1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Turn on GPS automatically for navigation?

Discussion in 'Android Devices' started by novemberwhiskey, Jul 27, 2010.

  1. novemberwhiskey

    novemberwhiskey Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    491
    Joined:
    Jun 23, 2010

    Jun 23, 2010
    491
    43
    43
    I keep my GPS off usually to save the battery, but hate that I have to turn it on every time when I want to use the navigation.

    Is there any way I can set it so that it turns on automatically when I am using navigation?

    Also, can someone explain the 3 different location settings?

    1. use wireless networks
    2. Use GPS satellites
    3. enable assisted GPS

    what are the differences b/t the 3?
     

    Advertisement

  2. Fenotyp

    Fenotyp Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    51
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    51
    5
    16
    My understanding is that the gps will only turn on when needed - Google Maps, etc. - even if you leave it "on". Though it would be nice if you could set it to turn on only for certain apps.

    Re: the 3 location settings.

    1. wireless networks - uses cell tower triangulation to find your current location without any gps - not very accurate, but can be "close enough" to figure out where you are.

    2. GPS - uses gps satellites only - accurate, but slow.

    3. Assisted GPS - Is basically a combination of the two, but here's a better description - it helps make GPS acquisition of your position faster and more accurate.
     
    novemberwhiskey likes this.
  3. aldo

    aldo Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    122
    Joined:
    May 23, 2010

    May 23, 2010
    122
    62
    53
    The only time GPS is on is when you see the little satellite icon next to your 3G. It doesn't happen unless you actually go into maps or navigation. So you can keep the widget on and it will only turn on when needed.
     
    novemberwhiskey likes this.
  4. Lars

    Lars Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,439
    Joined:
    Mar 24, 2010

    The widget just authorizes it's use. You can leave it enabled and it wont drain unless you have an abusing app. Agps allows downloading satellite position from the web. This info is then sent to the chip via a hayes AT command. It effectively hints gps chip on where to look for birds. Enable it for faster gps booting. The map app will use cell id for a super quick but course position. This is what is used for the latitude app in background. The cellid is looked up over the net to locate you. It can also use wifi if on for a fast more accurate position than cellid. Lastly it will use the gps chip too as mentioned. It will automatically match new wifi and cell towers with the gps to update/correct google's database automatically.
     
  5. novemberwhiskey

    novemberwhiskey Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    491
    Joined:
    Jun 23, 2010

    Jun 23, 2010
    491
    43
    43
    Not true. When I leave GPS on, it activates everytime I do a simple google search.
     
  6. Brooks777

    Brooks777 Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    35
    Joined:
    Jul 20, 2010

    Jul 20, 2010
    35
    20
    18
    Google.com uses your location.
     
  7. novemberwhiskey

    novemberwhiskey Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    491
    Joined:
    Jun 23, 2010

    Jun 23, 2010
    491
    43
    43
    right. the point is i want to use gps only for navigation. by leaving it on, it turns on when i do simple google searches, which ends up eating my battery.
     
  8. CrabbyPants

    CrabbyPants Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    26
    Posts:
    9
    Joined:
    Jul 21, 2010

    Jul 21, 2010
    9
    5
    26
    look into the app called Tasker. You can create all kinds of conditions such as when nav opens to toggle on gps. Search tasker in the app section of this forum. It's a very powerful app and i highly recommend it.
     
  9. lexluthor

    lexluthor Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    283
    Posts:
    4,161
    Joined:
    May 15, 2010

    May 15, 2010
    4,161
    402
    283
    Long Island, NY
    I think you can turn of the gps got google searches.
     
  10. dguy

    dguy Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    113
    Posts:
    985
    Joined:
    Jun 9, 2010

    Jun 9, 2010
    985
    277
    113
    Male
    Stopping that is as easy as changing your google search settings.
     
  11. kwest12

    kwest12 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    73
    Posts:
    474
    Joined:
    Nov 6, 2009

    Nov 6, 2009
    474
    69
    73
    Sounds like something I'll have to check out. Thanks for the recommendation.

    Good to know: I don't have my phone yet, but can you guys describe where to access this option?
     
  12. e5116

    e5116 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    142
    Joined:
    Apr 20, 2010

    Apr 20, 2010
    142
    23
    38
    Optimized Search Suggestions using your location - Official Google Mobile Blog

    So, to disable GPS, I'd think you uncheck "allow use of device location."
     
    kwest12 and Martimus like this.
  13. Martimus

    Martimus One bite at a time...
    Rank:
    None
    Points:
    843
    Posts:
    19,535
    Joined:
    Jul 9, 2010

    Jul 9, 2010
    19,535
    4,045
    843
    Male
    Engineer
    'neath a cactus
    Confirmed! If you set "allow use of device location" in Google settings to "no", it won't activate the GPS to determine where you are. It also won't list your city name under the default Google search bar on the Google home page.
     
  14. Kasser

    Kasser Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    108
    Joined:
    Feb 3, 2012

    Feb 3, 2012
    108
    2
    36


    Shame it doesn't work. I am rooted and all it does is switch on wifi. Hope it gets fixed as there is nothing else like it in the store, unless someone knows different.
     

Share This Page

Loading...