1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support Yahoo IMAP not working now

Discussion in 'Android Devices' started by wraithevolution, Feb 25, 2011.

  1. wraithevolution

    wraithevolution Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    197
    Joined:
    Apr 30, 2010

    Apr 30, 2010
    197
    52
    53
    Firefighter
    Oregon
    Since getting my Inspire, one of the first things I did was configure the native email app to use Yahoo IMAP. It has worked like a champ, no problems at all. Then yesterday, my updates get really spotty. No updates for a while, then they all come in at once. And now today, it's not syncing at all. I haven't changed any of the settings and they are all correct after checking them. Everything else works just fine, data is fine, internet works fine, market works fine, even gmail works fine. So I tried k9 email, set it up and it works perfectly. What the hell?? The phone's native email won't get Yahoo's IMAP but k9 will? It's not a huge deal, I can use k9 but I did like HTC's email widget and it runs from the phone's native app. I like that nice full screen widget. Is anyone else having this problem or am I the only lucky one?
     

    Advertisement

  2. mosquito

    mosquito Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jul 13, 2010

    Jul 13, 2010
    1
    0
    5
    Same issue, MOTO i1
     
  3. dinan3er

    dinan3er Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Feb 18, 2011

    Feb 18, 2011
    2
    0
    5
    SF Bay Area
    Similar issues on my Inspire.

    First, I failed authentication while on wi-fi (worked fine with network data). The next day, it randomly started to work fine on both wi-fi and network data.

    Today, my work Yahoo! mail account cannot send mail (fails authentication on smtp), but incoming works fine. My personal account which is configured the EXACT same way, works fines, both incoming and outgoing. Nothing has changed since it was working perfectly before.

    As well, I just use the native mail for Yahoo! and Hotmail accounts and use the Gmail app for my Gmail accounts.

    I, too, would rather use the native app, but it looks I am going to download and try K-9 later tonight.
     
  4. wraithevolution

    wraithevolution Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    197
    Joined:
    Apr 30, 2010

    Apr 30, 2010
    197
    52
    53
    Firefighter
    Oregon
    Yep my native phone still won't work at all but k9 with the same settings is working just fine. I wish I could get the nice HTC widget to work with k9 but I don't think it can. I've actually seen several more posts like this on other forums as well. I wonder what the deal is??
     
  5. Clemson91

    Clemson91 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Feb 22, 2011

    Feb 22, 2011
    8
    1
    6
    Maybe Yahoo! changed a setting because I was having that same issue beginning yesterday.

    Spotty updates and when I would try to manually update I would get a log-in error.

    Checked my settings and when it would try to authenticate, it would error out.

    What I did today, and it appears to be working as I haven't had any other issues, is change the security setting from "none" to "SSL" for both incoming and outgoing mail. As I said, no issues since doing this. :)
     
    wraithevolution likes this.
  6. wraithevolution

    wraithevolution Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    197
    Joined:
    Apr 30, 2010

    Apr 30, 2010
    197
    52
    53
    Firefighter
    Oregon
    Hey, good call! I did the same and now it's working again. Gonna watch it to make sure it keeps working.
     
  7. wraithevolution

    wraithevolution Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    197
    Joined:
    Apr 30, 2010

    Apr 30, 2010
    197
    52
    53
    Firefighter
    Oregon
    Edit; While I can recieve my mail by refreshing, it won't fetch the mail on it's own like it always did. Well, I'm not taking my phone back for this, guess I'll stick with k9!
     
  8. Clemson91

    Clemson91 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    8
    Joined:
    Feb 22, 2011

    Feb 22, 2011
    8
    1
    6
    You may need to go and check your mail settings. I know when I changed my security setting to SSL it changed my mail settings.

    I went back and changed the setting and now mine fetches mail every 2 hours as scheduled. :)
     
  9. chgachet

    chgachet Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    29
    Joined:
    Apr 21, 2010

    Apr 21, 2010
    29
    2
    16
    My email msn/hotmail was working great until this morning, it is getting mail somehow fine, but does not want to send,please help me..any ideas?
    thanks
     
  10. wraithevolution

    wraithevolution Well-Known Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    53
    Posts:
    197
    Joined:
    Apr 30, 2010

    Apr 30, 2010
    197
    52
    53
    Firefighter
    Oregon
    My wife's Aria hasn't been retrieving her emails either. I honestly think something has been changed that we're not aware of. I've since switched to k9 mail and it's working flawlessly. Yesterday, there was a k9 update and one of the changes was this;
    "IMAP, SMTP and Exchange protocol fixes"

    I think they know something we don't because my native email app still won't work. Even after checking and adjusting everything, it will not fetch new emails unless I force it too. :( Guess I'm sticking with k9.
     
  11. devinocloud

    devinocloud Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Mar 27, 2011

    Mar 27, 2011
    1
    0
    5
    Try this, for incomming change security type to ssl and server port to 993, outgoing security type to ssl, server port 465. hope this works.
     
  12. SamsungCaptivated

    SamsungCaptivated Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    94
    Joined:
    Dec 25, 2010

    Dec 25, 2010
    94
    9
    16
    Hello,

    Yahoo mobile email service changed their setting on their end. Your phone's native email app to get Yahoo needs the new settings entered manually.

    For Yahoo email, use the following.

    Incoming Settings:
    IMAP
    Imap Server: android.imap.mail.yahoo.com
    SSL
    Server Port: 993

    Outgoing Settings
    Login required: checked
    SMTP Server: android.smtp.mail.yahoo.com
    SSL
    Server Port: 465

    This was originally posted in the Samsung Captivate forum. My Captivate Yahoo email stopped working and as soon as I made these changes, it works fine. On the Inspire 4G, you need to set up your Yahoo email manually using the above settings and it will work fine. I have two Yahoo email accounts on my Inspire and it works perfectly using the built-in email app.

    (Additional Note) I have the Samsung Captivate, HTC Inspire 4G and the Samsung Galaxy Tab and the above settings were used in all three devices in their native email app. Yahoo works perfectly on all three devices. Also, just so you know, the native email app in these devices other than the Gmail app is NOT automatic push email enabled. You must set the email app to query the email service every so often to have your device retrieve the email. My Yahoo account setting is set to retrieve email every 2 hours. You can set the email app to check every 5 minutes, but that would kill your battery in a hurry.
     
  13. Richard-SSV

    Richard-SSV Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    34
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    34
    1
    16
    Sorry to bring up an old thread, but I just got my Inspire last week and I am having trouble with my Yahoo mail. Being somewhat of a newb to Android, can someone walk me through how to get to the screen where I can change these settings? I've searched all through my phone's setting menus and can't seem to find where to change the settings listed above?

    Thanks!
     
  14. Richard-SSV

    Richard-SSV Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    34
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    34
    1
    16
    Never mind.... I figured it out.
     
  15. SamsungCaptivated

    SamsungCaptivated Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    94
    Joined:
    Dec 25, 2010

    Dec 25, 2010
    94
    9
    16
    Soooo... is your Yahoo email working now?
     
  16. Richard-SSV

    Richard-SSV Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    34
    Joined:
    Apr 11, 2011

    Apr 11, 2011
    34
    1
    16
    Working like a charm!

    I figured out that I had to delete my mail accounts and re-install them, setting them up manually. Then I was able to change the security to SSL which solved my problem.
     
  17. jackinspired

    jackinspired Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    1
    Joined:
    Jun 20, 2011

    Jun 20, 2011
    1
    0
    5
    Hi All, newb on android with Inspire 4G. Interesting problem. Two Yahoo accounts... one works like a charm and the other stopped working... trying all tips given on this forum, does not work. what gives... please help ...
     
  18. raysmo

    raysmo Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Jun 21, 2011

    Jun 21, 2011
    2
    0
    5
    Yep, same here on my Evo 4G. 2 accounts work fine but not my default. I've had to delete and re-add accounts several times but that's not working now. Hard booting didn't work either. The SSL settings are where there were supposed to be last we knew. Just keep getting "login failed" and no mail. I've checked username and password, and my online yahoo account is not locked out.

    This is maddening.
     
  19. Domenicus

    Domenicus Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 23, 2011

    Jun 23, 2011
    3
    1
    6
    I am on my 3rd day unable to get email on one of my Yahoo accounts. Anyone knows what's going on?
     
  20. Domenicus

    Domenicus Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 23, 2011

    Jun 23, 2011
    3
    1
    6
    Just talked with someone from Yahoo support and the response is that they do not support IMAP.
     
  21. il00

    il00 Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    5
    Joined:
    Jun 22, 2011

    Jun 22, 2011
    5
    1
    6
    Sounds like Yahoo support just wanted to end the call..
    2 of my accounts work just fine with IMAP.
    Just having a mail receiving problem with my main account. Changing security type, server, port, etc didnt work.
     
    Domenicus likes this.
  22. Domenicus

    Domenicus Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    3
    Joined:
    Jun 23, 2011

    Jun 23, 2011
    3
    1
    6
    I contacted yahoo support again. And now they admitted that there is an issue with the SSL port. I have also noticed since then that they have issues with the PLUS accounts. I wish companies would be honest and say "Yes we have a problem":mad:
     
    ejanuska likes this.
  23. ejanuska

    ejanuska Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    6
    Joined:
    Jun 7, 2011

    Jun 7, 2011
    6
    1
    6
    I have been using the native client to get my Yahoo mail on my Inspire for months. Today out of the blue it stopped working. I checked all the settings shown here, didn't help. Rebooted, delete and reinstalled account etc. No help.
    I setup a yahoo email account using my credentials on my wife's droid (backflip) and it worked fine. Setup yahoo on outlook using IMAP and it worked fine.
    I'm NOT convinced the problem is on Yahoo's end. It looks like HTC's client has some issues. I think an update was pushed to my phone but not sure.
    I installed K-9 and it works so it looks like the native client has problems.
     
  24. ThePeacedog

    ThePeacedog Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Jun 25, 2011

    Jun 25, 2011
    4
    0
    5
    I'm fairly certain there is something amiss on Yahoo's end. I know for a fact there have been no updates to my phone. My Yahoo mail stopped downloading Thurs. before that is was working fine using the native HTC mail app. I tried the Yahoo app, but it doesn't allow me to set a custom sound, so it's useless. I'm just waiting now for Yahoo to correct the problem.
     
  25. ejanuska

    ejanuska Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    6
    Posts:
    6
    Joined:
    Jun 7, 2011

    Jun 7, 2011
    6
    1
    6
    ThePeaceDog,
    I was wondering if we are having the exact same problem. I can send mail using the HTC client with a Yahoo account, but I can't receive email or see anything in my Yahoo Inbox. I had to setup the account manually which normally is not necessary.
    My other Exchange Active/Sync account works fine. I have a gmail account I set up with the HTC client and it does the same thing as the Yahoo account, outgoing email good, Incoming email bad.
    Yahoo over IMAP works on my old Motorola droid and it works on my wife's Motorola droid, both not HTC devices. Didn't even have to set it up manually, just put in the username and password and it worked. No manual setup needed.
    I'm doubtful that Yahoo is allowing IMAP to work on some phones and not others. Also if Yahoo is the problem why does it work on those other devices and not the HTC phones using the same protocol???
    I talked to HTC support today and they admitted they are having a problem with the email client. Of course every stupid support person wants you to reset the phone to factory defaults and I'm not doing that.
    I'm against using Yahoo's client also. I'm using K-9 now and its working but I really miss the HTC email widgets.
     

Share This Page

Loading...