1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support SERIOUS Problem: Android Phone Low On RAM!

Discussion in 'Android Help' started by NewbAndroidUser, Feb 13, 2017.

  1. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    Hey guys, I've got a Huawei smartphone here and it only has 512MB RAM.

    It's running Android 4.1.

    I only have these apps open:
    --Chrome
    --Default SMS Messaging app that came with phone
    --Phone book that came with phone

    This is the device here: http://www.gsmarena.com/huawei_ascend_g510-5250.php

    Thank you!
     

    Advertisement

  2. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    I forgot to ask:

    If I upgrade to the newest Android OS would I see better performance as it feels a big sluggish even after a reboot.
     
  3. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #62
    Points:
    443
    Posts:
    2,168
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    2,168
    1,084
    443
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
    This phone was great back in 2013...
    Now, not so much...
    512 is not much to work with, at all.
    And upgrade is not an option
     
  4. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    Thanks!

    What if I upgrade to Android 4.3 OS or Android 4.4 OS?
     
  5. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    I can't seem to find the "minimum hardware requirements" for Android OS'...?
     
  6. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #62
    Points:
    443
    Posts:
    2,168
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    2,168
    1,084
    443
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
    You've got 512, updating won't make it faster no matter what or what version.
    My advice, spend your money on a new phone instead of spinning your wheels on this one.
     
    svim likes this.
  7. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    Thanks, but I'd like to try upgrading the Android OS before I go out and buy a new device.
     
  8. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #62
    Points:
    443
    Posts:
    2,168
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    2,168
    1,084
    443
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
    Go to settings,
    about phone,
    system updates,
    and check if there are any for this device
     
    Hadron likes this.
  9. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    Which Android OS is the most recent that'll run on my hardware?

    I still can't find the minimum requirements for each Android OS...
     
  10. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    I just tried running "Online update", but it said no updates found.

    I can just do an update via "Local update" anyway right?
     
  11. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #62
    Points:
    443
    Posts:
    2,168
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    2,168
    1,084
    443
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
    Updates are provided by the phone manufacturer, OTA... Not sure where you will find any local update on ANY device.
     
  12. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
  13. Dannydet

    Dannydet Android Expert
    Rank:
     #62
    Points:
    443
    Posts:
    2,168
    Joined:
    Jan 16, 2016

    Jan 16, 2016
    2,168
    1,084
    443
    Male
    Graphics Manager / Sales
    USA
    Please keep us posted
     
  14. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    Would I see better performance on Android OS 4.4 or a newer Android OS?
     
  15. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    By the way, it's a Huawei phone guys.

    I'm just wondering what'd happen if I updated via the "local update" and I updated to Android 4.4 OS?
     
  16. chanchan05

    chanchan05 The Doctor
    Rank:
     #25
    Points:
    1,108
    Posts:
    14,921
    Joined:
    Jun 30, 2011

    Jun 30, 2011
    14,921
    4,609
    1,108
    Male
    Nothing. If that update wasn't specifically made for your device it will just kill the device. An update is specific to phone model to the extent that an update for a US s7 will kill an international s7.

    Basically you need a new phone. Upgrading to a higher Android version will actually make it slower because higher Android versions need more power to run.
     
    Dannydet and Hadron like this.
  17. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #7
    Points:
    2,238
    Posts:
    22,500
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    22,500
    11,860
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    You want to update an old Huawei, maybe a custom ROM? Can you read Chinese?
     
  18. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    I thought a newer Android OS would run faster like how Windows 7 was much faster than Windows Vista.
     
  19. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    I don't understand why I'm limited by my phone manufacturer...

    If I buy a HP PC that came with Windows 8 it's no problem for me to upgrade it to Windows 10?

    Doesn't this apply to phone OSes as well?
     
  20. psionandy

    psionandy Android Expert
    Rank:
     #34
    Points:
    763
    Posts:
    3,689
    Joined:
    Dec 5, 2009

    Dec 5, 2009
    3,689
    4,952
    763
    Male
    Gizmonic Institute - mug in a yellow jumpsuit
    liverpool
  21. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #8
    Points:
    2,218
    Posts:
    20,054
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    20,054
    13,089
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    No, it doesn't.

    Actually desktop Windows uses a fairly resource hungry system to make the install possible on a range of different PC hardware. No phone OS does that. The OS has to be built for the particular model, which is why you didn't actually find a download at that web page (and if you had it would have been source code which you'd have to adapt to and build for your phone).
     
    Dannydet likes this.
  22. NewbAndroidUser

    NewbAndroidUser Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #671
    Points:
    36
    Posts:
    147
    Joined:
    Feb 22, 2014

    Feb 22, 2014
    147
    3
    36
    Really? Wow that sucks.

    I haven't changed my Huawei phone's Android OS so it's the same as when I bought it. It seems that it only supports the Android OS it came with... Isn't it weird that I can't even update the OS at all?
     
  23. Hadron

    Hadron  
    VIP Member
    Rank:
     #8
    Points:
    2,218
    Posts:
    20,054
    Joined:
    Aug 9, 2010

    Aug 9, 2010
    20,054
    13,089
    2,218
    Spacecorp Test Pilot
    Dimension Jumping
    It's because Huawei have decided it isn't worth them producing an update for it.

    How much update support you get depends both on the manufacturer and where the phone lies in their range (flagships tend to get longer and faster upgrade support, lower-end phones much less). But this is entirely the manufacturer's decision (unless you buy it through a mobile carrier who modify the software, in which case _they_ decide whether to even bother with the updates the manufacturer provides).
     
    Dannydet and mikedt like this.
  24. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #7
    Points:
    2,238
    Posts:
    22,500
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    22,500
    11,860
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    It can go to 4.4 Kitkat with a custom ROM, provided you can read Chinese. However the ROM is on Baidu Pan, which I don't think you can download unless you're in China or can register with a Chinese(+86) mobile phone number.
    http://www.romjd.com/Rom/Detail/40546

    So I suggest you search AF or Google for Huawei Ascend G510 custom ROMs, like CM. But I don't think there'll be anything more recent than 4.4 Kitkat.
     
    #24 mikedt, Feb 14, 2017
    Last edited: Feb 14, 2017
    Dannydet likes this.
  25. lunatic59

    lunatic59 Moderati ergo sum
    Moderator
    Rank:
     #3
    Points:
    4,138
    Posts:
    33,538
    Joined:
    Jun 12, 2010

    Jun 12, 2010
    33,538
    28,575
    4,138
    Male
    IT
    Pennsylvania
    Sorry, @NewbAndroidUser but you've been given the exact advice I would have told you. Officially Huawei stopped with Android 4.1. There were some major architecture changes with 4.2 and later which probably wouldn't be possible to run on a device with only 512MB ram. :( Even if you could install a custom rom with 4.4, it probably wouldn't run any better and you'd be introducing a whole new set of problems. That's just the way it is.
     
    svim, Dannydet, Hadron and 2 others like this.

Share This Page

Loading...