1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root [Virgin Mobile] Forcing Galaxy S3 into LTE only mode???

Discussion in 'Android Devices' started by PieFromTheSky, Jul 23, 2013.

  1. PieFromTheSky

    PieFromTheSky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    42
    Joined:
    Dec 25, 2011

    Dec 25, 2011
    42
    13
    18
    Student
    Vancouver WA
    Is there any way to force our phone into an LTE only mode? My phone is consistently dropping 4g connection in favor of 3g and I want to be able to use the 4g for video chats. I have root access of course.
     

    Advertisement

  2. Droidunited

    Droidunited Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    90
    Joined:
    Apr 18, 2013

    Apr 18, 2013
    90
    14
    18
    Go to Menu> Settings> More Settings > Wireless & Networks > Network Mode and choose LTE/CDMA. If it goes back to 3G it means that you're not receiving good 4G coverage, in that case all you can do is try to get into a stronger 4G area or call up your carrier and complain.
     
  3. spacepanda

    spacepanda Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    96
    Joined:
    Jun 11, 2013

    Jun 11, 2013
    96
    14
    18
    California
    It's probably just better coverage for 3g, in which case you might drop frequently

    Sent from my SPH-L710 using Tapatalk 4 Beta
     
  4. Krobar

    Krobar Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    27
    Joined:
    Aug 4, 2012

    Aug 4, 2012
    27
    11
    18
    I've noticed on mine if you keep an active connection after turning data off then back on it will stay on 4g. But as soon as the connection goes idle it drops to 3g.
     
  5. PieFromTheSky

    PieFromTheSky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    42
    Joined:
    Dec 25, 2011

    Dec 25, 2011
    42
    13
    18
    Student
    Vancouver WA
    I tend to experience the same thing.
     
  6. spacepanda

    spacepanda Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    96
    Joined:
    Jun 11, 2013

    Jun 11, 2013
    96
    14
    18
    California
    Are you guys on stock? Do you have connection optimizer disabled?

    Sent from my SPH-L710 using Tapatalk 4 Beta
     
  7. PieFromTheSky

    PieFromTheSky Newbie
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    42
    Joined:
    Dec 25, 2011

    Dec 25, 2011
    42
    13
    18
    Student
    Vancouver WA
    I am on punkmaxx's first Slim and Stock-ish ROM release, so basically stock. And I have the connection optimizer disabled. Would it be better to have the connection optimizer on or off?

    Also, I should mention that coverage where I'm having problems is weak. I have been able to hold a 3g signal the majority of time in the past on my motorola tirumph. I would notice the phone switch to 1x maybe once a day. I've never seen my GS3 drop to 1x which is good, but I don't like the fact that it spends most of its time on 3g and not 4g.
     
    bob-st likes this.
  8. dalem50

    dalem50 Guest
    Rank:
    None
    Posts:
    0
    Joined:

    Hmm, it seems that nobody has actually answered the OPs question. Here:

    It is possible to enable LTE Only mode on your phone, but you will not be able to make or receive calls. Also, you will need your MSL number, which is not easy to obtain. The only way I was able to get it was by contacting Customer Support.

    Once you have your MSL, open up the Dialer and dial ##data# (or ##3282#). Tap Edit, enter your MSL, tap Others, tap HDR/1X Selection, tap LTE Only Mode and then finally tap OK.
     
    PieFromTheSky likes this.

Share This Page

Loading...