1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Talk and Surf on 3G at the Same Time!?

Discussion in 'Android Devices' started by jt44, Nov 29, 2011.

  1. jt44

    jt44 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    38
    Joined:
    Nov 21, 2011

    Nov 21, 2011
    38
    4
    16
    Engineer
    ATL
    So, I am well aware of this feature for GSM networks and of course because of the AT&Ts ads, but I have been trying this out with the Rezound on various connections.

    I knew already that LTE phones were able to talk and surf, so I was not surprised that I could do it on an LTE connection or when I was connected to WiFi. However, much to my surprise, when I put my phone in CDMA only mode I can still talk and surf.

    I have not been able to test this feature out in an area where there is no LTE. Anyone, without LTE coverage been able to have success with this?

    (I thought maybe for a second that something magical happened with the CDMA gods so I tried this out with my wife's new iPhone 4S, but it did not work...)
     

    Advertisement

  2. Mr. Incredible

    Mr. Incredible Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    112
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    112
    11
    38
    Male
    The LTE chips have SVDO (Talk + Surf), so the LTE phones back to the T-Bolt should be capable of it.
     
  3. apavolka

    apavolka Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    495
    Joined:
    May 15, 2010

    May 15, 2010
    495
    30
    43
    Plumbing Supply House
    Flagstaff, AZ
    Not all lte chips are able on 3g. Apparently it's an htc thing.
     
  4. vzwuser76

    vzwuser76 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,152
    Joined:
    Apr 6, 2010

    HTC is the only oem to offer it, but it's not their property. There was talk awhile back of Verizon having the ability to do this on all of their phones, but with LTE coming out, they haven't really taken the opportunity to push it.
     
  5. jt44

    jt44 Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    38
    Joined:
    Nov 21, 2011

    Nov 21, 2011
    38
    4
    16
    Engineer
    ATL
    I can't figure out why this is not pushed as the flagship phone. This phone has a lot of advantages over the RAZR and this is just another example of something that is not advertised well related to the Rez.
     
  6. EarlyMon

    EarlyMon The PearlyMon
    Rank:
    None
    Points:
    5,218
    Posts:
    57,631
    Joined:
    Jun 10, 2010

    Jun 10, 2010
    57,631
    70,441
    5,218
    New Mexico, USA
    Verizon 3G uses CDMA2000 radios with EV-DO (evolution data optimized) for a data standard.

    SVDO is an update to the EV-DO spec that allows for simultaneous 1x 3G data + digital voice at the same time. Of the two CDMA carriers in the US, only Verizon offers it and only on a few models.

    SVDO isn't part of the LTE spec. That the Bolt and Rezound offer LTE and SVDO is more a matter of manufacturing convenience with how the radio chips are laid out and used.

    ^What that said is that only handsets with very advanced radio chips get the special SVDO 3G feature.


    Hope this helps! :)

    Evolution-Data Optimized - Wikipedia, the free encyclopedia

    CDMA Development Group Announces Improvements with SVDO - SlashGear

    3GPP Long Term Evolution - Wikipedia, the free encyclopedia

    PS - Yes, 1x (aka 1xRTT) is really 3G (just slower than "normal" 3G), not 2.5G etc etc - per the ITU spec body who makes all of the "G" definition decisions. ;)
     
    vzwuser76 and wsettle like this.
  7. wsettle

    wsettle Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    72
    Joined:
    Nov 19, 2011

    Nov 19, 2011
    72
    12
    18
    I'm really glad you posted that excellent explanation and the references. Thanks.

    FWIW, my rezound is both my home phone and internet connection. It is bluetooth linked to a Panasonic wireless phone, serving up hotspot connectivity for my laptop and desktop. I can talk to someone via bluetooth while I surf the web. All of the radios (3G/4G, bluetooth and wifi hotspot) are running full tilt and playing well together. It never get over 112 degrees with all that going on.

    My iPhone 4 can only hotspot and talk at the same time on the AT&T network. Adding bluetooth to the mix overheats it and the hotspot will shut down and requires a reboot to fix.

    I do admit that the hotspot app on the rezound is a bit flaky but I'm pretty sure it's a software issue since USB tethering is rock solid while I talk and surf.
     
    EarlyMon likes this.
  8. rafier

    rafier Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    162
    Joined:
    Aug 7, 2010

    Aug 7, 2010
    162
    44
    43
    Wild West
    Strangely enough, I am able to talk and surf using my OG Droid. Really like doing it too..
     
  9. jayochs

    jayochs Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    672
    Joined:
    May 14, 2010

    May 14, 2010
    672
    89
    78
    Critical Infrastructure Protection Bureau, Office
    Brick, NJ
    Droid 1? no that didn't have talk and data simultaneously. You must be on WiFi. Any phone can be on WiFi and talk at the same time.
     
    EarlyMon likes this.
  10. rafier

    rafier Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    162
    Joined:
    Aug 7, 2010

    Aug 7, 2010
    162
    44
    43
    Wild West
    If you still have an OG Droid... Try this:
    1 Put your phone in browser mode, no Wi-Fi, go to a page
    2 Call someone on speakerphone
    3 Use the home key to toggle back to browser
    Worked for me
     
  11. jayochs

    jayochs Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    672
    Joined:
    May 14, 2010

    May 14, 2010
    672
    89
    78
    Critical Infrastructure Protection Bureau, Office
    Brick, NJ
    Hmm that makes absolutely no sense since verizons network didn't support this until 4g...maybe its cached websites? I don have the original droid tho so Idk
     
  12. misan23

    misan23 Member
    Rank:
    None
    Points:
    23
    Posts:
    55
    Joined:
    Jan 12, 2010

    Jan 12, 2010
    55
    31
    23
    Thought on the older phones you could still browse, but at EDGE like speeds (which is basically useless)
     
  13. jayochs

    jayochs Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    672
    Joined:
    May 14, 2010

    May 14, 2010
    672
    89
    78
    Critical Infrastructure Protection Bureau, Office
    Brick, NJ
    So using 1x to browse and talk..hmm..my eris and Inc didn't
     
  14. Mr. Incredible

    Mr. Incredible Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    112
    Joined:
    Jun 4, 2010

    Jun 4, 2010
    112
    11
    38
    Male
    Sorry, should have wrote: all "Qualcomm lte chips" which is what HTC uses.
     
Tags:

Share This Page

Loading...