1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Thunderbolt fast boot not working

Discussion in 'Android Devices' started by dvst8, Mar 18, 2011.

  1. SPD

    SPD Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    79
    Joined:
    Jan 22, 2011

    Jan 22, 2011
    79
    16
    18
    Weird, fast boot wasn't working on mine until I uninstalled Tango and now it works. Don't know if its coincidence or what :thinking:
     

    Advertisement

  2. bp328i

    bp328i Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    346
    Joined:
    Mar 28, 2010

    Mar 28, 2010
    346
    39
    43
    Florida
    Ok just odd, my fast boot worked yesterday then stopped today now as of 20 minutes ago is working again.

    Just odd....
     
  3. bp328i

    bp328i Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    346
    Joined:
    Mar 28, 2010

    Mar 28, 2010
    346
    39
    43
    Florida
    I think I have figured out the fast boot issue. Maybe someone else can try to see if they get the same?

    Ok this is what I have found (on my phone). I live about 10 miles outside of 4G and last night I was at a wedding that was in 4G, and my phone was fast booting fine all night at the wedding. My work has 4G as well and all day Friday it worked. Now this morning at home it's not working again (in 3G only area). I turned the wifi on to download some stuff and ended up rebooting for something and would you look at that "It fast booted with wifi on"!!!

    So I have tried it a few times with wifi on and and it fast boots every time. For some reason the only time it's not fast booting when only connected to 3G.
     
  4. nascar01

    nascar01 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    128
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    128
    87
    53
    FSA
    Prospect Park, PA
    I just got back from Verizon. I finally got a phone that works! :)
     
  5. nascar01

    nascar01 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    128
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    128
    87
    53
    FSA
    Prospect Park, PA
    Thats strange? My area is only 3g and fast boots work for me on my new phone.
     
  6. GFA

    GFA Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    264
    Joined:
    Feb 18, 2011

    Feb 18, 2011
    264
    26
    43
    Grad Student
    TN
    My fast boot doesn't work but it's not worth the effort of uninstalling apps one at a time to figure out which one is causing it to not work.
     
  7. dvst8

    dvst8 Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    28
    Joined:
    Nov 22, 2009

    Nov 22, 2009
    28
    7
    16
    Tech Support
    East TN
    LMAO, I turned WiFi on and sure enough, fast boot works! Hahahaha!!! I'm not in a 4G coverage area yet and haven't had wifi on. Thanks for the tip!
     
  8. Xxphillysfan14

    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 20, 2011

    Mar 20, 2011
    1
    0
    5
    @ bp328i Turning on the wifi worked for me. Even with apps running. Thanks for the hint i've been tryin to figure it out for a couple days.
     
  9. LoyalServant

    LoyalServant Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,049
    Joined:
    May 24, 2010

    May 24, 2010
    1,049
    267
    163
    Male
    Programmer
    Columbia, SC
    Yeah this is a very odd bug.
    Wifi = fast boot.
    No wifi = regular boot.
     
  10. Magnus_CA

    Magnus_CA Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    91
    Joined:
    Nov 20, 2009

    Nov 20, 2009
    91
    9
    16
    I thought you were on to something since fastboot worked for me for the first after shutting my phone down with wifi enabled but ever since then it has worked with 4g on too.
     
  11. LoyalServant

    LoyalServant Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,049
    Joined:
    May 24, 2010

    May 24, 2010
    1,049
    267
    163
    Male
    Programmer
    Columbia, SC
    It's worked for me every time with WiFi on. Turn it off and it fails every time. It's strange.
     
  12. lking

    lking Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    7
    Joined:
    May 8, 2010

    May 8, 2010
    7
    0
    5
    This has got to be a bug. Fast boot worked for me with wifi on but also when in airplane mode (when I'd get the most use out of it).

    I notice that the shutdown process takes longer when fast boot doesn't work, i.e., prior to trying the fast boot.

    Hmm, and after I turned wifi back off, fast boot also worked fine for me.

    Yes, very strange.
     
  13. nascar01

    nascar01 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    128
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    128
    87
    53
    FSA
    Prospect Park, PA
    scratch that , took my phone off charge and didn't do fast boot :mad:
    called HTC again, reset my phone. they got it to work twice in a row then on third attempt it failed .

    Took down my info and escalated my case and they said they are going to call me back within the week. I told them to keep in mind that this is my third phone!
     
  14. LoyalServant

    LoyalServant Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,049
    Joined:
    May 24, 2010

    May 24, 2010
    1,049
    267
    163
    Male
    Programmer
    Columbia, SC
    If you talk to them (or anyone for that matter) you can relay to them that wifi/4g has something to do with it.

    No idea what it could be but I hope some HTC engineer is looking at this thread :D
     
  15. kerrdj

    kerrdj Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    21
    Joined:
    Mar 20, 2011

    Mar 20, 2011
    21
    1
    16
    mine didnt work on 3g but worked fine of wifi... thanks for the hint
     
  16. nascar01

    nascar01 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    128
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    128
    87
    53
    FSA
    Prospect Park, PA
    I'm sure I could mention that for some people the fast boot worked when wifi was turned on whenever they call me back. I tried turning my wifi on but when I turned my wifi on it didn't make my fast boot work?
     
  17. nascar01

    nascar01 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    128
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    128
    87
    53
    FSA
    Prospect Park, PA
    HTC called me back today and ask more questions about my 3 phone that I have gone through. There were still puzzled. They told me they now have to contact their corporate headquarters to see if they have a fix for this... so the waiting still continues...
     
  18. zeeter82

    zeeter82 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    2
    Joined:
    Mar 19, 2011

    Mar 19, 2011
    2
    1
    6
    I've confirmed this too. Just got my Thunderbolt yesterday and have kept it 100% stock. I'm in a 3G only area, and I can only do fastboot when I'm connected via WiFi.

    It's not really a biggie, but I hope there will be a fix for this.
     
    SeekerOfTheWay likes this.
  19. travishamockery

    travishamockery Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    171
    Joined:
    Jul 11, 2010

    Jul 11, 2010
    171
    20
    38
    Fastboot only works from a power down, not full reboot. From what I'm seeing at least. Fastboot is a hibernate setting, so it will only work from a power down which puts it in to hibernate. A full reboot is restarting the whole system.
     
    SeekerOfTheWay likes this.
  20. Magnus_CA

    Magnus_CA Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    91
    Joined:
    Nov 20, 2009

    Nov 20, 2009
    91
    9
    16
    100% correct.
     
  21. sean76

    sean76 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    4,459
    Joined:
    May 5, 2010

    May 5, 2010
    4,459
    779
    213
    THE BOSS
    NYC
    Hard reset and my fast boot works now...
     
  22. nascar01

    nascar01 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    128
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    128
    87
    53
    FSA
    Prospect Park, PA
    When I called HTC they had me do a hard reset. Then the fast boot worked twice but on the third time it failed. I would keep checking it to see if it still works for you.
     
  23. Skeletronix

    Skeletronix Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    193
    Joined:
    Feb 17, 2010

    Feb 17, 2010
    193
    29
    43
    Philthadelphia
    Power off = Fast Boot Works
    Restart = No Fast Boot


    Thats how this works.
     
    SeekerOfTheWay likes this.
  24. jupiment

    jupiment Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    15
    Joined:
    Sep 4, 2010

    Sep 4, 2010
    15
    1
    16
    Tampa, FL
    I have over 40 Market apps, from Alchemy and Angry Birds Rio to Game Emulators, Groupon, Go Contacts, JuiceDefender, Lookout, Mr. Number, Phone Info, Pulse, Qik, Tango, Where and Winamp. I turned on Fast Boot about an hour ago and it worked flawlessly. It goes into hibernation in about 3 seconds and boots in about 10. I just checked the box, pressed the ower button and chose Power Off and that's it. Now if I could get my bluetooth heaset to work and the battery to last at least 15 hours, I'd be a happy customer.
     
  25. Strife21

    Strife21 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    59
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    59
    5
    16
    Mine works only when I have wifi on, havent tried when connected to 4g yet so odd.
     

Share This Page

Loading...