1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Uninstalling Helix Launcher?

Discussion in 'Android Devices' started by Jerry-rigged, Apr 12, 2010.

  1. Jerry-rigged

    Jerry-rigged Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    255
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    255
    25
    63
    cad monkey
    Texas
    Howdy gang-

    Last week I installed Helix, because I wanted more home screens. Got that, and I also like the extra buttons across the bottom, very nice.

    BUT-

    the phone is laggy when I use Helix. I can switch back to the standard Launcher, and no lag, so it is helix. Is there some settings I can play with to help with the lag? is there another launcher I can try that has 5 screens (or more) and less lag?

    Thanks,
    Jerry
     

    Advertisement

  2. HotDawg

    HotDawg Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    338
    Joined:
    Nov 24, 2009

    Nov 24, 2009
    338
    33
    63
    data analyst
    I use Launcher+ and have had zero issues. Very happy with it.
     
    Jerry-rigged likes this.
  3. icecold

    icecold Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    667
    Joined:
    Dec 31, 2009

    Dec 31, 2009
    667
    75
    98
    WI
    Are you using alot of widgets with the Helix launcher? I just downloaded Helix about an hour ago, and I have been playing around with it some.

    I do see some lag, but I also have triple the number of widgets running on it versus Home. The joys of having 2 more home screens (or at least as of now). So, I would say try reducing the widgets and see if that makes any difference.
     
  4. OMJ

    OMJ Bazinga
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    If you are filling the 2 extra screens you got with all widgets then you are going to have lag with anything that adds 2 more screens. Lots of widgets=lag. When I used helix in the past I never had any lag issues but I only use 2 or 3 widgets
     
  5. Jerry-rigged

    Jerry-rigged Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    255
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    255
    25
    63
    cad monkey
    Texas
    I have 12 widget running on the standard home - most are picture frames or "more Icon" widgets.

    In helix I have 13. One fewer "more Icons", but two extra picture frames.

    So far with helix, I have not filled both extra screens - I have one totaly empty.
     
  6. Jerry-rigged

    Jerry-rigged Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    255
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    255
    25
    63
    cad monkey
    Texas
    I'll check it out, thanks!
     
  7. (G)

    (G) Android Expert
    Rank:
     #306
    Points:
    68
    Posts:
    751
    Joined:
    Dec 16, 2009

    On one of the other topics here someone mentioned that, if you're still running widgets on your stock home screen AND in Helix, you're running double widgets, since (supposedly) the ones on the hidden stock home screen are still running, too.

    Don't know how true that is, but it wouldn't hurt you to delete the widgets from your original home screen(s) and see how laggy the phone still is.

    I've got Helix running, deleted all the widgets from my stock home screen, and every now and then the phone lags slightly, but it's not an issue.
     
    mystereon and Jerry-rigged like this.
  8. OMJ

    OMJ Bazinga
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    Good point G. Being rooted I actually go in and delete the normal launcher so its not running in the backround. You probably cant do that but at least you can make sure there is nothing running on it
     
  9. Jerry-rigged

    Jerry-rigged Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    255
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    255
    25
    63
    cad monkey
    Texas
    But shouldn't it be true the other way too? Is Helix is running in the background when I am on the stock launcher?
     
  10. OMJ

    OMJ Bazinga
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    Helix is not installed as a system app so you can stop it from running though
     
  11. Jerry-rigged

    Jerry-rigged Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    63
    Posts:
    255
    Joined:
    Feb 15, 2010

    Feb 15, 2010
    255
    25
    63
    cad monkey
    Texas
    Well, I have dumped all the widgets off the "normal" home (all but one, anyways). Phone seems a bit less laggy. I'll give Helix another few days.

    Thanks!
     
  12. cggorman

    cggorman Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    676
    Joined:
    Mar 25, 2010

    Mar 25, 2010
    676
    664
    163
    Is this accomplished thru ADB? I tried to delete and/or rename using Astro, but it said I had insufficient priviledges. (despite have SU/Root).
     
  13. OMJ

    OMJ Bazinga
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    3,290
    Joined:
    Nov 27, 2009

    Nov 27, 2009
    3,290
    825
    213
    Finance
    Pennsylvania
    I use root explorer but if could be done with ADB
     
  14. sooper_droid12

    sooper_droid12 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    128
    Posts:
    1,228
    Joined:
    Nov 25, 2009

    Nov 25, 2009
    1,228
    73
    128
    Try clearing your stock home screen of all widgets and apps before you populate Helix. If you have widgets on both your stock and Helix, it can look like Helix is running slow. Same behavior really for all home replacements apps.
     
  15. paertnershipdriod

    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    43
    Joined:
    Mar 31, 2010

    Mar 31, 2010
    43
    0
    15
    I am running Helix as the default and want to check what the stock launcher is running. How do I get to it?
     
  16. icecold

    icecold Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    667
    Joined:
    Dec 31, 2009

    Dec 31, 2009
    667
    75
    98
    WI
    Download Home Switcher. It will allow you to launch either Home or Helix, and gives you the option of changing the default.
     
    paertnershipdriod likes this.
  17. paertnershipdriod

    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    43
    Joined:
    Mar 31, 2010

    Mar 31, 2010
    43
    0
    15
    This worked great thanks.

     

Share This Page

Loading...