1. Download our Official Android App: Forums for Android!

General So much lag between incoming call and notification...

Discussion in 'Android Devices' started by xAusTiN, May 16, 2010.

  1. xAusTiN

    xAusTiN Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    224
    Joined:
    Jan 5, 2010

    Jan 5, 2010
    224
    14
    38
    Cleveland, Ohio
    Running leak 2.1v3. Recently I've been missing a lot of calls and I've been wondering why, I decided to test call myself using my house phone and calling my Eris. When I called, it rang probably 5 times before my phone received the call and the ringtone went off. Anyone know the problem? Me missing a lot of calls is getting annoying.
     

    Advertisement

  2. Bswartz95

    Bswartz95 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    118
    Posts:
    1,101
    Joined:
    Dec 11, 2009

    I've had this happen occasionally. It's not all the time. I even lowered my slot cycle, but it didn't matter.
     
  3. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks
    I lowered the slot cycle on mine and it made all the difference in the world. It's now on one, and I get two rings max on the other end before it rings on mine. I highly recommend doing that to see what happens. If you don't know how to do it, it's:

    ##778, call
    Choose Edit Mode
    Password 000000 (6 zeros)
    Then choose "Modem Settings"
    Slot Cycle Index is the first choice, click on it, and change it to 1
    Then hit Menu, and select "Commit Modifications"
    If you don't do that, it won't change anything.
    The phone will restart, and you're done.

    BTW, I did this when I was on 2.1V1, then V2, and now V3, and I didn't have to change it again, it stayed the same.
     
  4. xAusTiN

    xAusTiN Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    224
    Joined:
    Jan 5, 2010

    Jan 5, 2010
    224
    14
    38
    Cleveland, Ohio
    Hopefully this works! If not thanks anyway though man, appreciate the help. Will post back if it works or not just incase anyone else is having this problem.
     
  5. John58543

    John58543 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    341
    Joined:
    Mar 27, 2010

    Mar 27, 2010
    341
    27
    43
    West Texas
    I started another thread on this last night and I have changed my slot cycles and it still doesn't help....think it has to maybe deal with voicemail settings?? :thinking: I'm about ready to take my Eris back...
     
  6. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks
    Anytime. It helped me, so I'm passing it along. It also worked on the wife's Incredible.
     
  7. jlampson

    jlampson Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    45
    Joined:
    Jan 6, 2010

    Jan 6, 2010
    45
    2
    16
    I just realized I had this problem starting the other day. Well, the other day is when I changed a few ringtones. I'm wondering if you'll have this problem if you switch back to default ringtones. I'm going to try it, too.
     
  8. natsu

    natsu Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    70
    Joined:
    Feb 16, 2010

    Feb 16, 2010
    70
    4
    36
    Teacher
    ohio
    What do you guys mean by "lowering the slot cycle" ?
     
  9. synthkatze

    synthkatze Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    15
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    15
    0
    15
    It means decreasing the time your phone takes polling cell towers for a call
     
  10. natsu

    natsu Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    70
    Joined:
    Feb 16, 2010

    Feb 16, 2010
    70
    4
    36
    Teacher
    ohio
    I should have just searched. Lol. Well, now i know and i've changed the setting.
     
  11. Houstatlanavegas

    Houstatlanavegas Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    235
    Joined:
    Apr 28, 2010

    did it work??? anyone did this work for you guys?
     
  12. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks
    Worked for me, YMMV.
     
  13. timwaters27

    timwaters27 Member
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    32
    Joined:
    Jan 21, 2010

    Jan 21, 2010
    32
    0
    15
    any disadvantages to lowing your slot cycle?
     
  14. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks
    None that I've noticed, my battery life wasn't affected if that's what you mean. I do know that it takes one or two rings now before my phone rings, whereas before it was 5 or 6.
     
  15. xAusTiN

    xAusTiN Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    224
    Joined:
    Jan 5, 2010

    Jan 5, 2010
    224
    14
    38
    Cleveland, Ohio
    Apparently it's worked for me because my phone rings for awhile before it goes to voice-mail so it's worked. Try it if you still have this problem.
     
  16. stpbby

    stpbby Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    53
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    53
    4
    16
    I/T Ninja
    Oklahoma

    I have KayosFroyo v32 and when I dial ##778 it rings and I get a verizon message saying that the number is not valid. Did you do something different?
     
  17. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks

    No, I just did that on the 2.1 leak, but there's an issue with Froyo roms that won't allow it to work. I'm on KaosFroyo too, and it won't work for me either.
     
  18. stpbby

    stpbby Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    53
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    53
    4
    16
    I/T Ninja
    Oklahoma
    Thanks for the quick response. yeah, I just read that there isn't an EPST.apk that works on Froyo yet, so the programming codes do not work.

    about to flash v35.1 ... see what happens.
     
  19. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks
    You'll like 35-1, and if you're coming from V34 you don't have to wipe your phone, I didn't and I'm not having the issues that everyone else on XDA seems to be having.
     
  20. stpbby

    stpbby Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    53
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    53
    4
    16
    I/T Ninja
    Oklahoma
  21. EricB

    EricB Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    268
    Joined:
    Mar 8, 2010

    Mar 8, 2010
    268
    30
    43
    Wichita, Ks

    Yes, it truly makes it a new phone. There's some minor issues, but it's working just fine for me for daily use.
     
  22. doogald

    doogald Android Expert
    Rank:
     #56
    Points:
    483
    Posts:
    6,695
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,695
    1,927
    483
    Do a Nandroid backup of Kaos Froyo, flash (or do a Nandroid restore of) one of the 2.1 ROMs - Plain Jane, say - and do the programming there. Then Nandroid restore back to Kaos and the slot cycle programming will stick.
     
  23. stpbby

    stpbby Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    53
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    53
    4
    16
    I/T Ninja
    Oklahoma
    Hell of an Idea!
     

Share This Page

Loading...