1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Tips Tethering is enabled with latest update

Discussion in 'Android Devices' started by scanman, Aug 8, 2011.

  1. scanman

    scanman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #251
    Points:
    58
    Posts:
    126
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    126
    24
    58
    CMM Programmer
    Milwaukee, Wi
    ...maybe I am a little late on this subject but here it goes. Is everyone aware that tethering is enabled as a stock feature in the latest update?

    Go to SETTINGS|WIRELESS and NETWORKS| check box for bluetooth(turn it on), and then if you go to the device you paired to, you will see a wrench icon; click it and you will then see a area called PROFILES, and under there is TETHERING, click on that and you will tether between your tab and whatever device you have paired (my Motorola PHOTON in this case).

    HTH

    FYI...this is on a wifi only model
     

    Advertisement

  2. artbytes

    artbytes Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    403
    Joined:
    Apr 7, 2011

    Apr 7, 2011
    403
    26
    43
    There are a few tethering apps out for android phones. Does this mean that if i got an app such as easy tether, I could tether from my infuse to the galaxy tab with Bluetooth?
     
  3. scanman

    scanman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #251
    Points:
    58
    Posts:
    126
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    126
    24
    58
    CMM Programmer
    Milwaukee, Wi
    No tethering app is needed. It is now included. At least it is with the wifi only version.
     
  4. MutantCheese

    MutantCheese Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    782
    Joined:
    May 17, 2010

    May 17, 2010
    782
    99
    78
    Edge of Insanity
    I've always been able to pair and share internet with my DroidX, no additional software or hacks needed. The DX was one of the only phones that this core feature worked with on the GT10.1.
     
  5. artbytes

    artbytes Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    403
    Joined:
    Apr 7, 2011

    Apr 7, 2011
    403
    26
    43
    What I meant was that I'd have to get the tethering app for my infuse to smartphone so that it would tether with the galaxy tab. Would that work?
     
  6. scanman

    scanman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #251
    Points:
    58
    Posts:
    126
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    126
    24
    58
    CMM Programmer
    Milwaukee, Wi
    Huh?
    Umm, yeah I guess so.
     
  7. Lucky Armpit

    Lucky Armpit Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    133
    Posts:
    674
    Joined:
    Jul 15, 2010

    Jul 15, 2010
    674
    352
    133
    IT Manager
    Rocky Mount, NC
    Yup, successfully tethered my Tab to my Droid X via Bluetooth. Worked perfectly and was faster than expected.
     
  8. MutantCheese

    MutantCheese Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    782
    Joined:
    May 17, 2010

    May 17, 2010
    782
    99
    78
    Edge of Insanity
    You've always been able to do that. It has nothing to do with the update. I'm not saying that you claimed it was since the update,....I'm just saying.
     
  9. Lucky Armpit

    Lucky Armpit Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    133
    Posts:
    674
    Joined:
    Jul 15, 2010

    Jul 15, 2010
    674
    352
    133
    IT Manager
    Rocky Mount, NC
    I was unaware of that feature until researching tethering this past weekend. I originally thought it was due to Touchwiz.... swore I read that somewhere. But it works, and that's all that matters so I'm happy. Thanks for the clarification.
     
  10. dawnierae

    dawnierae Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    233
    Posts:
    1,261
    Joined:
    May 1, 2010

    May 1, 2010
    1,261
    875
    233
    Insurance for fancy ass resorts
    VA
    I think this only worked on certain phone models before the update (Droid X being one of them).
     
  11. jsbalentine

    jsbalentine Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Aug 5, 2011

    Aug 5, 2011
    1
    0
    5
    how do i make it work with an iphone?
     
  12. broadrun96

    broadrun96 Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    57
    Joined:
    Jul 17, 2011

    Jul 17, 2011
    57
    22
    18
    It doesnt seem to work on my tab with either Samsung Epic or Transform, nothing comes up under profiles.
     
  13. Angelsfan

    Angelsfan Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    64
    Joined:
    Sep 22, 2010

    Sep 22, 2010
    64
    11
    18
    Anaheim, Ca
    Doesn't work with HTC EVO or Samsung Vibrant.
     
  14. scanman

    scanman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #251
    Points:
    58
    Posts:
    126
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    126
    24
    58
    CMM Programmer
    Milwaukee, Wi
    Yes, I plead ignorance. Up until last Monday I working with my hTc EVO, I have since purchased the Motorola PHOTON and now the wrench is visible. Sorry for the confusion (more on my part than anyone else's).
     
  15. Ttom37

    Ttom37 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    12
    Joined:
    Dec 27, 2009

    Dec 27, 2009
    12
    0
    15
    I have my SGT 10.1 working with my Droid 2 Global, worked before and of course after the upgrade, beautifully. Just on a sidenote: I have 2 coworkers trying to get Bluetooth tethering to work between their iPad and iPhone.....no luck at all, no matter what. Told them: Android guys :p ..... LOL
     
  16. mrsbelpit

    mrsbelpit Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    359
    Joined:
    Oct 12, 2010

    Oct 12, 2010
    359
    60
    53
    just use Mobile AP on the Vibrant as a wifi hotspot. No modifications or apps needed
     
  17. broadrun96

    broadrun96 Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    57
    Joined:
    Jul 17, 2011

    Jul 17, 2011
    57
    22
    18
    no tethering under options on my tab or phone

    Any ideas for transform tethering?
     

    Attached Files:

  18. lens pirate

    lens pirate Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    87
    Joined:
    Jun 29, 2011

    Jun 29, 2011
    87
    16
    18
    I bet a Apple forum would be more helpful. As it is a phone issue, not a tab issue
     
  19. MutantCheese

    MutantCheese Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    782
    Joined:
    May 17, 2010

    May 17, 2010
    782
    99
    78
    Edge of Insanity
  20. antnyh

    antnyh Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    198
    Joined:
    Aug 6, 2010

    Aug 6, 2010
    198
    26
    63
    It's funny because you posted in my thread where I explained how to do this on the Motorola X. So you are saying that this does, in fact, work on the Photon as well? If so, I need to update the other thread to reflect that.
     
  21. scanman

    scanman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #251
    Points:
    58
    Posts:
    126
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    126
    24
    58
    CMM Programmer
    Milwaukee, Wi
    Yes it does work. At the time of my posting in your thread I had the EVO and I said that PDANet worked fine for me. I have since moved to the PHOTON and the tethering is enabled via the tablet as you described.
     
  22. antnyh

    antnyh Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    198
    Joined:
    Aug 6, 2010

    Aug 6, 2010
    198
    26
    63
    That is awesome scanman! I may have to consider going back to Motorola when they release their 4G phone.
     
  23. scanman

    scanman Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
     #251
    Points:
    58
    Posts:
    126
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    126
    24
    58
    CMM Programmer
    Milwaukee, Wi
    The PHOTON is 4G.
     
  24. kidsavior

    kidsavior Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    114
    Joined:
    Jul 22, 2010

    Jul 22, 2010
    114
    13
    38
    Freelance Sarcasm
    Northern California
    I have a Samsung Captivate rooted running the Paragon ROM and my SGT 10.1 is running stock vanilla Honeycomb. I just click Mobile AP under Wi-Fi options on my phone and find my phone on my Tabs Wi-Fi and Tethering works great.
     

Share This Page

Loading...