1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Slow home screen loading on Moto Droid! Help?

Discussion in 'Android Devices' started by AMTrombley0924, Sep 7, 2010.

  1. AMTrombley0924

    AMTrombley0924 Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    478
    Joined:
    Jun 2, 2010

    Jun 2, 2010
    478
    57
    53
    Student, Air Force Cadet
    California
    I'm Running 2.2, CyanogenMod 6.0.0, using a Chevyno1 LV 1.0 ghz kernel with FRG22D.

    My home screens take forever to load after i do anything, from checking a text message, to reading the news on an app. It takes about 4 or 5 seconds to have all my widgets and icons load up. I'm OCing it to 1.0 ghz and it still loads slow. My phone performs fast overall except for this. I have five screens on my Launcher Pro home, and each one has just one widget. Is there anything I can do to speed it up? Can I clear any caches?
     

    Advertisement

  2. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
  3. Trapper31

    Trapper31 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    109
    Joined:
    Dec 9, 2009

    Dec 9, 2009
    109
    6
    36
    Cleveland
    Try playing with LauncherPro's memory settings. I think people bhave had luck with the keep in memory option (or something like that) and the moderate memory profile.
     
  4. The_Chief

    The_Chief Accept no imitations!
    Moderator
    Rank:
     #10
    Points:
    2,043
    Posts:
    13,119
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    13,119
    13,043
    2,043
    Male
    I'm retired: every day's a Monday :P
    Manchester, TN
    I loaded the Ultimate Droid 8 ROM this morning and am very impressed by its speed. Home screen lag is virtually non-existent. FINALLY!
     
  5. Thornfullessrose

    Thornfullessrose Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    840
    Joined:
    May 20, 2010

    May 20, 2010
    840
    63
    78
    Student
    Philadelphia, PA
    Yea this helped me a while ago when i had the same problem. I set it to moderate and i home screen be like ZOOM now. most of the time it doesnt even have to refresh. you can also set it to medium or high depending on how much memory you use otherwise.
     
  6. sxn3n

    sxn3n Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    6
    Joined:
    Jan 23, 2010

    Jan 23, 2010
    6
    2
    6
    Have you tried this:

    LauncherPro Forum • View topic - Fixed Launcher Pro lag when returning to home screen

    Worked for me on everything except when removing from docking station.


    Jeff
     
    supasizefries and djkeller3 like this.
  7. RyanB

    RyanB Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    After I rooted and OC'd with Froyo, I also installed Auto Killer, but flipped its intended use. It is billed to allow users to control the threshold of the OS to smooth out the OS experience as you can have Android close apps sooner. I've done the opposite and raised the threshold so the processor has more to juggle since it's closing apps less often hoping it'll assist in keeping the launcher in memory more often, and all told I think those things are helping my experience as my redraws appear much less often now.
     
  8. djkeller3

    djkeller3 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    650
    Joined:
    Jan 5, 2010

    Jan 5, 2010
    650
    44
    68
    Business Owner
    Lexington, KY
    This has worked amazingly well with my Droid. It is now very finely tuned and working FLAWLESSLY FAST! Doing everything I want it to do. There is absolutely NOTHING on the market that is tempting me away from my Droid now. This tweak actually solved some other minor inconveniences that I found annoying, and now I feel as though I have a literally perfect Droid!
     
  9. Turdbogls

    Turdbogls Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    103
    Posts:
    817
    Joined:
    Jul 22, 2010

    Jul 22, 2010
    817
    150
    103
    Designer/Drafter
    O-town Florida
    i had these problems with FRG01b (or whatever the previous version was) but i have not had any problems with it since switching to frg22D. went from LFY 1.5 to sapphire 1.1.1 this morning and i haven't had any problems yet. but i have all animations turned off, and LP memory preset to LOW. the widgets take like half a second to load, if that, but other than that i have no problems even when removing it from the dock.
     
  10. Tim K

    Tim K Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    1,649
    Joined:
    Nov 2, 2009

    Nov 2, 2009
    1,649
    471
    183
    Male
    Phila, PA
    My droid got to the point where the whole phone was lagging on pretty much any operation. I shut down launcher pro and went back to the regular stock 2.2 launcher. That seems to have dealt with the problem so far.
     
  11. sxn3n

    sxn3n Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    6
    Joined:
    Jan 23, 2010

    Jan 23, 2010
    6
    2
    6
    Happy to hear it worked well for you also! This is the only thing that worked for me.

    Regards,
    Jeff
     
  12. thegadgetguroo

    thegadgetguroo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    90
    Joined:
    Nov 30, 2009

    Nov 30, 2009
    90
    6
    16
    What about those of us who are not rooted.
     
  13. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    do you know if...

    1. this would work for people that do not use Launcher Pro
    2. did either have you have that file in /data/ or did you have to make it?
     
  14. RyanB

    RyanB Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    The other day I stumbled across an app called Speed Loader. It claims to keep apps running in the background, and my first thought was to use it on my launcher. The problem was, LP wouldn't show up with my other apps as something to keep running. I've emailed the Dev who said he'd look into it. I'd recommend that you do same, in the hopes that it increases the "urgency" for the developer to tweak it.
     
  15. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    this? how is an app loader helping with home screen lag?
     
  16. RyanB

    RyanB Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Well, in hoping that Speed Loader would be able to keep the OS from shutting down LP to begin with. If it isn't closed in the first place, why would it need to redraw when you go home?
     
  17. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    I wonder what an app like that might do to battery usage?
     
  18. Thornfullessrose

    Thornfullessrose Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    840
    Joined:
    May 20, 2010

    May 20, 2010
    840
    63
    78
    Student
    Philadelphia, PA
    Just loaded Liquid Froyo last night and this never happens anymore. No matter what app I open or what i do, it never happens anymore. And i didn't even mess with the memory settings yet. Don't think Im gonna considering how perfect this ROM is!

    EDIT: With LauncherPro.
     
  19. RyanB

    RyanB Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Until they (hopefully) update it to work with launchers, I've got no idea. I know it's not the most efficient workaround for the processor or memory, but it might be an acceptable tradeoff for those leary to monkey with code.
     
  20. sxn3n

    sxn3n Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    6
    Joined:
    Jan 23, 2010

    Jan 23, 2010
    6
    2
    6

    I didn't have the file, so I had to create using the echo command as described. I don't know if it works with other launchers since I only use LauncherPro+, but I would think that it may work with other launchers since it fixes the issue with not staying in memory.

    Here is the quoted writeup from the original link:

    "Here's the procedure if you would like to try it out:

    Open a terminal, type su and hit enter (you must be rooted for this to work). Now go look and see if you have a file called: /data/local.prop

    IF NOT, then type this directly into the same su'd terminal: echo ro.HOME_APP_ADJ=1 > /data/local.prop and hit enter, and then reboot.

    IF YOU DO, have an existing file called /data/local.prop already, open it with a text editor, and add a line at the very end (if an identical line does not already exist) with this: ro.HOME_APP_ADJ=1 and then reboot."
     
  21. Tim K

    Tim K Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    183
    Posts:
    1,649
    Joined:
    Nov 2, 2009

    Nov 2, 2009
    1,649
    471
    183
    Male
    Phila, PA
    I am running stock 2.2, removed launcher pro and I am still having the problem. I tried removing apps and widgets to no avail....the lag always comes back.
     
  22. gwlaw99

    gwlaw99 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    128
    Posts:
    1,030
    Joined:
    Nov 1, 2009

    Nov 1, 2009
    1,030
    53
    128
    put launcher pro back on. in advanced settings select cache home screens and build cache as needed.
     
  23. thegadgetguroo

    thegadgetguroo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    90
    Joined:
    Nov 30, 2009

    Nov 30, 2009
    90
    6
    16
    I've done that and still get lag
     
  24. Lock-N-Load

    Lock-N-Load Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    2,309
    Joined:
    Feb 8, 2010

    Feb 8, 2010
    2,309
    195
    143
    won the lottery
    WestSiiiide
    you will ALWAYS get lag. it is just a matter of how often. the issue is in the system.

    LP no doubt improves it.
     
  25. AndroidsOfTara

    AndroidsOfTara Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    459
    Joined:
    Nov 14, 2009

    Nov 14, 2009
    459
    138
    68
    Androids
    Tara
    I'm running with the exact same setup as you and have been able to greatly reduce, but not completely eliminate this annoying problem.

    Settings > CyanogenMod settings > Performance settings > VM heap size > 32m

    In the LP settings, enable "Keep in memory." My LP memory usage preset is set to Moderate.

    See if those changes make a difference.
     

Share This Page

Loading...