1. Download our Official Android App: Forums for Android!

SMS keyboard capitalisation behaviour

Discussion in 'Android Devices' started by quintus, Nov 17, 2009.

  1. quintus

    quintus Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    3
    0
    5
    Hello. Just a quick question. When typing text into a box in most programs the phone defaults to capitalising the first letter of a new sentence after a full stop, question mark or exclamation mark and a space are typed in. However when writing SMS messages in the default app the behaviour for full stops (and only full stops) seems to have changed at some point so that a full stop followed by a space does not trigger the auto-capitalisation. Is there a way to turn this back on? Question marks and so on all behave as they should.

    Thanks for any help you can give!
     

    Advertisement

  2. vido.ardes

    vido.ardes Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,059
    Joined:
    Oct 17, 2009

    Oct 17, 2009
    1,059
    200
    163
    Software Developer
    Kent, UK
    Can't say I see the smae behaviour. In fact mine doesn't auto cap unless I hit space. If I were for example, to type:

    Hello.how are you

    It wouldn't capitalise the H in how but if I type

    Hello. How are you


    it does. Are you using the default keyboard / sms app?

    EDIT: Actually I have just discovered a slightly diffferant problem. When I place a full stop, it automatically places a space afterward but doesn't capitalise the letters until I press space, so what I am doing is causing a double space to appear.
     
  3. quintus

    quintus Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    3
    0
    5
    Hi,
    thanks for the reply!

    I'm using the default keyboard and SMS app yes.

    Thanks again!

    EDIT: Sorry you're quite right: it does put a space in automatically after the full stop, but doesn't capitalise. I suppose therefore my question should really be: how do I stop it putting in a space by default after the full stop? Thanks for helping to clarify.
     
  4. o7who

    o7who Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    25
    Joined:
    Oct 29, 2009

    Oct 29, 2009
    25
    0
    15
    to stop an automatic space happening after a full stop (or any puctuation), use the symbols via the '1' key (if you're using the keypad layout). basically, don't use the keys like the exclamation mark, comma, full stop, question mark, etc.
    then you'll have to put in your own space.
    after the space, your next letter will be capitalised.
     
  5. quantumrand

    quantumrand Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    143
    Posts:
    1,237
    Joined:
    Sep 2, 2009

    Sep 2, 2009
    1,237
    198
    143
    You can also hit space twice instead of the full stop/period. Hitting space twice will put a full stop followed by a single space, capitalising the next letter.
     
  6. quintus

    quintus Lurker
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    3
    Joined:
    Nov 17, 2009

    Nov 17, 2009
    3
    0
    5
    Thanks for the tips. I wonder why my phone seems to work differently to other people's, and why it only does it in SMS. Is there really no way to reset it to do what it does in other programs, and as it does with question marks etc?
     
  7. lekky

    lekky Lover
    Rank:
    None
    Points:
    313
    Posts:
    5,250
    Joined:
    Oct 29, 2009

    Didn't know this, thanks a lot.
     
  8. Lizardroid

    Lizardroid Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    35
    Joined:
    Nov 13, 2009

    Nov 13, 2009
    35
    1
    16
    Singapore
    Thanks. But that's not an ideal solution considering the 160-character limit per SMS

    HTC please fix this
     
  9. vido.ardes

    vido.ardes Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,059
    Joined:
    Oct 17, 2009

    Oct 17, 2009
    1,059
    200
    163
    Software Developer
    Kent, UK
    I'm not sure what you mean. This produces the same result as typing a full stop, then one space and it captalises the next letter, it doesn't add any extra characters
     
  10. Lizardroid

    Lizardroid Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    35
    Joined:
    Nov 13, 2009

    Nov 13, 2009
    35
    1
    16
    Singapore
    Ok sorry I've read the post wrong but doing what quantumrand says puts 2 spaces after the fullstop and before the following capital letter on my phone

    It's been driving nuts hence I presumed that's what he wrote

    Anyone else experiencing the same?
     
  11. vido.ardes

    vido.ardes Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,059
    Joined:
    Oct 17, 2009

    Oct 17, 2009
    1,059
    200
    163
    Software Developer
    Kent, UK
    I think your miss reading it. instead of hittin full stop then space, just hit space twice, no full stop.
     
  12. ankhmor

    ankhmor Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Nov 22, 2009

    Nov 22, 2009
    4
    0
    5
    there is a solution to that. You can download a differet keyboard. Ive downloaded a russian kayboard and it works fine.
    I've not tried the double space method.
     
  13. Lizardroid

    Lizardroid Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    35
    Joined:
    Nov 13, 2009

    Nov 13, 2009
    35
    1
    16
    Singapore
    You're right

    Damn I must be going blind :eek:
     
  14. vido.ardes

    vido.ardes Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,059
    Joined:
    Oct 17, 2009

    Oct 17, 2009
    1,059
    200
    163
    Software Developer
    Kent, UK
    No problem. I know you shouldn't have to find a workaround for something as simple as putting a full stop in a text message, but until HTC fixes it this is the best way round it I know
     
  15. afonja

    afonja Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    203
    Joined:
    Oct 26, 2009

    Oct 26, 2009
    203
    7
    36
    UK
    Hmm... now I have this issue as well. I noticed it after trying to install and then uninstall ChompSMS and HandcentSMS...

    So before that when I was typing and make a full stop it automatically did a space after full stop and capitalise next letter. But now it does the same without capitalising...

    Before: "Hello.[<pressing full stop here] Can you..."
    Now: "Hello.[<pressing full stop here] can you..."

    However it's still working with "double spacing"...

    Does anyone found a solution?!
     
  16. Michael George

    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    36
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    36
    7
    16
    Male
    Graphic Designer, Musician
    UK
    It seem HTC employed 2 differernt groups of ppl, with very different standards when it came to English typing standards.

    I found this article as a reason behind it. "The reasoning behind this is that a double-space was used in the middle years of the last century for typewriter use, as the quality and readability of the result was often poor. The same also applied to much printed matter, of the newspaper type. In addition, the fonts used were less readable than those used today; so that a double space was often a useful convention. As a result, many were taught this method when typing."

    I think HTC should come into the 21st Centry and ditch double spacing.
     
Tags:

Share This Page

Loading...