1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Which ROM with EC05 is best?

Discussion in 'Android Devices' started by Stoney62, Mar 22, 2011.

  1. Stoney62

    Stoney62 Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    512
    Joined:
    Nov 8, 2009

    Nov 8, 2009
    512
    38
    68
    Here's how I installed EB13:
    [Stock Flash][Odin]EB13 Extended CW2.5+RFS or CW3+ext4 2/24/2011 inc. Root+Redir. (The CW3+EXT4 version)

    Which ROM would be the best to flash for EC05? Midnight, Bonsai, Syndicate?
     

    Advertisement

  2. hayzooos

    hayzooos Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    218
    Joined:
    Nov 9, 2010

    Nov 9, 2010
    218
    45
    43
    IT BA
    Chicagoland, IL
    I would suggest waiting until an actual EC05 ROM is released. I haven't seen an official one yet, so as of right now...none of them are best or even an option.

    I know the ACS guys are working on one right now, and seemingly quite close to releasing it.
     
  3. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823
    Right now there are only 2 available. Bonsai 4.0 and stock (released by ACS).
     
  4. Stoney62

    Stoney62 Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    512
    Joined:
    Nov 8, 2009

    Nov 8, 2009
    512
    38
    68
    What about Midnight 5 based on Bonsai?
     
  5. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823

    Last I saw it was a "coming soon." I guess it's been updated too then!

    Edit: Sure enough, it's also built! My apologies.
     
  6. Stoney62

    Stoney62 Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    512
    Joined:
    Nov 8, 2009

    Nov 8, 2009
    512
    38
    68
    NP, looks like it's been up since about 7:30 last night. What have you heard about removing CIQ?
     
  7. icecold

    icecold Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    98
    Posts:
    667
    Joined:
    Dec 31, 2009

    Dec 31, 2009
    667
    75
    98
    WI
    If you read the second post under the Syndicate ROM posting on XDA, or maybe the third, it goes into detail about what Carrier IQ is. I don't see how removing it would be a bad thing...
     
  8. hayzooos

    hayzooos Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    218
    Joined:
    Nov 9, 2010

    Nov 9, 2010
    218
    45
    43
    IT BA
    Chicagoland, IL
    Right. Carrier IQ is a Sprint only thing, and it basically allows them to track every single thing you do on your phone. Everything. Now, it's not enabled by default, which I think is a very important point, but the question that needs to be answered is: why is it even there in the first place?

    The devs over at XDA really did a bang up job by finding out what exactly it was, and creating ROMs which have it removed. Serious kudos to them for a job well done there.

    Even more reason (so I think) to really embrace the CyanogenMod which is being worked on for the Epic. 100% Android...no Sprint, no Samsung stuff on there, only base Android. Now, it's not like Google is a completely innocent company either, but hey...I already trust them with the majority of my stuff, so if they're going to get me, I'm already toast.
     
  9. Cook19

    Cook19 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Mar 17, 2011

    Mar 17, 2011
    8
    4
    6
    Taking Over The World
    GA
    i have the new bonsai only thing i dont like is it dropped my quadrant scores down to about 1600-1700 from 2000-2100 and the clock in the notification bar is missing??? but thats all i dont like pretty smooth rom tho and new tw layout and drawer and my batt has been better
     
  10. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823

    There is a flashable zip to restore the clock. I'll link it when I can.
     
  11. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823
    Flash attached through CM3

    **Work of a user on XDA, I just happen to have it sitting on my laptop still**


    As always, do a backup first just in case (but it worked fine for me)
     

    Attached Files:

  12. droid newb

    droid newb Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    399
    Joined:
    Nov 25, 2010

    Nov 25, 2010
    399
    20
    38
    Fort Pierce, FL
    Which EC05 ROM are you running? Did you have to Odin back to stock, update to EC05 and then flash the ROM?

    I'm on Froyo 2.2.1 running the ACS Frozen 1.0.2 (Malanga). Thanks!
     
  13. jdbaker82

    jdbaker82 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    126
    Joined:
    Mar 19, 2011

    Mar 19, 2011
    126
    3
    36
    I just put E05 on my brand new epic 4G that has never been rooted. Is there a root available yet for E05? I just want Wifi tether
     
  14. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823

    Bonsai 4.0

    Nope, I used odin to flash the modem then flashed the ROM. It's a ext4 based ROM BTW.
     
  15. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823

    Use the method listed in the locked "WIP" thread.
     
  16. droid newb

    droid newb Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    399
    Joined:
    Nov 25, 2010

    Nov 25, 2010
    399
    20
    38
    Fort Pierce, FL
    Ok...newb question...what do you mean by flashed the modem?

    [​IMG]
     
  17. jdbaker82

    jdbaker82 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    126
    Joined:
    Mar 19, 2011

    Mar 19, 2011
    126
    3
    36
    Ugh now I feel really dumb where is the "Locked WIP thread"? If I knew what WIP stood for I might be able to find it lol
     
  18. hayzooos

    hayzooos Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    218
    Joined:
    Nov 9, 2010

    Nov 9, 2010
    218
    45
    43
    IT BA
    Chicagoland, IL
    Heh...it's a locked thread (meaning, you cannot post to it) and the thread title is literally "Wip" meaning work-in-progress.

    One of the mods, Kelmar, is putting all the knowledge and step-by-step instructions all in one place.

    Newb...flashing the modem is just like it sounds. Instead of getting a new ROM or something, you're just updating the modem the phone is using. People are reporting better speeds and such after updating to the EC05 modem from the EB13 one. I haven't done it yet, as I'm just waiting for ACS SRF 1.1 to drop and that will have everything we need...
     
  19. cbrooks105

    cbrooks105 Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    42
    Joined:
    Jan 13, 2010

    Jan 13, 2010
    42
    1
    36
    I used the update.zip method to go to EC05 after reflashing everything from scratch in ODIN. I also rooted the phone without changing the ROM or kernal. Is there a way to find out what modem version you are using?

    TIA
     
  20. chuhsi

    chuhsi Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    120
    Joined:
    Dec 30, 2009

    Dec 30, 2009
    120
    5
    36
    i'm running ec05 with midnight v5.0.

    all good so far
     
  21. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823
    Download Odin: Odin3+v1.61andepic.pit.zip

    Download the EC05 Modem: Samsung Epic 4G modem.bin firmware - version EC05 | Bonsai for Android


    Pull the battery on your phone. Connect your phone to your computer via USB. Push and HOLD the "1" key on the keyboard and the power button until a yellow yield sign appears. Open Odin on your computer. Click PDA on the right hand side and select "EC05 Modem." On the left side, DEselect "F. Reset Time." Click start.

    When it's done. Flash the EC05 based ROM you want (following normal ROM flashing directions and making sure you are RFS or EXT4 based per ROM instructions).
     
  22. Kelmar

    Kelmar Done by choice
    Rank:
    None
    Points:
    823
    Posts:
    11,820
    Joined:
    Nov 28, 2009

    Nov 28, 2009
    11,820
    4,751
    823
    Click Menu/Settings/About Phone.... it's the last four digits listing under Baseband Version.
     
    cbrooks105 likes this.
  23. ReignOfFire

    ReignOfFire Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    19
    Joined:
    Mar 13, 2011

    Mar 13, 2011
    19
    0
    15
    Is it worth updating to EC05 and Midnight 5? I'm on EB13 Midnight 4.2 atm, any significant changes? :x
     
  24. pflol

    pflol Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    347
    Joined:
    Aug 31, 2010

    Aug 31, 2010
    347
    44
    43
    Oahu / Hawaii
    prob not, took like 5 mins to upgrade to ec05 + v5 from the same thing ur using.
     
  25. cbrooks105

    cbrooks105 Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    42
    Joined:
    Jan 13, 2010

    Jan 13, 2010
    42
    1
    36
    I cannot get any Bonsai links to download. I registered yesterday but it keeps telling me access denied after I run through the shopping cart process. And advice would be appreciated.
     

Share This Page

Loading...