Smartphone without a data plan????


Last Updated:

  1. ckali7

    ckali7 Well-Known Member This Topic's Starter

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    124
    Likes Received:
    8
    So the wife's dumbphone was stolen from Starbucks today after she left it on the table for 10 mins......Someone had already tried making calls, texts, and download ringtones by the time we had called VZ to deactivate. I'm guessing they texted themselves first so I called the number and politely asked them to return it. Anyway.......My question is this, now that we have deactivated it and probably won't be getting it back. Is it possible to pick up a used android phone (maybe a eris or moto droid1) and activate it without the data plan. She doesn't use that much data and would be fine only using it on Wifi at home or work. This would be a great option for her and would save us a bit of $$ by not having to add another $30 data package. Anyone know if this is possible??
    Thanks
    CK
     

    Advertisement
  2. sabrewings

    sabrewings Well-Known Member

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    895
    Likes Received:
    104
    Android phones require some sort of data, I believe.
     
  3. jayochs

    jayochs Well-Known Member

    Joined:
    May 14, 2010
    Messages:
    672
    Likes Received:
    89
    yeah, you NEED to pay the data plan...sucks, i know haha
     
  4. yojoe600

    yojoe600 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    2,188
    Likes Received:
    207
    all smartphones require data plans
     
  5. TheSultan

    TheSultan Well-Known Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    1,483
    Likes Received:
    255
    Verizon requires a data plan. Particularly because there's so much data that gets sync'ed, they probably get people calling all pissed off that they have a $300 phone bill.
     
  6. killadanny

    killadanny Well-Known Member

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    847
    Likes Received:
    102
    Ha, I wish. :D
     
  7. FramCire

    FramCire Well-Known Member

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    1,254
    Likes Received:
    173
    Eris will cost you over $100 used. Is it really worth it wihtout Data?
     
  8. tcope

    tcope Well-Known Member

    Joined:
    May 19, 2010
    Messages:
    165
    Likes Received:
    20
    Might be accurate if you added "on Verizon" to your statement (if indeed VZ requires a data plan). As it is, I have a phone smart Android phone on T-Mobile and it works just fine without a data plan. Many people have done this exact same thing. Mine connects via WiFi and runs just fine.
     
  9. pwrshft99

    pwrshft99 Well-Known Member

    Joined:
    May 8, 2010
    Messages:
    96
    Likes Received:
    4
    I had a G1 over a year without a data plan. It still was a great phone and i had plenty of options for wifi.

    Sure its more fun to have the data plan but you can do lots without one.
     
  10. codeyh

    codeyh Active Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Messages:
    41
    Likes Received:
    3
    VZW requires data plan, when you try to activate, it'll immediately trigger that you have to have it in the system.
     
  11. Demache

    Demache Well-Known Member

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    3,011
    Likes Received:
    341
    Pretty much this. Not even people working at Verizon can get around it. Its pretty much hard coded into their activation system.
     
  12. JohnKuczek

    JohnKuczek Well-Known Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    67
    Likes Received:
    12
    Since this thread is in the Verizon forum, that should already be understood...
     
  13. jlee444

    jlee444 New Member

    Joined:
    Jan 1, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Best solution for smartphone and no data plan is an Ipod.
    buy a refurb or used Ipod and velcro it to the back of your cheap no data plan phone. The ipod it is the same as an iphone but no phone has wifi and wifi is about everywhere and free.
     
  14. wildland

    wildland Well-Known Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    109
    Likes Received:
    55
    Hah! That reminds me of this video...
     
  15. methodob

    methodob New Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I have a android captivate and a iPhone. My android doesn't have a data plan and picks up wi fi were ever it's offered. Works nicely except at home were wifi from Verizon has a wep pass code. After putting pass code in it worked then stopped ? Can't figure how to fix ?
     
  16. substring

    substring Well-Known Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    557
    Likes Received:
    58
    A smart phone without data plan is no longer a smart phone. The "smart-ness" relies on data.

    You might want to consider a featured phone instead. In this day and age, the featured phones are pretty good. For example, the Pantech Crux does not require data plan and it is a very nice phone.
     
  17. urdaddi

    urdaddi Well-Known Member

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Messages:
    186
    Likes Received:
    15


    Any feature phone with VZW requires a data plan, similar to smartphones. This requirement has been there for quite a few months now.
     
  18. SeekerOfTheWay

    SeekerOfTheWay Well-Known Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    607
    Likes Received:
    80
    The above poster said he uses his Android without a data plan, using wifi. I am probably going to do the same when my contract Is up. Cancel my account and use my phone with WiFi, since it's in many places.

    To the poster that does this, what *doesn't work on my phone when using wifi only? I realize I won't be able to make phone calls, but I only use about 30 minutes a month now.

    Doesn't Skype use data? Is there any other voip calling for Android? I'm looking forward to saving $68 a month!
     

Share This Page

Loading...