1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Smartlock does not work

Discussion in 'Android Lounge' started by charles_s, Sep 13, 2018.

  1. charles_s

    charles_s Newbie
    Thread Starter
    Rank:
     #498
    Points:
    26
    Posts:
    26
    Joined:
    Jan 6, 2015

    Jan 6, 2015
    26
    1
    26
    Male
    While I am here and posting on another (more urgent) I issue, I will ask this question, which has bugged me for a long time: why does Smartlock not work ?

    I have set it up on numerous different phones I have owned over the years and it has not worked on any of them, ever. Trusted places does not work, trusted devices does not work, and on-body detection does not work. Much as I would like to be doing something else, I still spend many long minutes at home every day entering my phone password when I should not have to be doing that.

    I found one post not long ago that recommended removing the home address entered in the trusted places option and replacing it with corresponding geographic coordinates selected off the map. I was very hopeful about that one because it seemed to make some remote kind of sense. But nah, that didn't work either.

    Is this one of those Emperor's New Clothes things where everyone agrees to pretend that it work when it doesn't ? Or am I doing something drastically wrong ? Or have I just had bad luck ?

    Any help or suggestions would be appreciated.
     

    Advertisement

  2. KBU2

    KBU2 Android Expert
    Rank:
     #92
    Points:
    203
    Posts:
    1,161
    Joined:
    Apr 17, 2018

    Apr 17, 2018
    1,161
    416
    203
    Male
    CommScope grounding cable engineering.
    Massachusetts
    No not necessarily because my Smart Lock Works flawlessly on all of my devices. Maybe you're not setting it up correctly. Could you write in detail on how you set your Smart Lock locker up and the location you're setting it up in?
     
    tommo47 and psionandy like this.
  3. Clementine_3

    Clementine_3 Android Expert
    VIP Member
    Rank:
     #27
    Points:
    1,043
    Posts:
    5,641
    Joined:
    Nov 16, 2009

    I've never had much success with it. The only thing i ever got to work consistently is trusted device. It works on my car, phew.

    Now I have a fingerprint unlock so I'm happy.

    What version of Android and phone do you have?
     
    tommo47 likes this.
  4. psionandy

    psionandy Android Expert
    Rank:
     #22
    Points:
    1,138
    Posts:
    5,330
    Joined:
    Dec 5, 2009

    Dec 5, 2009
    5,330
    7,652
    1,138
    Male
    Gizmonic Institute - mug in a yellow jumpsuit
    liverpool
    Works for me.... I love it...
     
    KBU2 and tommo47 like this.
  5. mikedt

    mikedt 你好
    Rank:
     #6
    Points:
    2,238
    Posts:
    24,947
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    24,947
    13,918
    2,238
    Teachaaa
    Jinan, China
    I've never actually seen this "Smartlock" on any phones I've had. Is it a feature that only certain manufacturers put on their devices?...like Google Pixel phones?

    Nearest thing I can find is on my Huawei Mate 10 is Smart Unlock, which unlocks the phone if a known nominated BT device is within range, and that works perfectly. There's no maps or coordinates or anything else fancy required for that.
     
    tommo47 likes this.
  6. tommo47

    tommo47 Android Expert
    Rank:
     #52
    Points:
    463
    Posts:
    1,050
    Joined:
    Feb 5, 2012

    Feb 5, 2012
    1,050
    1,888
    463
    Male
    Retired
    Llangollen, North Wales.
    It has worked for me on my last three HTC devices using 'On-body Detection', 'Trusted Places' and 'Trusted Devices'.

    Although I had to use the 'add trusted place' function using Lat/Long coordinates because I share a postcode with another property some 350 yards away and don't have a precise street address and the postcode locates to the other property on Google Maps.

    With the trusted place function I did find that occasionally it would need to be re-enabled and then do a reboot before it would work.
     
    KBU2 likes this.
  7. lunatic59

    lunatic59 Moderati ergo sum
    Moderator
    Rank:
     #2
    Points:
    4,238
    Posts:
    37,115
    Joined:
    Jun 12, 2010

    Jun 12, 2010
    37,115
    35,696
    4,238
    Male
    IT
    Pennsylvania
    Smart unlock worked perfectly for me while i was using nougat. I updated to Oreo about the same time I got a new watch and that's when I started getting intermittent disconnects. No i'd say it works 60% of the time when it's supposed to but I haven't been able to see a pattern. I suppose I should reset all my devices, but I'm too lazy. ;)
     
    KBU2 likes this.

Share This Page

Loading...