1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Text voice commands

Discussion in 'Android Devices' started by prostang, Jan 27, 2012.

  1. prostang

    prostang Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    102
    Joined:
    Dec 22, 2011

    Dec 22, 2011
    102
    14
    58
    ok. Did a search and found the Google help docs and tried their suggestion for creating a text message "text to <contact> message What's up dude?" every single time I get "to <contact> message what's up dude?" in the message body. I have even tried "text to <contact>" and I get the "to <contact>" in the message body. I read in previous versions of Android the same issue exists. I even tried "SMS to <contact>" with the same results. Am I the only one?
     

    Advertisement

  2. streetfish

    streetfish Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    109
    Joined:
    Dec 18, 2011

    Dec 18, 2011
    109
    23
    58
    The Dirty
    try not using 'to' - just say: "text <John Doe> (brief pause) What's up, dude?"

    make sure <John Doe> is same as that in your contacts
     
  3. prostang

    prostang Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    102
    Joined:
    Dec 22, 2011

    Dec 22, 2011
    102
    14
    58
    nope. <John Doe> comes up in the body of the message.
     
  4. streetfish

    streetfish Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    109
    Joined:
    Dec 18, 2011

    Dec 18, 2011
    109
    23
    58
    The Dirty
    hmm, works for me
     
  5. swagner53

    swagner53 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    291
    Joined:
    Dec 4, 2009

    Dec 4, 2009
    291
    62
    53
    I usually say "send text message to (name), Blah blah blah" and it works 95% of the time.
     
  6. batwings1

    batwings1 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    193
    Joined:
    Mar 12, 2010

    Mar 12, 2010
    193
    26
    63
    Suburban Chicago, IL
    I have never gotten this to work. Everything ends up in the body like to OP describes.
     
  7. Jay3

    Jay3 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    404
    Joined:
    Feb 6, 2010

    Feb 6, 2010
    404
    67
    73
    Mine works like a champ every time, always has. I've tried just now to figure out if I'm doing anything different. It works with the first command message, or text, or send text, or send message. If I say only the first name, it picks the first person with that name in my contacts. If I say both names, it gets it spot on.

    The only thing I can think of is, where are you initiating the voice command from? I use the omni-search bar that appears on every page of the desktop. I just tap the little microphone there.
     
  8. desmond82

    desmond82 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    14
    Joined:
    Jan 15, 2012

    Jan 15, 2012
    14
    4
    16
    from what I have read you have to have your contacts synced to Gmail and that can be a feat in its self! A company called happy droid supposedly have a work a round to sync contacts to Gmail but of course this app doesn't work on ics yet. All in all I have enjoyed my transition from iphone to android but siri kills Google attempt to match voice recognition.

    PS: kool aide drinkers/bathers the truth hurts
     
  9. streetfish

    streetfish Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    109
    Joined:
    Dec 18, 2011

    Dec 18, 2011
    109
    23
    58
    The Dirty
    doesnt android automatically sync your contacts to gmail?
     
  10. prostang

    prostang Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    102
    Joined:
    Dec 22, 2011

    Dec 22, 2011
    102
    14
    58
    I have my contacts sync'd via Exchange.
     
  11. desmond82

    desmond82 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    14
    Joined:
    Jan 15, 2012

    Jan 15, 2012
    14
    4
    16
    I have it setup to sync but it does transfer to my gmail. After doing some google searches this syncing issue is common
     
  12. Jay3

    Jay3 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    404
    Joined:
    Feb 6, 2010

    Feb 6, 2010
    404
    67
    73
    This wasn't an attempt to match iPHone, it is a 3 year old feature that iPhone has just now introduced. I suppose if it catches on we'll get some improvement.

    Wozniak says the text translation of Google is superior. There's just no software or AI to try and make it where you can just ask quesitons or give commands.

    I didn't know there was any way to do contacts than synced with Gmail. I thought it system backed them up there automatically. Why wouldn't anybody want them in the cloud?
     
  13. desmond82

    desmond82 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    14
    Joined:
    Jan 15, 2012

    Jan 15, 2012
    14
    4
    16
    Guess what I'm comparing them. Sorry if I anger the gods. The issue this gentle and many others are having is that syncing contacts to Gmail can be problematic there are many references to this problem (take the time to Google it if your ignorant of this) my frustration comes due to the fact that 1. Google is definitely the culprit goofing this sync process up. There are 3rd party apps to address the problem. 2. Android selling point is its intelligence/intuitiveness so is siri can speech to text without synced contacts and give voice commands through ai then android needs to step their game up. And sorry but I don't care what Wozniak thinks just spend 15 mins (girl friend owns a iphone 4s) feeding in to this semantic agreement that Google voice recognition is better and they both worked fine for me expect for the glaring limitation of Google product. My bottom line is google has problems/limitations with this feature that need to be ironed out! And only time will tell if they are on their game. uploadfromtaptalk1327803417651.jpg
     
  14. prostang

    prostang Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    102
    Joined:
    Dec 22, 2011

    Dec 22, 2011
    102
    14
    58
    What I don't care for is the fact that the voice controls don't work when the phone loses data signal, which happens much too often on this phone.
     
Tags:

Share This Page

Loading...