1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root xtrSENSE

Discussion in 'Android Devices' started by doogald, Mar 10, 2011.

  1. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483

    Advertisement

    Peter123, roscuthiii, mc48 and 5 others like this.
  2. bberryhill0

    bberryhill0 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    273
    Posts:
    2,716
    Joined:
    Jan 27, 2010

    I'm watching for that update to xtrROM.
     
  3. dirtyriffs

    dirtyriffs Member
    Rank:
    None
    Points:
    23
    Posts:
    71
    Joined:
    Apr 22, 2010

    Apr 22, 2010
    71
    29
    23
    NE Ohio
    I was just looking at this ROM on XDA. How does it perform? Are there any bugs?

    Since I rooted my Eris About 6 months ago I was running Nonsensikal Froyo and now GSB. I getting kinda tired w/ the loooks of these roms. I was thinking about running one w/ sense again. I havent had sense since rooting. Is all the lag gone w/ this rom?

    Will I need to do anything different than I do w/ the other roms when flashing?

    Thanks...
     
  4. thrawn86

    thrawn86 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    512
    Joined:
    Aug 3, 2010

    Aug 3, 2010
    512
    33
    68
    Miranda
    ^^ when people talk about roms being "quick", what they mean "compared to everything else that is not xtr"

    its the golden standard. unless you can't live without froyo or cyanogen, get it.

    Can't wait for plain xtrrom though
     
    dirtyriffs likes this.
  5. bberryhill0

    bberryhill0 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    273
    Posts:
    2,716
    Joined:
    Jan 27, 2010

  6. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    A lot of questions.

    I've been running since this morning. So far, performance is just fine. I haven't made or received any calls, but I have a bit over 200 messages and 100 calls in my call log (I restored them). We'll see what happens.

    I'm not noticing any lag yet - I've been running since this morning. As I suspected, battery life is a bit less than Froyo/GB ROMs. Also, I wish there was a way to adjust auto backlight - this thing is a lot brighter than I prefer, but I also prefer auto, so I don't have to blindly try to change it when I step out into a bright day.

    The bright side? WiFi connects instantly, I love the Sense toggle widgets.

    Flash procedure is simple - Nandroid backup, wipe data/factory refresh, flash the ROM, reboot the phone.
     
    dirtyriffs likes this.
  7. dirtyriffs

    dirtyriffs Member
    Rank:
    None
    Points:
    23
    Posts:
    71
    Joined:
    Apr 22, 2010

    Apr 22, 2010
    71
    29
    23
    NE Ohio
    Thanks! I think I will flash it this weekend. Post if you run into any problems w/ this rom. Thanks again...
     
  8. jhewit22

    jhewit22 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    56
    Posts:
    223
    Joined:
    Mar 15, 2010

    Mar 15, 2010
    223
    4
    56
    Graphic Designer
    Erie, PA
    +1, these xtr roms are VERY smooth and fast...no lag at all! I'm installing GSB 2.0 now, but may switch back to xtrROM in a few weeks after I see how 2.0 is.
     
  9. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    I guess I was a little early in announcing this - I thought that I saw tat 5.0 was official on the 10th, but I think it hit for good last night.

    I'm spending the day trying to run Conap's CFS kernel with the smartass governor to see if it saves battery life while still giving good performance. We'll see how it goes.
     
  10. wyzird

    wyzird Well-Known Member
    Rank:
     #273
    Points:
    56
    Posts:
    109
    Joined:
    Jan 21, 2010

    Jan 21, 2010
    109
    8
    56
    Auto Repair Office Manager, Retail Shop Owner, Wed
    Ohio
    I am running xtrsense and I want to flash the updated version. I would like to put in a new sd card. Is there anything I need to do before flashing the updated version?
     
  11. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    Are you running apps2sd, by any chance?
     
  12. wyzird

    wyzird Well-Known Member
    Rank:
     #273
    Points:
    56
    Posts:
    109
    Joined:
    Jan 21, 2010

    Jan 21, 2010
    109
    8
    56
    Auto Repair Office Manager, Retail Shop Owner, Wed
    Ohio
    Yes I am running apps2sd.
     
  13. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    That's going to make it a little more complicated. You'll have to remember to do a Nandroid+ext with your old SD card in the phone. Then, with the new card, start in Recovery, re-partition the card and convert the ext2 partition to ext3.

    Next I would copy over your Nandroid folder to the new SD Card, plus the xtrsense5.0.zip file.

    Next, Nandroid restore, just to get your apps back into the SD card's ext3 partition.

    Next, install xtrsense5.0.zip over what you have with your old xtrsense. I would think that you need to do a full data wipe first, though you can try flashing over what you have already.

    Once you have it installed, you can run the apps2sd gscript command to activate apps2sd and I am pretty sure that xtrSENSE will recognize your apps and activate them then.

    As long as you have that Nandroid+ext backup, you can always go back to what you have now and try again.
     
    wyzird likes this.
  14. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    I'm back to stock (Zanfur) kernel. It was running fine most of the day, but I had a complete freeze that required a battery pull an hour ago.
     
  15. Bob Cat

    Bob Cat Careful, They're sharp!!
    Rank:
    None
    Points:
    513
    Posts:
    7,046
    Joined:
    Nov 17, 2010

    Nov 17, 2010
    7,046
    4,288
    513
    Midland's, South Carolina
    Doogald, does this rom seem like a good daily driver? I flashed it and waiting on it to load to put on my reg phone. Oh and I'm asking this question in here cause you're the OP so I know you're watching this one. JUST KIDDING JUST KIDDING don't snach me thru the computer and give me a lashing.:D:D
     
  16. Bob Cat

    Bob Cat Careful, They're sharp!!
    Rank:
    None
    Points:
    513
    Posts:
    7,046
    Joined:
    Nov 17, 2010

    Nov 17, 2010
    7,046
    4,288
    513
    Midland's, South Carolina
    None of my apps synced. The online market says there installed but there not on the phone.
     
  17. mdeblaz

    mdeblaz Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    408
    Joined:
    Apr 29, 2010

    Apr 29, 2010
    408
    37
    43
    I did a clean wipe/flash of xtrSense5 over xtrSense4.6 last night an so far so good. I reinstalled all my apps, and it looks like there is a lot more space available. Could be that my call/sms history and has been wiped clean.
     
  18. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    It sure is. I haven't run into the same bugs that I always had with stock, though it's only been a few days. But it's an excellent ROM.

    Pros: everything works. Great camera, lots of apps space, as cache2cache is built-in. You can dial *228 and get the keypad. Market is rock-solid and always works.

    Cons: Gmail client stinks compared with Froyo/GB. Browser is pretty slow. Tends to burn battery faster than Cyanogen ROMs.

    That market sync thing was introduced with Froyo. 2.1 ROMs will not do that. Appbrain, Titanium Backup, MyBackup Pro - these are your friends.
     
  19. Bob Cat

    Bob Cat Careful, They're sharp!!
    Rank:
    None
    Points:
    513
    Posts:
    7,046
    Joined:
    Nov 17, 2010

    Nov 17, 2010
    7,046
    4,288
    513
    Midland's, South Carolina
    I've noticedand it may just be me but every time I wake it up there's a flicker in the screen.
     
  20. dirtyriffs

    dirtyriffs Member
    Rank:
    None
    Points:
    23
    Posts:
    71
    Joined:
    Apr 22, 2010

    Apr 22, 2010
    71
    29
    23
    NE Ohio
    Well I flashed this rom today. So far I love it. Its quicker and less laggy then the prior rom I was running (GSB). Im lovin sense, it been awhile since I've used it. I think I missed it.....
     
  21. wyzird

    wyzird Well-Known Member
    Rank:
     #273
    Points:
    56
    Posts:
    109
    Joined:
    Jan 21, 2010

    Jan 21, 2010
    109
    8
    56
    Auto Repair Office Manager, Retail Shop Owner, Wed
    Ohio
    Just wanted to thank Doogald for the help again. I flashed the updated xtrSENSE and everything turned out great!
     
  22. jjr1968

    jjr1968 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    48
    Joined:
    Dec 15, 2009

    Dec 15, 2009
    48
    6
    16
    Hey gang. Looking for some help. I tried the "Universal Root for Dummies". Thought I did everything right. But, when I got to the part of "flash new rom from SD card", the only zip file it sees is Gscript lite, NOT the xtrSense that I had downloaded.

    So. I did the "One click Root" app. Which worked. But, I'd still like to try xtrSense. Again, I have the file listed on my SD card. But, when I re-boot, to try to switch to xrtSense. It does NOT come up.

    Any suggestions????? THANX
     
  23. doogald

    doogald Android Expert
    Thread Starter
    Rank:
     #48
    Points:
    483
    Posts:
    6,696
    Joined:
    Jan 7, 2010

    Jan 7, 2010
    6,696
    1,928
    483
    Is xtrSENSE.5.zip file in the root of the SD card, or is it in a folder (such as the Downloads folder?) The file must be in the root of the SD card, not in a folder.
     
  24. jjr1968

    jjr1968 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    48
    Joined:
    Dec 15, 2009

    Dec 15, 2009
    48
    6
    16
    Not in a folder.

    I downloaded xtrROM also. Same problem, doesn't show in list when I try "flash from SD".
     
  25. Peter123

    Peter123 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    405
    Joined:
    Nov 20, 2009

    Nov 20, 2009
    405
    24
    38
    Physicist
    Upgraded from 4.6.1 - it took 4 minutes. Works like a charm.

    Question: I had an app that I cannot find: it allowed to quickly restart/reboot and select
    the boot option. The icon looked like a small triangle. Anyone remembers what app it could be?
    Peter
     

Share This Page

Loading...