1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Some apps launch and then minimize.

Discussion in 'Android Help' started by bakerjw, Jun 24, 2016.

  1. bakerjw

    bakerjw Guest
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    I am running a Motorola Droid RAZR MAXX HD with Android version 4.4.2.

    My phone recently got to the point where some apps would open and then immediately minimize.
    Gallery, Camera and even play store would open and then minimize in about 1 second. Sometimes you can close the app and it will work properly.

    I finally went in and reset the phone completely expecting that perhaps starting from scratch would resolve the issue but it is still there.

    Any thoughts?
     

    Advertisement

  2. lunatic59

    lunatic59 Moderati ergo sum
    Moderator
    Rank:
     #3
    Points:
    4,238
    Posts:
    36,355
    Joined:
    Jun 12, 2010

    Jun 12, 2010
    36,355
    33,988
    4,238
    Male
    IT
    Pennsylvania
    I'm not sure what you mean by "minimize". Do you mean that the app would open and then drop back to the home screen all by itself?

    Do you have a screen protector or a case on your phone? Sometimes they can interfere with the sensors or soft buttons enough to cause odd behavior like this.
     
    scary alien likes this.
  3. bakerjw

    bakerjw Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 24, 2016

    Jun 24, 2016
    3
    0
    15
    Male
    It is as you describe. If I tap "Gallery" for instance. It opens for about half a second and then it goes back to the home screen.

    I removed my screen protector as I thought that perhaps it was interfering with the touch pad. It is also not in any protective case and the screen has no marks on it anywhere.

    I have also found that if I swipe to the right from the main screen to bring up the quick setting screen, it goes away in about half a second as well.

    Forcing stop under Settings - Apps - ALL - Gallery also has no impact.

    If I power off and back on, then I can open Gallery and it runs normally and does so as long as it remains running. If I close it and try to open it again, the same thing happens as before.

    I loaded Avast mobile security and did a complete scan and found nothing. There shouldn't be anything as I just did a complete reset.

    On a whim, I killed all apps. The problem went away. Bah... this gets frustrating.
     
  4. lunatic59

    lunatic59 Moderati ergo sum
    Moderator
    Rank:
     #3
    Points:
    4,238
    Posts:
    36,355
    Joined:
    Jun 12, 2010

    Jun 12, 2010
    36,355
    33,988
    4,238
    Male
    IT
    Pennsylvania
    Okay, well at least we know it's one of your apps that's causing the problem. Try starting up in safe mode and see if it still has the same problems.
     
  5. bakerjw

    bakerjw Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 24, 2016

    Jun 24, 2016
    3
    0
    15
    Male
    At first it seemed like a misbehaving app was the problem.

    The problem reared it's head again and I went in and killed all apps.
    Gallery still minimizes and I get kicked back to the main screen after a half a second or so.
     
  6. lunatic59

    lunatic59 Moderati ergo sum
    Moderator
    Rank:
     #3
    Points:
    4,238
    Posts:
    36,355
    Joined:
    Jun 12, 2010

    Jun 12, 2010
    36,355
    33,988
    4,238
    Male
    IT
    Pennsylvania
    That's why I think it's something associated with one of your apps because it can relaunch itself if it's set as a service.

    If you reset your phone, but don't install any apps other than what's on it, does it still happen?
     
  7. bakerjw

    bakerjw Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 24, 2016

    Jun 24, 2016
    3
    0
    15
    Male
    I've reset it a couple of times now. The last time I did not set up my Google account thinking that perhaps the backup assistant was restoring something that shouldn't be restored.

    Everything seemed stable as it went out to my SD card and started cataloging all of the images out there. After that completed, the issue started popping up again.

    I'm going to try it without the SDCard and see what happens. Perhaps there is something corrupted on it.
    All I can think of right now.
     
  8. lunatic59

    lunatic59 Moderati ergo sum
    Moderator
    Rank:
     #3
    Points:
    4,238
    Posts:
    36,355
    Joined:
    Jun 12, 2010

    Jun 12, 2010
    36,355
    33,988
    4,238
    Male
    IT
    Pennsylvania
    Ah, it very well could be a bad SD card. Let us know how you make out.
     
Tags:

Share This Page

Loading...