1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support 3G drops off until restart, anyone else??

Discussion in 'Android Devices' started by ncdude, Sep 18, 2011.

  1. ncdude

    ncdude Member
    Thread Starter
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    46
    Joined:
    Oct 12, 2010

    Oct 12, 2010
    46
    1
    16
    Hey everyone,

    On a fairly regular basis 3g will drop off, the only way to get it back is to restart. Anyone else have this happen and is there a fix for it?

    Thanks,

    Scott..
     

    Advertisement

  2. hunterwrot

    hunterwrot Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    169
    Joined:
    Jan 1, 2011

    Jan 1, 2011
    169
    11
    38
    Grassy Gator Lawn Care
    St. Augustine, FL
    I have had that problem since day one. Vzw latency is not the best.
     
  3. CKwik240

    CKwik240 Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    43
    Posts:
    188
    Joined:
    Aug 12, 2010

    Aug 12, 2010
    188
    43
    43
    There are a few threads about this issue already. VZW customer service claims there will be an update in November that will fix this. It appears not everyone has the problem so I'm waiting on a replacement unit myself in hopes that I don't have to put up with it while waiting for a fix. Nor am I confident that this is a problem that can be fixed with a software update. A quick workaround is to go into airplane mode and back out and it should reset.
     
  4. Rodent

    Rodent Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    92
    Joined:
    May 24, 2010

    May 24, 2010
    92
    5
    16

    I have had this happen about 4 times since having the phone(got it on launch day). If they arent going to have a fix until Nov its definitely going back. Going into airplane mode doesnt even fix it for me, I have to do a full reboot.
     
  5. AaronT

    AaronT Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    27
    Joined:
    Nov 9, 2009

    Nov 9, 2009
    27
    0
    15
    IT Slave
    Cleveland, Ohio
    Yes, I am having this problem in a big way.

    If you are always in a strong 4g area then you will have no problem
    If you are always in a strong 3g area then you will have no problem

    But

    If you move between 4g and 3g or have weak 3G or 4G you are going to loose connection and it may not come back for a while or rebooting the device. Verizon says it
     
  6. BenDroid

    BenDroid Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    58
    Posts:
    200
    Joined:
    Jan 8, 2010

    Jan 8, 2010
    200
    13
    58
    I had this problem for a day or two but it has seemed to clear up. When it did happen, I would just turn on airplane mode for about 30 seconds and then turn it off. It seemed to fix it everytime. Turning on airplane mode and immediately cutting it off did not seem to work. You have to leave it on for a few and then cut it off. I have not had a problem with it in a few days. I am not sure what the difference is now.
     
  7. AaronT

    AaronT Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    15
    Posts:
    27
    Joined:
    Nov 9, 2009

    Nov 9, 2009
    27
    0
    15
    IT Slave
    Cleveland, Ohio
     
  8. Jeffery

    Jeffery Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    78
    Posts:
    526
    Joined:
    Nov 7, 2009

    Nov 7, 2009
    526
    61
    78
    Marco Island, Florida
    Mine was doing that as well as Bluetooth not turning on. It's been working fine for the last few days though. I started a thread about this a while back. Verizon said it's a software issue that should be fixed with a early November update.
     
  9. oakley1261

    oakley1261 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    31
    Joined:
    Jan 28, 2010

    Jan 28, 2010
    31
    5
    16
     
    nofxdan and AaronT like this.
  10. surprise07

    surprise07 Newbie
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    18
    Joined:
    Apr 30, 2010

    Apr 30, 2010
    18
    1
    16
    Airplane mode seems to fix it for me also. I can also confirm that my phone will connect to 1x if out in the middle of nowhere.
     
    AaronT likes this.
  11. welbinator

    welbinator Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    68
    Posts:
    581
    Joined:
    Jul 1, 2010

    Jul 1, 2010
    581
    44
    68
    For me I constantly lose 3G and all I have to do to get it back is wake my phone up and it comes back. Its super annoying...I really hope it gets fixed with the update, sooner than November preferably.
     
  12. thetingster

    thetingster Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    88
    Posts:
    504
    Joined:
    Dec 27, 2009

    Dec 27, 2009
    504
    31
    88
    Top Secret
    Utah, USA
    I have had this problem off and on. The Bionic has a slow time switching from 4g to 3g sometime and other times it just doesn't make the switch. I have also found the switch to airplane mode and back doesn't always work. Strange.
     
  13. pkay

    pkay Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 28, 2010

    Jan 28, 2010
    8
    0
    5
    I have the same problem. Reboot solves it. Annoying, disappointing. I live in a 3G only area. Just traveled to a 4G area - started doing a speed test and then it bailed. Rebooted the phone and 4G was blazing at 18707 kbps download, 15037 kbps upload. So, the problem appears on 3G and 4G.
     
  14. Davest

    Davest Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    5
    Joined:
    Dec 30, 2009

    Dec 30, 2009
    5
    0
    5
    I'm pretty sure that this *is* a software issue. I upgraded to the Bionic from the OG Droid. I never had any problems with the Droid until I installed a Gingerbread ROM. Immediately, I started having a weird issue where my phone would randomly drop the data connection, requiring that I toggle airplane mode or reboot to get it back. Sound familiar? Anyway, I went back to Froyo, and I didn't have the issue again until I brought my Bionic home and started experiencing the same *exact* issue. It seems to be a Gingerbread problem with re-acquiring a data connection when the connection is interrupted.

    Anyway, it's good to hear that Moto is working on a fix for this...hopefully it will do the job.
     
  15. pkay

    pkay Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 28, 2010

    Jan 28, 2010
    8
    0
    5
    I called Verizon tech support today. Got transferred to a high level of support (higher that the first person I spoke to at least). Was told that when transferring service from a 3G-only phone (like my original Droid) to a 3G/4G (Bionic) phone, that the account is not always routed correctly (or something like that) which will cause even 3G service to drop. She had me turn off the phone, reset the account, and then turn the phone back on. My 3G service has been fine all day today. She is scheduled to call me tomorrow to follow up (that's great service). Hopefully that solved the problem.

    I'm wondering if everyone with this problem has upgraded from a 3G-only phone.
     
  16. aaronmach1

    aaronmach1 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    48
    Posts:
    394
    Joined:
    Nov 13, 2009

    Nov 13, 2009
    394
    12
    48
    michigan, usa
    HOw do you reset the account?
     
  17. pkay

    pkay Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 28, 2010

    Jan 28, 2010
    8
    0
    5
    Call Verizon tech support. Explain your 3G connectivity problem. Hopefully, you will get to someone who will reset your account (assuming that is the problem).
     
  18. DruDog

    DruDog Member
    Rank:
    None
    Points:
    18
    Posts:
    60
    Joined:
    Jun 16, 2010

    Jun 16, 2010
    60
    20
    18
    Male
    Pimp
    425
    a faster solution to rebooting i found is to try to make a call...any call, i just dial voicemail and hangup immediately. 3g comes back instantly.
     
  19. srancier

    srancier Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    2
    Joined:
    Mar 18, 2011

    Mar 18, 2011
    2
    0
    5
    New York
    I have returned one Bionic due to the battery drain problem, the replacement now has the data connectivity issue. I use the app called "Restart Connections" https://market.android.com/details?id=com.dazbradbury.restartConnections&feature=search_result

    It works really well to restore the data connection, but usually just the 3G comes back. It takes awhile for the 4G to come back. I am currently waiting for my third Bionic in hopes that the third time is a charm...We will see.

    UPDATE: I got my third Bionic yesterday and it has stayed connected consistently to either 4G or 3G when transitioning between each. No data signal lost as of yet. I have been using it heavily to try and get it to drop again, but so far so good...I will update again if it happens again. Guess if you continue to return these you might end up getting a good one.
     
  20. dave1812

    dave1812 Android Enthusiast
    Rank:
    None
    Points:
    93
    Posts:
    732
    Joined:
    Oct 29, 2009

    Oct 29, 2009
    732
    112
    93
    Male
    ret
    San Jose, CA
    When I first got my Bionic (launch day) I had issues in both the Bay Area, and along the way to Las Vegas and in Vegas (where there was generally a strong 4G signal in most places) with 4G/3G not coming back on after losing the signal. EVERY time I'd see the 1x icon, I'd NEVER get 3/4G back, without going to airplane mode for a moment. I ended up placing a shortcut to Airplane mode on the home screen. I've only had to use that a few times and haven't needed to use it recently, oddly enough.

    When I was driving between SJ and LV, I'd know when I SHOULD have had a 3G signal, because my wife's BB was almost always on 3G the entire trip. So after a few minutes of no signal on the Bionic, I'd do the "airplane" thing. Worked every time, whenever her BB currently showed 3G.
     
  21. pkay

    pkay Lurker
    Rank:
    None
    Points:
    5
    Posts:
    8
    Joined:
    Jan 28, 2010

    Jan 28, 2010
    8
    0
    5
    FOLLOWUP: As of yesterday and today, 3G problems are back. Guess again, Verizon. We either need a firmware update or a class action lawsuit. Can you hear me now?
     
  22. elcameano

    elcameano Well-Known Member
    Rank:
    None
    Points:
    38
    Posts:
    106
    Joined:
    Apr 26, 2010

    Apr 26, 2010
    106
    12
    38
    Male
    Its happened to me like 3 times since launch date and I have to reboot as well. The airplane mode and back dosen't fix mine either.....
     
  23. xiteg79

    xiteg79 Member
    Rank:
    None
    Points:
    16
    Posts:
    64
    Joined:
    May 19, 2011

    May 19, 2011
    64
    2
    16
    South FLorida
    I am having the same problem and have only had my Bionic for three days now. I have noticed that if I walk away from the phone for about 15 minutes the chance of me coming back to the phone and loosing data connectivity is very high. This usually happens to me 3-4 times a day!!! airplane mode does work most of the time, the rest of the time I am cursing at the phone.

    If this does not get fixed soon I will be marching back into the verizon store for a razr. I do love the Bionic, when it works.
     
  24. marine one

    marine one Well-Known Member
    Rank:
     #169
    Points:
    83
    Posts:
    233
    Joined:
    Dec 22, 2009

    Dec 22, 2009
    233
    61
    83
    Male
    I've also installed this. It worked to restore 3G for me last night. It didn't help this morning, nor did toggling airplane mode. I had to restart the phone. This is getting old fast.
     
  25. marine one

    marine one Well-Known Member
    Rank:
     #169
    Points:
    83
    Posts:
    233
    Joined:
    Dec 22, 2009

    Dec 22, 2009
    233
    61
    83
    Male
    Happening with me as well. All of the nifty tricks (airplane mode, restart connect app, etc.) don't work. The only way I get my data connection back is to repower the phone. Got to do it three times today, along with a battery pull for a frozen screen. Getting really sick of this.
     

Share This Page

Loading...