1. Download our Official Android App: Forums for Android!

Support No sound through headphones

Discussion in 'Android Devices' started by kingdave, Jun 9, 2011.

  1. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    Hi all,

    Anyone else experiencing no sound through headphones since gingerbread update?

    I often listen to podcasts I've downloaded while out and about as they aren't on my iPod but tried it this evening and I'm not getting anything.

    I'm using sennheiser cx300 phones which definitely work as I've just unplugged them from my iPod, volume is set to max but all I get is a fuzzy sound similar to a sea shell or electrical white noise but no music or speaking.

    Any ideas?

    Edit: sound on videos works fine through head phones though
     

    Advertisement

  2. El Presidente

    El Presidente Beware The Milky Pirate!
    Moderator
    Rank:
     #5
    Points:
    3,118
    Posts:
    32,018
    Joined:
    Jan 3, 2011

    Jan 3, 2011
    32,018
    23,883
    3,118
    Scotland
    What app are you using for podcasts? If it's working via videos, it's probably a software issue. Have you tried uninstalling and reinstalling the app?
     
  3. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    I'm using the default stock players for video and audio.

    The podcasts seem to play fine through mobo player just not stock since the update
     
  4. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    Video has now started doing the same no matter what player I use. Tried for ages today to get a video playing, Finally got it working then a phone call came in while watching and wouldn't resume with sound.

    Definitely something wrong here
     
  5. D-U-R-X

    D-U-R-X turbo drinker
    Rank:
    None
    Points:
    1,343
    Posts:
    16,881
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    16,881
    7,193
    1,343
    Work to live, not the other way round!!
    Sheffield, South Yorkshire
    Could be a faulty handset mate! :mad:
     
  6. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    I've sent an email off to HTC asking for more help. I hope its not a faulty handset! And I don't understand why everything worked fine before Gingerbread!

    I was on the train home yesterday trying to watch a couple of episodes of Family Guy - after god knows how many attempts I finally got it to work with sound through Arc Media player then a text came in, when I went to resume playback sound was gone again.

    The files are absolutely fine as they play perfectly with sound and video when headphones are not plugged in, and I get the headphone symbol in the notification bar so it must be a problem with the phone or the OS and its driving me nuts!!! :mad:
     
  7. D-U-R-X

    D-U-R-X turbo drinker
    Rank:
    None
    Points:
    1,343
    Posts:
    16,881
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    16,881
    7,193
    1,343
    Work to live, not the other way round!!
    Sheffield, South Yorkshire
    Just a thought - have you tried a different set of headphones?
     
  8. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    Tried the HTC ones that came with it, a Samsung pair from my last phone, the ones I use with my ipod and a set of Sony DJ headphones.
     
  9. D-U-R-X

    D-U-R-X turbo drinker
    Rank:
    None
    Points:
    1,343
    Posts:
    16,881
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    16,881
    7,193
    1,343
    Work to live, not the other way round!!
    Sheffield, South Yorkshire
    At least you can rule out faulty headphones, as it's happening with other pairs!

    Strange though!
     
  10. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    HTC have just replied to me and said do a factory reset.

    Surely there has to be another way?
     
  11. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    Solved.

    Switched the phone off, took the battery out for a couple of minutes then put back together again.
     
  12. D-U-R-X

    D-U-R-X turbo drinker
    Rank:
    None
    Points:
    1,343
    Posts:
    16,881
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    16,881
    7,193
    1,343
    Work to live, not the other way round!!
    Sheffield, South Yorkshire
    Actually mate... just realised that I had a similar issue a couple of weeks/a month or so ago... I just rebooted the phone and it started working!

    Glad you got it sorted!! :)
     
  13. kingdave

    kingdave Android Enthusiast
    Thread Starter
    Rank:
     #388
    Points:
    38
    Posts:
    433
    Joined:
    Mar 16, 2010

    Mar 16, 2010
    433
    14
    38
    Project Manager
    Manchester
    I'd already tried rebooting but it was no help.

    No idea why taking the battery out for a few minutes makes the difference. Definitely a better solution that doing a factory reset, downloading all the apps again, setting up contacts etc etc!!
     
  14. D-U-R-X

    D-U-R-X turbo drinker
    Rank:
    None
    Points:
    1,343
    Posts:
    16,881
    Joined:
    Apr 20, 2011

    Apr 20, 2011
    16,881
    7,193
    1,343
    Work to live, not the other way round!!
    Sheffield, South Yorkshire
    Think that when you turn a DHD off, it isn't actually "off" so to speak... it goes to sleep... if you pull the battery, it definately powers off fully!

    Just glad you got it sorted! :)
     
  15. djdillpickle

    djdillpickle Member
    Rank:
    None
    Points:
    36
    Posts:
    54
    Joined:
    Apr 13, 2011

    Apr 13, 2011
    54
    2
    36
    This exact issue also happened to me after update.
    Audio works fine through internal speakers.
    Connect any headphones.
    UI shows headphones connected.
    No audio.
    Have restarted many times, I am about to try pulling the battery.

    UPDATE
    Removing the battery for ~ 10 mins and restarting did not work for me.

    LULZ UPDATE
    TURNING UP INTERNAL VOLUME (LEVEL) did work for me.

    So the DHD holds different levels for internal and extrenal speakers when playing media. When you plug in headsphones or such, it will change the level automatically. TBH I don't know of this was the issue from the start.

    Proud moment for a sound engineer right here. :|
     

Share This Page

Loading...