1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Root zRam

Discussion in 'Android Devices' started by gmfausey, Feb 19, 2012.

  1. gmfausey

    gmfausey Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    39
    Joined:
    Nov 9, 2011

    Nov 9, 2011
    39
    6
    16
    I've seen a couple post about changing the setting for the zRam in Memory Management. What exactly is this for? I pretty new to this android thing so if this is a silly question I apologize.
     

    Advertisement

    seancojr and cocheese101 like this.
  2. manukohli

    manukohli Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    4
    Joined:
    Jan 6, 2012

    Jan 6, 2012
    4
    0
    5
    It's basically virtual RAM from what I understand (like the SWAP space on a linux install) - sets disk space to be set aside to be used as "backup RAM" of sorts.
     
  3. gmfausey

    gmfausey Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    39
    Joined:
    Nov 9, 2011

    Nov 9, 2011
    39
    6
    16
    SO it's limits the space available for apps to run in the background?
     
  4. bobloadmire

    bobloadmire Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    401
    Joined:
    Jul 18, 2011

    Jul 18, 2011
    401
    124
    68
    Bottom line. Will this improve performance?
     
  5. gmfausey

    gmfausey Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    39
    Joined:
    Nov 9, 2011

    Nov 9, 2011
    39
    6
    16
    Exactly
     
  6. thangfish

    thangfish Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    163
    Posts:
    1,311
    Joined:
    Sep 17, 2011

    Sep 17, 2011
    1,311
    352
    163
    It sets aside compressed ram to swap to, instead of swapping to disk.

    *Might* improve performance.
    Similar to (or same as?) Compcache in CM7.

    Faster than swap to disk... But the compressed aspect may increase CPU load.
     
    seancojr likes this.
  7. marc12868

    marc12868 Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    2,460
    Joined:
    Oct 19, 2011

    Oct 19, 2011
    2,460
    850
    213
    Male
    Tier 2 Tech Support @ At&t
    Spokane Valley, Washington
    Here's the article from the wiki:
     
    seancojr and TheBritton like this.
  8. Whyzor

    Whyzor Android Expert
    Rank:
    None
    Points:
    213
    Posts:
    1,108
    Joined:
    Jul 7, 2011

    Jul 7, 2011
    1,108
    966
    213
    It trades CPU cycles for RAM, and only when memory is low. In those situations, without virtual RAM (swapspace), Android kills apps, with zRAM, it would try to compress & save them in swapspace (leaving less regular usable RAM for apps). I personally never used CompCache before, so zRAM is just a newer updated version. To verify it's even enabled, in terminal emulator type 'free -m', and the swap column has to be non-zero.
     
    seancojr likes this.

Share This Page

Loading...