android Expert
    Rank:
     #45
    Points:
    608
    Posts:
    3,747
    Joined:
    Dec 19, 2013

    Dec 19, 2013
    3,747
    2,789
    608
    Illinois
    Amazon is a good source, just be sure to avoid the '...frustration free...' packaging options since that makes it harder to verify the card's origin, and note that there's a distinction between 'Fulfilled by Amazon' (shipping from Amazon warehouses but may/may not be from 3rd party retailers) and 'Ships from and sold by Amazon.com' (still a chance your card could be a counterfeit but less likely).
     
  16. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    Thanks very much
     
  17. Grandcross

    Grandcross Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    5
    Joined:
    Mar 25, 2016

    Hi!
    I have sony's Xperia z5 SOV32.
    It has single slot for sim.
    If it was opened, There is two space for sim and microSD card.
    I was set the 64GB microSD card before sim card.
    And then I connected computer by usb cable for PC Companion and Media go.
    It is for the walkman's application ,But can use for Xperia and more.
    The sony's PC companion is for android devices to send and recieve the data at computing.
    Media go can moving from the data place of music that is choose the library and setting on underbar.
    There is choose the to inport place from CD,If it was changed the first child of directory to iTunes media's place, As soon as saerch and add in libraly of music and more.
    But I wasting the time to move data on strage of SD card very slowly too.
    But Media go is saerched by Gracenet of data base for Hi-Res comverter.
     
  18. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    I appreciate your input but not sure I understand.
     
  19. Grandcross

    Grandcross Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    5
    Joined:
    Mar 25, 2016

    I said for android of sony's Xperia z5 's issue.
    If your phone is sony, you can same issue is able to apply.
    But not is me unknown.
    Sorry I said one way for sony.
    But it's issue is been able to other device is on PC Companion of soft wear is downloaded.
    If you can try it, You will seach for PC Companion on search engin.
    And You must open the Media go.
    And then you must click or tap your computer is connected for android devise at library.
    And it is soft wear has taskbar to setting. In it, you choice the to CD inport change to place of directory for iTunes Media.
    I said so.
     
  20. seanio01

    seanio01 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    10
    Joined:
    Mar 24, 2016

    Mar 24, 2016
    10
    3
    16
    Male
    OK thanks
     

Share This Page

Loading...