1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Ultimate Performance & Battery Life

Discussion in 'Android Devices' started by ChiTownJim, Aug 23, 2010.

  1. crackers8199

    crackers8199 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    548
    Joined:
    Apr 12, 2010

    Apr 12, 2010
    548
    59
    78
    if anyone needed proof that using setcpu to clock down while the screen is off saves battery, here it is for you...

    i just flashed king #3 last night. right before going to bed, i turned the phone off and charged til the led went green. then i wiped the battery stats, took it off the charger, and went to bed (so obviously, i was at 100% battery). this was at a little after 3:30am (3:37am is what battery indicator told me)...

    woke up this morning around 11am, maybe a little after. battery remaining: 96%.

    ...and i'm not even clocking it down as far as ChiTownJim. my screen off profile is set at 499 max.
     

    Advertisement

  2. ChiTownJim

    ChiTownJim Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,380
    Joined:
    Jan 9, 2010

    Jan 9, 2010
    2,380
    286
    163
    Restaurant Owner and Chef
    Denver
    I'm getting better and better life, I got 24hrs off of my last charge right now I'm sitting at 78% with 6hrs up 2hrs awake . I used mp3 in a low signal gym for 40minutes and about 10minutes streaming pandora over bluetooth. I may just sell all my extended batteries ha
     
  3. upther

    upther Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    456
    Joined:
    May 7, 2010

    May 7, 2010
    456
    61
    53
    Micco, FL
    Mine doesn't say unrevoked under build number either.
     
  4. rushmore

    rushmore Extreme Android User
    Rank:
    None
    Points:
    323
    Posts:
    8,267
    Joined:
    Nov 13, 2008

    Nov 13, 2008
    8,267
    1,355
    323
    Kentucky
    ChiTwon, what kind of voodoo are you doing to get "unrevoked" showing up? Seems the numbers are nice to have, since less obvious if sending in form repairs ;)
     
  5. ChiTownJim

    ChiTownJim Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,380
    Joined:
    Jan 9, 2010

    Jan 9, 2010
    2,380
    286
    163
    Restaurant Owner and Chef
    Denver
    Hmm weird it doesn't show anymore now it's showing

    3.17.605.0 cl220374 release-keys


    I do remember it saying Unrevoked forawhile not sure why . I've flashed about 5 roms and a few diffrent Kernals and updated my radio since that snap was taken last week.
     
  6. JohnnyBlace

    JohnnyBlace Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    71
    Joined:
    Jul 1, 2010

    Jul 1, 2010
    71
    1
    16
    When is the best time to wipe batt stats? and is there any risk in doing so?
     
  7. crackers8199

    crackers8199 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    548
    Joined:
    Apr 12, 2010

    Apr 12, 2010
    548
    59
    78
    i've seen a few different ways people recommend to do it...some people say charge to 100% (and i mean full 100%, i.e. turn the phone off and wait til green) then do it. others say run it almost all the way out, then wipe, then charge fully...

    the two times i've done it i've charged first, then wiped. ymmv. today i'm trying to run the battery all the way out, to see if that also helps (that's why i took it off the charger as soon as i knew it was full and the battery stats were cleared).
     
  8. birthofahero

    birthofahero Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    442
    Joined:
    May 12, 2010

    May 12, 2010
    442
    81
    53
    I use #3 because 1 and 2 weren't stable for me. Kept getting bootloops. Every phone is going to react differently to different kernels. I'll have to try the #1 again
     
  9. CheeseJam

    CheeseJam Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    179
    Joined:
    May 12, 2010

    May 12, 2010
    179
    44
    43
    Alright cool.

    Do you guys check the "set on boot" on the first screen in SetCPU. I am not sure exactly what that does and if I need to check it. Thanks.
     
  10. ninjakyle

    ninjakyle Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    183
    Joined:
    Apr 23, 2010

    Apr 23, 2010
    183
    6
    36
    musician, speaker
    Indiana
    This is what mine says
    [​IMG]
     
  11. birthofahero

    birthofahero Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    442
    Joined:
    May 12, 2010

    May 12, 2010
    442
    81
    53
    Not sure what that does either. Nor do I know what the "performance, onboard" etc means.
     
  12. crackers8199

    crackers8199 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    548
    Joined:
    Apr 12, 2010

    Apr 12, 2010
    548
    59
    78
    set on boot runs setcpu at boot time so that your profiles and overclocking is followed...if it's not set, you'd go back to stock on reboot and have to run setcpu manually.

    at least, that's the way i interpret it...

    SetCPU for Root Users
     
    CheeseJam and birthofahero like this.
  13. birthofahero

    birthofahero Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    442
    Joined:
    May 12, 2010

    May 12, 2010
    442
    81
    53
    Thanks for the link, didnt know that was out there.
     
  14. JohnnyBlace

    JohnnyBlace Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    71
    Joined:
    Jul 1, 2010

    Jul 1, 2010
    71
    1
    16
    I went here: SetCPU for Root Users

    EDIT: Didn't see it was already posted.

    On a side note, I've gotten 9 hours off the charger today and I'm still at 63%. Moderate usage but by far the best so far. Also SetCPU profiles seem to help.
     
  15. CheeseJam

    CheeseJam Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    179
    Joined:
    May 12, 2010

    May 12, 2010
    179
    44
    43
    I did some quick testing to see what checking the "set on boot" box on the first screen did. Basically, it saves anything on that first screen that you change, so that when you reboot, it is the same. But if you are like me, and only change the profiles, then you do not need to check this. Hope that helps! :)
     
  16. dscribe

    dscribe Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    818
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    818
    140
    93
    Camden, AR, USA
    I made the mistake of OCing too much one time and had set on boot checked so it restarted the OC on boot and I had a boot-loop. Just something to keep in mind.
     
  17. johnbrain

    johnbrain Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    108
    Joined:
    May 31, 2010

    May 31, 2010
    108
    7
    36
    How do you set to 768? 528 is the highest choice I have. Running KingxKernel with setcpu. I get 1377 which is still higher than Nexus One 2.2 but should I be able to make my settings the same as yours? New to setcpu.
     
  18. ChiTownJim

    ChiTownJim Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,380
    Joined:
    Jan 9, 2010

    Jan 9, 2010
    2,380
    286
    163
    Restaurant Owner and Chef
    Denver
    You need to have it chose your device settings sounds like it's not right . You might need to manual select it then
     
    johnbrain likes this.
  19. ohm911

    ohm911 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    19
    Joined:
    Aug 23, 2010

    Aug 23, 2010
    19
    0
    15
    i have rooted DI with skyraider 2.5 and radio 2.05, and last night i tried installing kernel pretty much i tired installing all 4 diff type and i was not able to do it. everytime the phone reboot right after the droid eye anamation the phone will reboot automatic. i was not able to get into my phone at all. is this problem becuase of having SETCPU already installed or becuase of my radio not being 2.15? can anyone help please

    thank you
     
  20. dscribe

    dscribe Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    818
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    818
    140
    93
    Camden, AR, USA
    Do you have SetCPU setup to overclock and have the set on boot option enabled? If so, your phone is probably not liking the overclock and is rebooting. You may have to do a nand restore. I don't think it is probably being cause by the radio, but I may be wrong.
     
  21. ChiTownJim

    ChiTownJim Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    2,380
    Joined:
    Jan 9, 2010

    Jan 9, 2010
    2,380
    286
    163
    Restaurant Owner and Chef
    Denver
    Yeah I dont have set on boot checked because if I accidently clock it to the max my phone will sometimes lock up and restart and can go into a boot loop (no fun) . I always end up getting in and as soon as UI loads I'll get into set cpu and underclock before it has a chance to freeze up again. 1.19ghz is just more then my phone can handle I find that 1.113 is perfect
     
  22. JohnnyBlace

    JohnnyBlace Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    71
    Joined:
    Jul 1, 2010

    Jul 1, 2010
    71
    1
    16
    2 days ago I got 15 hours out of my battery with the King kernel #3 and using setCPU profiles. The next morning I charged it fully then reset the batt stats. Now my battery life is awful compared to the night before and even compared to the stock kernel without setCPU. Any thoughts?
     
  23. dscribe

    dscribe Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    818
    Joined:
    Jun 8, 2010

    Jun 8, 2010
    818
    140
    93
    Camden, AR, USA
    I've done the same thing with the new BFS #1 kernel and my battery life is not really looking good right now when I'm actively using the phone. however, It still drops very little with the screen off. I'm going to run my battery all the way through one whole cycle so that the phone has a chance to fully repopulate the battery stats. I have a feeling the readings I'm getting right now are not fully accurate and a full cycle down will solve that.
     
  24. upther

    upther Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    456
    Joined:
    May 7, 2010

    May 7, 2010
    456
    61
    53
    Micco, FL
    I applied these settings to Kings new BFS kernel with one change. Instead of on-demand, I'm using interactive. My phone flies now. Upper 1500s on every quadrant test I've run. Battery life seems really good even while actively using the phone. Need to give it a couple days of normal use before I make a final decision, but things are looking good.
     
  25. JohnnyBlace

    JohnnyBlace Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    71
    Joined:
    Jul 1, 2010

    Jul 1, 2010
    71
    1
    16
    Also it's taking FOREVER to charge the battery, like hours even from half charge

    EDIT: I'm just gonna go back to a stock kernel. Not crazy about overclocking and I don't want to have to use SetCPU all the time
     

Share This Page

Loading...