1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root Why does titanium require debug mode be turned on?

Discussion in 'Android Devices' started by desperado, Sep 24, 2010.

  1. desperado

    desperado Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    118
    Joined:
    Jul 31, 2010

    Jul 31, 2010
    118
    5
    36
    Honolulu, HI
    When you launch Titanium it checkes if you have USB debug set on and if not says it might cause issues with the app. Does anyone know what this is required?
     

    Advertisement

  2. iowabowtech

    iowabowtech root@android:/ #
    Rank:
     #15
    Points:
    1,493
    Posts:
    12,182
    Joined:
    May 2, 2010

    May 2, 2010
    12,182
    8,677
    1,493
    Making the Establishment nervous
    Iowa|USA
    Honestly, I've never used Titanium while hooked to the PC.
     
  3. desperado

    desperado Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    118
    Joined:
    Jul 31, 2010

    Jul 31, 2010
    118
    5
    36
    Honolulu, HI
    I don't either but it still requires the option when I launch it. I would understand if I wanted to back up to the PC over usb but backup to SD card shouldn't require this option.
     
  4. 3L3C7R0

    3L3C7R0 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    28
    Joined:
    Apr 28, 2010

    Apr 28, 2010
    28
    0
    15
    OSR
    SoCal
    it doesn't "require" it, it just recommends it. I don't know why it does though.
     
  5. desperado

    desperado Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    118
    Joined:
    Jul 31, 2010

    Jul 31, 2010
    118
    5
    36
    Honolulu, HI
    good point but it "recommends it" saying "Your system settings may cause problems" well I don't want "problems" when I am backing up so I have to follow the instructions to feel my backups are legit :D
     
  6. Terabethia

    Terabethia Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,071
    Joined:
    Jun 21, 2010

    Jun 21, 2010
    1,071
    311
    163
    Northern Virginia
    Not to be snarky, but what does it matter?

    I found that so many things I do with my phone require USB Debugging to be on that I just leave it on now. It's not really hurting anything to have it on so why keep turning it on and off?
     
  7. nkk

    nkk Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    758
    Joined:
    Mar 10, 2010

    Mar 10, 2010
    758
    565
    163
    So I am going to hazard what may be an uneducated guess and say that what it does using busybox may, in some circumstances, may be disrupted by normal USB permissions. Thus, you have to use dubugging permissions. I would guess this would have more to do with the reinstallation of apps and reinstatement of system data than the backing up of those apps and data. I say this with only a basic knowledge of the Android platform, so perhaps some real devs can come in and correct me.

    -Nkk
     
  8. desperado

    desperado Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    118
    Joined:
    Jul 31, 2010

    Jul 31, 2010
    118
    5
    36
    Honolulu, HI
    Not snarky at all, it's a good question. I am guessing that keeping the USB port open to my PC when I have it connected in "USB Charge Only" mode might charge slower because it's actually maintaining an open connection to the PC drivers. The notification bar shows a status of connected to PC in Debug mode when it's on so I prefer it to be off. Other than that I just like to know why apps require the things that they do especially when they are Root permission apps. I am not sure what the app could do now that it has USB debug connection to my PC.

    You also say that "many things you do on the phone require USB debugging." This is the first that I have seen. What are some of the others?
     
  9. Terabethia

    Terabethia Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,071
    Joined:
    Jun 21, 2010

    Jun 21, 2010
    1,071
    311
    163
    Northern Virginia
    Changing boot animations and splash screens are two things that come to mind. There are others too, but I can't think of them all.

    And while this one doesn't really matter now that you are rooted, taking screen shots with SDK requires it. And I did that A LOT before being rooted and having the Shoot Me app.

    It will charge the same either way.

    But regardless, I do understand wanting to know what your app's are doing and why.
     

Share This Page

Loading...